Tässä päivittyvässä artikkelissa seuraamme Nord Stream -sabotaasin jälkipyykkiä ja kaasuvuotoja edeltäneitä tapahtumia aikajanalla.


Päivitys 29.9.2022: Eurasia Review -lehden 16.2.2022 julkaistun erinomaisen, näkemyksellisen artikkelin johdosta päätimme aloittaa tapahtumien taustoittamisen Maidanin vallankumouksesta, sillä Nord Stream -kaasulinjoihin kohdistuva sabotaasi ohjaa ajattelemaan, että kaasun merkitys Ukrainan sodassa on suurempi, kuin tähän mennessä on ajateltu.

Ukrainalla on valtavat luonnonvarat ja arviolta noin 900 miljardia kuutiometriä maakaasuvarantoja. Euroopassa Ukraina on toisella sijalla kaasuvarannoissa. Kolmella Ukrainan alueella on hiilivetyvaroja: Dnipro-Donetskin allas, Karpaattien alue Länsi-Ukrainassa ja Mustanmeren ja Krimin alue etelässä.

Dnipro-Donetskin allas on merkittävä öljyn ja kaasun tuotantoalue, jonka osuus Ukrainan nykyisestä tuotannosta on 90 prosenttia.

Lähde: International Trade Administration


Venäjä on ollut suurin maakaasun ja öljyn tuoja Euroopan unioniin. Viisi erillistä kaasu- ja öljyputkea kuljettaa Venäjän energiaa EU:hun – pääasiassa Itä-Euroopan ja Ukrainan kautta. Ukrainan läpi kulkee kolme kaasuputkea, mikä tekee siitä yhden energiavirtojen tärkeimmistä neuvottelijoista ja hyötyjistä.

Välttääkseen kaasun kauttakulun kolmansien maiden, kuten Ukrainan, läpi, Venäjä ja Länsi-Euroopan valtiot ovat rakentaneet vaihtoehtoisia reittejä. Nord Stream I ja Nord Stream II ovat kaksi niistä.

Ukrainan on arvioitu häviävän 3 miljardia dollaria vuosittain, mikäli kaasun kauttakulku Ukrainan läpi loppuu.


Päivitys 11.10.2022: Ilta-Sanomien Teemu Muhosen artikkeli Euroopan kriisejä yhdistää kamppailu kaasuputkista laajentaa näkökulmaa edelleen.

“Venäjä, Yhdysvallat ja eri ryhmittymät EU:ssa kamppailevat siitä, kuka saa tuoda maakaasua Eurooppaan. Kaikki maanosan suurimmat kriisit ovat viime vuosina osuneet tärkeimpiin kauttakulkumaihin”, Muhonen kirjoittaa.

Lisäsimme muutamia yksityiskohtia janalle myös ennen Ukrainan vuoden 2014 tapahtumia.




Lähetä uutisvihjeesi aiheeseen liittyen: toimitus@vastaansanomat.com

1981-82

Yhdysvallat asettaa pakotteita Bratstvo -kaasuputkilinjalle

“Reaganin hallinto vastusti jyrkästi Neuvostoliiton suunnitelmia rakentaa putki.”

“Joulukuussa 1981 Yhdysvallat asetti pakotteet, jotka estivät amerikkalaisia yrityksiä viemästä öljy- ja kaasuteknologiaa, joka on tarpeen putken rakentamiseen, Neuvostoliittoon. Kesäkuussa 1982 nämä pakotteet laajennettiin koskemaan yhdysvaltalaisten yritysten Euroopassa sijaitsevia tytäryhtiöitä”

“Washingtonin Länsi-Euroopan liittolaiset kieltäytyivät kuitenkin boikotoimasta putkilinjaa. Euroopan talousyhteisön ulkoministerit pitivät Yhdysvaltojen pakotteiden pidentämistä laittomana ja lähettivät virallisen protestin. Euroopan näkökulmasta putkihankkeeseen osallistuminen nähtiin mahdollisuutena Euroopan lamaantuneelle teräs- ja konepajateollisuudelle sekä keinona monipuolistaa OPEC-öljyvarantoja.”

1982

Siperian kaasuputkessa räjähtää. Asialla Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA.

Kaasuputki räjähtää Siperiassa. CIA:n juoni aiheuttajana.

