Kesäkuun puolivälissä Newsweek kertoi artikkelissaan Israelin pelkäävän, että Yhdysvaltojen Ukrainalle toimittamat aseet päätyvät Iranin käsiin.

Israelin puolustusvoimien (IDF) nimettömänä pysytellyt korkea-arvoinen komentaja kertoi Newsweekille kesäkuun puolivälissä, että Israel on huolissaan Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden Ukrainalle toimittamien aseiden joutumisesta Israelin vihollisten, kuten esimerkiksi Iranin, käsiin Lähi-idässä.

Israelin komentajan mukaan Venäjä-mieliset joukot olivat motivoituneita siirtämään kaapattuja Yhdysvaltojen toimittamia aseita Moskovan ja Teheranin läheisen puolustussuhteen vuoksi, kun taas Ukraina-mielisten motivaatio aseiden salakuljetukseen on raha.

Komentajan mukaan tilanne oli “erittäin vaarallinen“. Ensimmäiseksi ongelmaksi hän arvioi erityisesti Iranin mahdollisuudet tutkia aseita ja oppia valmistamaan niitä. Toiseksi hän mainitsee aseiden mahdollisen päätymisen terroristien käsiin.

“Toinen ongelma on, että olemme erittäin huolissamme siitä, että osa näistä kyvyistä joutuu Hizbollahin ja Hamasin käsiin”, komentaja varoitti.

Toinen Newsweekille puhunut tiedustelulähde vahvisti 20. elokuuta havaitun tapahtuman, jossa venäläisen Il-76-kuljetuskoneen kerrottiin pudonneen rahtia Teheranissa arviolta 100 miljoonaa dollarin arvosta.


Mainos. Juttu jatkuu alla.


Lastin kerrotaan sisältäneen länsimaisia aseita, kuten Yhdysvalloissa valmistettuja Javelin-ohjuksia ja Isossa-Britanniassa valmistettuja Next-Generation Light Anti-Armor Weapons (NLAW) -aseita.

Lähde arvioi, että aseita toimitettiin Iranille vastineeksi Ukrainassa käytettävien droonien toimittamisesta Venäjälle.

Yhdysvaltain viranomaiset tunnustivat huolensa Pentagonin toimittamien aseiden väärinkäytöstä, mutta vähättelivät riskiä väittäen, että sekä Washingtonin että Kiovan toimenpiteet luvattoman asevirran estämiseksi ovat olleet suurelta osin onnistuneita.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kommentoi asiaa Jerusalem Postin haastattelussa kesäkuussa, kun häneltä kysyttiin Israelin päätöksistä avustaa Ukrainaa hieman enemmän muun muassa ilmatorjuntajärjestelmillä ja nähdäänkö vastaavaa lisää.

Meillä on huoli, että mitä tahansa järjestelmiä, joita annamme, käytetään meitä vastaan, koska ne voivat päätyä Iranin käsiin. Ja muuten, se ei ole teoreettinen mahdollisuus. Se itse asiassa tapahtui länsimaisten panssarintorjunta-aseiden kanssa, joita nyt löydämme rajoillamme. Joten meidän on oltava täällä erittäin varovaisia“, Netanjahu sanoi.

Asiantuntijat jakavat huolen

Analyytikoiden mukaan Ukrainan sota on todennäköisesti johtanut laittomien aseiden siirtojen lisääntymiseen sodan runteleman maan ulkopuolelle.

Yksi heistä on Mark Galeotti, Lontoossa toimivan Mayak Intelligence -ryhmän perustaja ja toimitusjohtaja, joka kirjoitti toukokuussa 2023 raportin Ukrainasta lähtevien laittomien aseiden uhkaan liittyen.

Galeottin mukaan pienten ja kannettavien aseiden vuoto on väistämätöntä.

Jopa kehittyneempiä aseita, kuten NLAW:t ja Javelinit, on kadonnut“, Galeotti sanoo.

Galeottin mukaan todelliset ongelmat alkavat kuitenkin vasta sitten, kun ampuminen Ukrainassa taukoaa.

Samaa mieltä on Brysselissä toimivan Flanderin rauhaninstituutin johtaja ja sen Euroopan komission rahoittaman, tuliaseväkivaltaan Euroopassa keskittyneen INSIGHT-projektin koordinaattori Nils Duquet.

“Esimerkiksi entisen Jugoslavian sodasta peräisin olevia aseita käytetään edelleen terrori-iskuissa ja rikollisessa alamaailmassa kaikkialla Euroopassa, vaikka tämä sota on päättynyt kaksi vuosikymmentä sitten“, Duquet sanoo.

Amerikkaisten aseiden päätyminen vääriin käsiin ei ole uusi ilmiö

Amerikkalaisia aseita on ennenkin päätynyt vääriin käsiin. Esimerkiksi Irakissa ja Syyriassa aseita on päätynyt terroristijärjestö ISIS:in haltuun, kertoo Newsweek artikkelissaan.

Talebanit saivat haltuunsa huomattavan yhdysvaltalaisen asearsenaalin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain joukot vetäytyivät Afganistanista elokuussa 2021. Talebanin haltuun päätyi muun muassa Black Hawk -helikoptereita.

Meksikolainen TV-kanava Milenio puolestaan raportoi toukokuun lopussa, että paikallisen huumekartellin käsiin on päätynyt Yhdysvaltojen Ukrainaan toimittamia aseita, joita myydään normaalisti vain armeijoille.

Bulgarian Military -sivuston mukaan Ukrainaan toimitetut amerikkalaiset aseet palaavat Pohjois-Amerikkaan Meksikon huumekartellien käsissä. Sitä, mitä ukrainalaiset myyvät DarkNetissä, ostetaan kaikkialta maailmasta. Valtavan supermarketin tavoin DarkNet toimittaa rikollisjärjestöille aseen alkuperästä riippumatta.

Sivusto muistutti Interpolin varoittaneen viime vuonna, että tällaisia liiketoimia odotetaan ja että Ukrainaan toimitetut aseet voivat päätyä rikollis- ja terroristijärjestöjen käsiin.

Lähteet: Newsweek, Obektivno.bg, Bulgarian military, Jerusalem Post

Kuvituskuva: Palestiinalaisveneestä Kuolleeltamereltä löytyneitä aseita ja ammuksia, Israelin puolustusvoimat/Wikimedia Commons, CC BY 2.0 DEED

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.


Kumppani-ilmoituksetHaluatko lukea geoblokattuja uutisia, esimerkiksi Venäjän mediasta? Tarvitset vain VPN-palvelun.

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Raimo N
Raimo N
1 kuukausi sitten

no ei ole yllätys, ukrainan kaltainen proxy-war on kuoleman kauppiaiden märkä uni. Parempaa bisness tilaisuutta ei ole hetkeen tullut, nyt aseiden saajana on läpi korruptoitunut ukraina, jolloin “lords of war” on aivan ekstaasissa. Tilipäivä. Sota ja sen kaaos, tuo heidän ulottuvilleen niitä aseita joita ei rauhan aikana saa välitettyä – en ihmettelisi vaikka pian myydään leopardeja… XD vai joko ne on ammuttu palasiksi aroille…Contact Us

1
0
Kommentoi ja keskustele!x