Kyseinen putki toimitti kaasua paikallisesti Tšeljabinskin kaupunkiin, ei Länsi-Eurooppaan Urengoi–Uzhgorod -putkilinjaa (Bratstvo) pitkin.

2005

Venäjä ja Ukraina kiistelevät maakaasun hinnasta ja kuljetuskustannuksista

Maaliskuussa 2005 maat kiistelivät toimitetun maakaasun hinnasta ja kuljetuskustannuksista. Konfliktin aikana Venäjä väitti, että Ukraina ei maksanut kaasusta, vaan varasti putkistosta EU:hun tarkoitettua kaasua. Ukrainan viranomaiset kiistivät aluksi, mutta myöhemmin Naftogaz myönsi, että kovan talven takia osa maakaasusta säilytettiin ja käytettiin kotimaisiin tarpeisiin.

Kiistelyn seurauksena 1. tammikuuta 2006 Venäjä katkaisi kaikki Ukrainan alueen kautta kulkevat kaasutoimitukset. Muutama päivä myöhemmin Venäjän ja Ukrainan välinen esisopimus saavutettiin ja toimitukset jatkuivat.

2006

Georgiaan vievä kaasuputki (Mozdok-Tbilisi pipeline/North Caucasus-Transcaucasia Gas Pipeline) räjähtää

Kaksi Venäjän maaperällä, Pohjois-Ossetiassa kulkevaa maakaasuputkea vaurioituu ja kaasu lakkaa kulkemasta Georgiaan. Tuhotyö tehdään sotilaskäyttöön tarkoitettujen, kauko-ohjattavien panosten avulla.

YLE uutiset: “Syyllinen putki-iskun takana oli muun muassa Georgian presidentin Mihail Saakashvilin mielestä selvä: Venäjä.

Naapurin suurvallan tulkittiin halunneen painostaa länsimieliseksi kääntynyttä Georgiaa, entistä neuvostotasavaltaa, joka oli hakeutumassa puolustusliitto Natoon.

Venäjä ei koskaan myöntänyt tehneensä sabotaasia. Asiasta ei ole kiistattomia todisteita.”


Tapaus näyttää vähintään hetkellisesti hyödyttävän Azerbaidzanin kaasuputkea (South Caucasus Pipeline BTE-KAASUPUTKI), joka otettiin käyttöön 21.5.2006 käyttöönotto.

Kaasu pumpattiin putkilinjaan Sangachalin terminaalista. Ensimmäiset toimitukset putken kautta alkoivat 30. syyskuuta 2006.

Kaasun toimitukset Shah Denizin kaasukentältä alkoivat 15. joulukuuta 2006.

Ajatuspaja Heinrich Böllin säätiön artikkeli:

“Azerbaidžanilla on hallussaan osa Kaspianmeren valtavista energiavaroista, jotka muodostavat noin 3–4 % maailman varannoista. Azerbaidžan onnistui Yhdysvaltojen ja EU:n erityisintressien vetämänä luomaan energiavarojen kauttakulkureitin Mustallemerelle ja edelleen Välimerelle Venäjän ohitse. Georgiasta on tullut olennainen osa Kaspian energian kauttakulkuarkkitehtuuria, ja se isännöi osia kahdesta suuresta putkilinjasta: Baku -Tbilisi-Ceyhan (BTC ÖLJYPUTKI) ja Baku-Tbilisi-Erzurum (BTE KAASUPUTKI). Yhdysvalloille ja EU:lle Georgialla on merkitystä, koska se on tärkeä Kaspianmeren alueen energiatuotteiden kauttakulkureitti.”

Cacia analystin -artikkeli vuodelta 2015 toteaa:

“Georgia oli voimakkaasti riippuvainen venäläisestä kaasusta ennen kuin vuonna 2006 tapahtui kaksi myöhempää räjähdystä Mozdok-Tbilisi-kaasuputkessa Venäjän eteläisellä raja-alueella Pohjois-Ossetiassa. Georgian hallitus kutsui tapahtumaa tuolloin “kaasusabotaasiksi” ja ohjasi Georgian kaasutuonnin uudelleen luottaen sen sijaan voimakkaasti strategisen kumppaninsa Azerbaidžanin kaasuun. Muutos vahvisti Bakun ja Tbilisin kumppanuutta ja lisäsi molempien maiden motivaatiota toteuttaa alueellisia energiaprojekteja Venäjän alueen kiertämiseksi. Eteläinen kaasukäytävä, mukaan lukien SCP ja suunnitellut Trans Anatolian (TANAP) ja Trans Adriatic (TAP) putket, on yksi heijastus tällaisista ponnisteluista. Nämä hankkeet tarjoavat EU:lle vaihtoehtoisia kaasuntoimitusreittejä ja samalla vähentävät Venäjän geopoliittista vaikutusvaltaa Georgiassa ja Azerbaidžanissa.”

2007

Venäjä julkistaa kaksi suurta kaasuputkihanketta

Nord Stream 
Gazpromin sekä saksalaisten ja hollantilaisten kaasuyritysten yhteistyönä toteuttama tarkoituksena toimittaa Venäläistä kaasua Itämeren alitse Saksaan.

South Stream
Gazpromin sekä italialaisten ja ranskalaisten kaasujättien rakentama South Stream Venäjältä Mustanmeren alitse Bulgariaan ja sieltä Serbian läpi Keski-Eurooppaan.

“EU:n komissio ja Yhdysvallat tukivat South Streamin sijaan kilpailevaa Nabucco-kaasuputkea, jossa itävaltalaisen OMV:n ja saksalaisen RWE:n johtama konsortio olisi alkanut tuoda maakaasua Azerbaidžanin suurelta Shah Deniz -kaasukentältä Georgian ja Nato-maa Turkin läpi Eurooppaan.”

2008

Georgian sota

Venäjän ja Nabuccon kaavaillun kauttakulkumaan Georgian välille syttyi sota, joka kuitenkin edesauttoi hanketta. Sopivasti Nabuccon eurooppalaisiksi kauttakulkumaiksi kaavaillut Bulgaria ja Romania olivat edellisvuonna liittyneet Euroopan unioniin.

Nabuccon esteeksi tuli Turkki, joka priorisoi omaa kaasuntarvettaan. Se koki EU:n kiristävän sitä EU-jäsenyysporkkanalla ja samalla heiluttelevan keppinään vaihtoehtoisia hankkeita, jotka ohittaisivat Turkin. Turkki päätti Nabuccon sijaan tarjota reitin Venäjän South Streamille.

Vaihtoehdoksi Nabuccolle kaavailtiin Kreikasta Italiaan kulkevaa Adrianmeren kaasuputkea (Trans-Adriatic Pipeline), joka olisi yhdistetty Azerbaidžanin ja Turkin väliseen putkeen (Trans-Anatolian Pipeline). Yhdysvallat vastusti, syynä Iran-pakotteet.

Georgian viisi päivää kestänyt sota oli ensimmäinen, jonka Venäjä kävi omien rajojensa ulkopuolella Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

South Caucasus Pipeline -Putkilinjan operaattori BP sulki putkilinjan turvallisuussyistä 12. elokuuta 2008 Etelä-Ossetian konfliktin vuoksi. Kaasun toimitukset aloitettiin uudelleen 14. elokuuta 2008.

2009

Venäjä ja Ukraina kiistelevät jälleen kaasusta

Gazprom kieltäytyi tekemästä toimitussopimusta, ellei ukrainalainen kaasuyhtiö Naftogaz ole maksanut kertyviä velkojaan aikaisemmista kaasutoimituksista. Kiista alkoi vuoden 2008 viimeisinä viikkoina epäonnistuneilla neuvotteluilla, ja 1. tammikuuta 2009 Venäjä katkaisi kaasun toimitukset Ukrainaan. Tammikuun 7. päivänä kiista muuttui kriisiksi, kun kaikki Venäjän kaasuvirrat Ukrainan läpi pysäytettiin 13 päiväksi, mikä katkaisi kokonaan toimitukset Kaakkois-Eurooppaan, josta suurin osa on riippuvainen Venäjän kaasusta.

Kiista ratkesi 18. tammikuuta, kun Venäjän pääministeri Vladimir Putin ja hänen Ukrainan kollegansa Julia Tymoshenko neuvottelivat uuden sopimuksen, joka kattaisi seuraavat kymmenen vuotta. 11. lokakuuta 2011 ukrainalainen tuomioistuin tuomitsi Tymoshenkon seitsemäksi vuodeksi vankeuteen virka-aseman väärinkäytöstä hänen roolissaan kyseisen sopimuksen allekirjoittamisessa. Euromaidanin jälkimainingeissa Tymoshenkon tuomio kumottiin.

Ukrainan ja Venäjän välisillä, kaasutoimituksiin liittyvillä kiistoilla on pitkä historia.

Maaliskuussa 2005 maat kiistelivät toimitetun maakaasun hinnasta ja kuljetuskustannuksista. Konfliktin aikana Venäjä väitti, että Ukraina ei maksanut kaasusta, vaan varasti putkistosta EU:hun tarkoitettua kaasua. Ukrainan viranomaiset kiistivät aluksi, mutta myöhemmin Naftogaz myönsi, että kovan talven takia osa maakaasusta säilytettiin ja käytettiin kotimaisiin tarpeisiin.

Kiistelyn seurauksena 1. tammikuuta 2006 Venäjä katkaisi kaikki Ukrainan alueen kautta kulkevat kaasutoimitukset. Muutama päivä myöhemmin Venäjän ja Ukrainan välinen esisopimus saavutettiin ja toimitukset jatkuivat.

2010

Nord Streamin rakentaminen alkaa, South Streamin suunnitelmat etenevät, Mozdok–Makhachkala–Kazi Magomed -putkilinjaa vastaan hyökätään


Wikipedia:
“1990-2000-luvulla putkilinjaan hyökättiin useita kertoja Tšetšeniassa ja Dagestanissa. Putkilinjan kohteena oli 12. tammikuuta 2010 sen 496. kilometri pommiräjähdyksessä Derbentiin ja sitä ympäröiville alueille Dagestanissa, mikä aiheutti tulipalon ja jätti 214 000 ihmistä ilman kaasua.”

“Asiantuntijat väittävät, että kaupan merkitys on suuri sekä Azerbaidžanille että Venäjälle. Venäjä maksaa Azerbaidžanille arviolta 350 dollaria tuhannelta kuutiometriltä, ​​mikä on korkein hinta, jonka Venäjä on koskaan maksanut kaasuntuonnista Kaukasuksesta ja Keski-Aasiasta (verrattuna Uzbekistanin ja Turkmenistanin kaasun 300 dollariin tcm), mikä toivoo vähentävänsä muiden mahdollisten mahdollisuuksia kaasunvientihankkeille Azerbaidžanista tai sen kautta, kuten Nabucco tai White Stream.”

18. – 23.2.2014

Maidanin vallankumous


South Stream laitetaan jäihin Ukrainan kriisin johdosta. Putin ilmoittaa, että syy on EU:n vastustus. Tarkoitus korvata Turk Streamillä.

Adrianmeren kaasuputken (Trans-Adriatic Pipeline) valmistelu eteni samaan aikaan vauhdilla. Yhdysvallat olikin yllättäen valmis aloittamaan neuvottelut Iran-pakotteiden purkamisesta.

Huhtikuu 2014

Varapresidenttinä toimivan Joe Bidenin poika, Hunter Biden, nousee KAASUYHTIÖ Burisma Holdingsin hallituksen jäseneksi.

Burisma Holdings Limited on holdingyhtiö ryhmälle energian etsintä- ja tuotantoyhtiöitä. Se on rekisteröity Kyproksella, mutta sen kotipaikka on Kiovassa, Ukrainassa. Yhtiö on toiminut Ukrainan maakaasumarkkinoilla vuodesta 2002. Se on yksi Ukrainan suurimmista yksityisistä maakaasun tuottajista.

14.10.2019 alkaen hallituksen jäsenet ovat Wikipedian mukaan Alan Apter, Aleksander Kwaśniewski, Joseph Cofer Black, Karina Zlochevska, Christina Sofocleous, Riginos Charalampous ja Marina Pericleous.

Mielenkiintoisimpia nimiä näistä ovat ovat Kwaśniewski, entinen Puolan presidentti, joka nimitettiin hallitukseen tammikuussa 2014 sekä Cofer Black, joka on Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n terrorismin vastaisen keskuksen entinen johtaja George W. Bushin hallinnossa ja entinen terrorismin torjunnan suurlähettiläs.

21.4.2014

Varapresidentti Joe Biden matkustaa Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan ja kehottaa Ukrainan hallitusta “vähentämään riippuvuuttaan Venäjästä maakaasun toimituksissa”

Biden keskusteli siitä, kuinka Yhdysvallat voisi auttaa tarjoamaan teknistä asiantuntemusta kotimaisen maakaasun tuotannon laajentamiseen.

Kesä 2015

Kreikka ja Venäjä sopivat TurkStreamin rakentamisesta. Turkki ampuu venäläisen hävittäjän alas Turkin ja Syyrian rajalla

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sopi Putinin kanssa Turk Streamin rakentamisesta kesällä 2015.

6.11.2015

Sveriges Radio: Aseistettu, kauko-ohjattu miinanraivausalus öydetty venäläisen kaasuputken läheltä muutama kilometri itään Itämeren saarelta Öölannista.

Sveriges Radion artikkelin mukaan kaasuyhtiö Nord Stream löysi miehittämättömän ajoneuvon perjantaina putkilinjan vuotuisessa rutiinitarkastuksessa. Yritys ilmoitti asiasta Ruotsin asevoimille, koska ajoneuvo löytyi Ruotsin talousvyöhykkeeltä.

Havaintojen mukaan ajoneuvo oli aseistettu merimiinojen hävittämiseen käytetyllä räjähteellä.

Ruotsin asevoimien edustaja Jesper Stolpe kertoi, että ajoneuvo pystyisi vaurioittamaan putkistoa, mikä puolestaan voisi aiheuttaa kaasuvuodon, mutta latauksen laukaisemiseen ja ajoneuvon hallintaan tarvittava johto oli katkennut, mikä teki kyseisestä laitteesta melko vaarattoman.

Aluksen omistajasta ei tuolloin ollut tietoa.

Päivitys 12.10.2022:
Gazprom kertoi 11.10., että alus kului Natolle.

Uutistoimisto Tassin mukaan Gazpromin tiedottaja Sergei Kuprijanov sanoi televisiossa Rossija-24 -kanavalla:

“On tarpeen muistuttaa Nord Stream -kaasuputken jo aiemmin rekisteröidyistä tapahtumista. Tämä tapaus on hyvin tiedossa. 6.11.2015 NATOn Seafox-miinanraivausajoneuvo löydettiin Nord Stream 1 -putkilinjan suunnitellussa silmämääräisessä tarkastuksessa. Se oli kaasuputkien välissä, selvästi lähellä yhtä putkea”, Kupriyanov sanoi.

“NATO sanoi, että vedenalainen miinanraivausajoneuvo oli kadonnut harjoitusten aikana. Sellaisia Naton harjoituksia, että taisteluräjähde osoittautui olleen tarkalleen kaasuputkemme alla”, tiedottaja sanoi.

24.11.2015

Turkki ampuu venäläishävittäjän alas Turkin ja Syyrian rajalla

Venäjä laittoi Turk Stream -kaasuputken välittömästi jäihin.

2016

Adrianmeren kaasuputken (TAP) rakentaminen alkaa

Taloussanomat:
“Kreikka ja EU pääsevät sopuun uudesta lainapaketista, ja keväällä 2016 Kreikassa juhlittiin Adrianmeren kaasuputken rakentamisen aloittamista.
Kolmatta lainapakettia vahvasti kannattaneen Yhdysvaltain ulkoministeriö oli edustettuna juhlallisuuksissa, ja ulkoministeri John Kerry lähetti Tsiprasille onnittelukirjeen putken rakentamisen johdosta.”

“Turkin heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeen maan välit Venäjään ovat kohentuneet, ja EU-johtajia on hermostuttanut se, että maat ovat vihjanneet elvyttävänsä TurkStream-projektia. Samaan aikaan EU:ssa riidellään Venäjän ja Saksan uudesta Nord Stream 2 -putkesta, joka ei käy yksiin unionin vuonna 2014 lausuman tavoitteen eli venäläisen tuontienergian vähentämisen kanssa. Myös Yhdysvallat on ilmoittanut vastustavansa putkea.”


Ekathimerinin artikkeli 18.7.2016:

“Yhdysvaltain ulkoministeriön energia-erityislähettiläs Amos Hochstein on ollut säännöllinen vierailija Ateenassa viime vuosina, ja viimeisellä matkallaan tässä kuussa hän tapasi viime viikolla pääministeri Alexis Tsiprasin.

Trans-Adriatic Pipeline (TAP) -sopimus on jo allekirjoitettu, pääteasema Pohjois-Kreikassa Alexandroupolissa on viimeisellä osuudella ja Kreikan ja Bulgarian välinen yhdistävä putki (IBG) on käynnissä. Hochstein kertoo Kathimerinille, että Kreikasta voisi tulla luonnonmukaisen liikenteen Yhdysvalloista ja itäiseltä Välimereltä tulevan kaasun sisäänkäyntipaikka.


Amerikkalainen virkamies uskoo, että South Stream -putki on poliittinen suunnitelma, joka hyödyttää vain Venäjää, ja vaatii lopettamaan Nord Stream II -putkilinjan suunnitelmat väittäen, että sillä on kielteisiä taloudellisia ja poliittisia vaikutuksia Ukrainan ja Slovakian kaltaisiin maihin.”


JA:

“Amerikkalaiset ovat osallistuneet TAP:iin, koska Yhdysvaltain hallitus on puolustanut tätä hanketta Azerbaidžanista, Turkin, Kreikan ja Albanian kautta sekä Italian sisällä.”

Uskotko, että Alexandropoli voi toimia itäisen Välimeren, Israelin, Kyproksen ja Egyptin maakaasun tulopisteenä?

Kyllä, 100 prosenttia. Elämme ainutlaatuisessa ajassa. Yhdysvallat alkaa viedä kaasua. Israel alkaa viedä kaasua… Israel on hyväksynnän viimeisessä vaiheessa ja se alkaa kehittää Leviathanin kaasukenttää. Egypti kehittää Zohrin kenttää. Nämä ovat erittäin suuria kaasukenttiä, jotka on vietävä vientiin. Jos Egyptillä on LNG:tä ja se haluaa löytää ostajia Euroopasta, ja Kreikalla on LNG-laitos Alexandropolissa, siitä tulee erittäin houkutteleva paikka yhdistää Eurooppaan.”

“Kun puhumme energiaunionista ja yhtenäisyydestä Euroopassa, sitä ei ole olemassa. Se on tavoite. Nord Stream II tällä hetkellä konfiguroituna ei tue energialiiton tai yhtenäisyyden tavoitetta ollenkaan.”

“Ehkä olisi hyvä idea keskeyttää Nord Stream II, jotta Bryssel voi pohtia ympäristövaikutuksia, poliittisia, taloudellisia ja turvallisuusvaikutuksia, eikä kiirehtiä hankkeeseen, jolla olisi niin monia seurauksia niin monissa maissa.”

Syyskuu 2016

YLE: Ruotsi yrittää kaikin keinoin estää Nord Stream 2:n

YLE: “Ruotsin hallitus pyrkii estämään Viipurista Saksaan vedettävän Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisen.
Ulkoministeri Margot Wallströmin mukaan Ruotsilla ei ole suoraan laillista keinoa estää putken rakentaminen, mutta maa aikoo estääsen EU:n sisältä käsin.
– Olemme yhdessä Baltian maiden kanssa todella aktiivisia EU:n komission suuntaan ja olemme lähettäneet sinne myös erityislähettilään. Meidän pitää vaikuttaa Saksaan, saksalaisiin puoluetovereihimme sekä EU:n sisällä, kertoi Wallström Ruotsin television SVT:n(siirryt toiseen palveluun) mukaan.”


Ja:

Sanomalehti Dagens Nyheterille Wallström sanoi Baltian maiden olevan Ruotsin kanssa samoilla linjoilla. Maat toivovat, että Venäjältä EU-alueelle tulevan kaasun toimituksissa hyödynnettäisiin mahdollisimman tehokkaasti jo olemassaolevaa putkikapasiteettia.

13.1.2019

Yhdysvallat uhkaa Nord Stream 2 -putkihankkeessa mukana olevia saksalaisia yrityksiä talouspakotteilla

YLE Uutisten mukaan Yhdysvaltain Saksan suurlähettiläs lähetti lukuisille saksalaisyrityksille kirjeen, jossa hän varoitti yhtiöitä osallistumasta Nord Stream 2 -hankkeeseen.

Suurlähettiläs Richard Grenellin kirjeessä muistutettiin, että Venäjän energianvientisektorilla toimivat yritykset voivat joutua Yhdysvaltain talouspakotteiden kohteeksi.

8.2.2019

EU vaikeuttaa Nord Stream 2 -projektia uudella sääntelyllä

EU:n uudet säännöt Venäjän Nord Stream 2 -putkilinjan sääntelemiseksi saivat EU-maiden tuen. Uusi sääntely todennäköisesti vaikeuttaa muttei sulje pois Nord Stream 2:n rakentamista.

Alkuperäinen ehdotus laajentaisi EU:n energian sisämarkkinalainsäädäntöä koskemaan rakenteilla olevia offshore-kaasuputkia, mikä antaisi sille sananvaltaa putken käytössä.

Diplomaattilähteiden mukaan Saksa oli painostanut muita Euroopan maita estämään uuden direktiivin.

25.7.2019

USA:n presidentti Donald Trump soittaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskylle onkiakseen tietoja Bidenien toimista Ukrainassa

Trump esti kongressin valtuuttaman 400 miljoonan dollarin sotilasapupaketin maksamisen saadakseen väitetysti vastikkeellisen yhteistyön Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskylta.

Trump on myös julkisesti kehottanut Ukrainaa ja Kiinaa tutkimaan Bideneita.

Elokuu 2019

Trumpin hallinto ja Yhdysvaltain kongressi taistelevat estääkseen 9,5 miljardin euron (10,6 miljardia dollaria) Nord Stream 2 -hankkeen

Radio Free Europen artikkeli 13.8.2019 kertoi presidentti Donald Trumpin matkaavan myöhemmin samassa kuussa Eurooppaan pyrkimyksenään tavoite, jota hänen edeltäjänsä John F. Kennedyyn ja Ronald Reaganiin asti eivät saavuttaneet – Kremlin tukeman kaasuputken suistaminen raiteilta.

Artikkeli taustoittaa Yhdysvaltojen kauan jatkuneita pyrkimyksiä pysäyttää Venäjän energiahankkeita:

“Käyttäen poliittista ja taloudellista vaikutusvaltaansa eurooppalaisten liittolaisten kanssa Yhdysvallat on toistuvasti yrittänyt pysäyttää Kremlin energiahankkeita aiemmin – kuten Friendship (Druzhba) -öljyputken 1960-luvulla ja Brotherhood (Bratstvo) -kaasuputken 1980-luvulla.”

Lukemisen arvoinen artikkeli löytyy otsikon linkistä.

18.12.2019

Yhdysvaltain senaatti hyväksyy puolustuslain, jonka mukaan Nord stream 2:ssa työskenteleville yrityksille määrätään pakotteita

Senaatti hyväksyi ylivoimaisesti usean miljardin dollarin puolustuspolitiikan lain, joka tunnetaan virallisesti nimellä National Defense Authorization Act (NDAA). NDAA kattaa laajan valikoiman puolustuspolitiikkaa ja sotilasmenoja.

15.10.2020

Presidentti Trump väittää, että Biden painosti entistä Ukrainan syyttäjää eroamaan estääkseen Hunter Bidenin hallitukseensa nostaneen KAASUYHTIÖ Burisma Holdingsin tutkimuksen

Trump on väittänyt toistuvasti, että Joe Biden painosti varapresidenttinä entistä ukrainalaista syyttäjää eroamaan estääkseen Hunter Bidenin hallitukseensa nostaneen Burisma Holdingsin tutkimuksen.

Sekä Yhdysvaltojen että EU:n politiikkana oli tuolloin, että syyttäjä Viktor Shokin syrjäytettiin riittämättömien toimien vuoksi maassa esiintyvää korruptiota vastaan.

“Bidenit rikastuivat ja Amerikka ryöstettiin”, Trump sanoi.

19.5.2021

Biden luopuu pakotteista Nord Stream 2 -putkilinjaa rakentavalle yritykselle

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto luopui pakotuksista putkilinjaa rakentavalle yritykselle huolimatta republikaanien lainsäätäjien voimakkaasta vastustuksesta.

Bidenin Valkoinen talo vastustaa putkilinjaa, mutta analyytikot sanovat, että hän on haluton ottamaan transatlanttisen erimielisyyden riskin Saksan kanssa aikana, jolloin hän on yrittänyt tavoittaa eurooppalaisia liittolaisia.

21.6.2021

Yhdysvallat kertoo saavuttaneensa sovun Saksan kanssa Nord Stream 2 -putkilinjan suhteen

Associated Pressin mukaan Ukraina saa Yhdysvaltain ja Saksan välisen sopimuksen ehtojen mukaisesti 50 miljoonan dollarin vihreän energian teknologialainoja ja takuun kaasun siirtomaksujen takaisinmaksusta, jotka se menettää, kun se ohitetaan putkella vuoteen 2024 mennessä.

16.11.2021

Nord Stream 2 -kaasuputken lupaprosessi viivästyy EU-lainsäädännön takia

Kauppalehden mukaan Nord Stream 2 -putken lupaprosessi viivästyi EU-lainsäädännön takia marraskuussa 2021. Brysselin lupaprosessin arvioitiin vievän nelisen kuukautta. Maaliskuussa se olisi siis ollut likimain kalkkiviivoilla edetessään arvioiden mukaan.

22.11.2021

13.1.2022

Yhdysvaltain senaatti hylkää republikaani Ted Cruzin esityksen Nord Stream 2 -pakotteista

Esitykseen oli määrä sisältyä Nord Stream 2 -putkilinjan viimeistelyä johtaville eurooppalaisille yitysjohtajille pakotteita, kuten varojen jäädyttämistä ja matkustuskieltoa.

“Saksan hallituksen olisi pitänyt hyllyttää tämä hanke jo aikoja sitten. Berliini voi silti vielä tehdä oikean päätöksen”, uhosi Senaatin vähemmistön johtaja Mitch McConnell.

27.1.2022

Yhdysvaltain ulkoministeriön Victoria Nuland:

“Jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, tavalla tai toisella, Nord Stream 2 ei etene.”

7.2.2022

Biden toistaa uhkauksen:

“Jos Venäjä hyökkää… Nord Stream 2:ta ei enää ole. Teemme siitä lopun”

16.2.2022

Eurasia Review: Ukrainan kriisillä ei ole mitään tekemistä Ukrainan kanssa- Kyse on Nord Stream 2 -kaasuputkesta

“Ukrainan kriisillä ei ole mitään tekemistä Ukrainan kanssa. Kyse on Saksasta ja erityisesti Nord Stream 2 -putkesta, joka yhdistää Saksan Venäjään. Washington näkee putken uhkana sen etusijalle Euroopassa ja on yrittänyt sabotoida hanketta joka käänteessä. Siitä huolimatta Nord Stream on edennyt ja on nyt täysin toimintavalmis ja valmis käyttöön. Kun Saksan sääntelyviranomaiset ovat toimittaneet lopullisen sertifikaatin, kaasutoimitukset alkavat.”

“Maailmassa, jossa Saksa ja Venäjä ovat ystäviä ja kauppakumppaneita, ei tarvita Yhdysvaltain sotilastukikohtia, ei tarvita kalliita USA:n valmistamia aseita ja ohjusjärjestelmiä eikä Natoa. Sinun ei myöskään tarvitse tehdä energiasopimuksia Yhdysvaltain dollareissa tai varastoida Yhdysvaltain valtiovarainrahastoja tilien tasapainottamiseksi.”

“Lämpimät suhteet Saksan ja Venäjän välillä ovat merkki “yksinapaisen” maailmanjärjestyksen loppumisesta, jota Yhdysvallat on valvonut viimeiset 75 vuotta. Saksan ja Venäjän välinen liittouma uhkaa jouduttaa supervallan rappeutumista, joka on tällä hetkellä lähempänä kuilua. Tästä syystä Washington on päättänyt tehdä kaikkensa sabotoidakseen Nord Streamia ja pitääkseen Saksan sen kiertoradalla. Se on selviytymiskysymys.”

“Jos Putin tarttuu syöttiin, vastaus olisi nopea ja ankara. Media pitää toimintaa uhkana koko Euroopalle, kun taas johtajat ympäri maailmaa tuomitsevat Putinin “uudeksi Hitleriksi”. Tämä on Washingtonin strategia pähkinänkuoressa, ja koko tuotantoa ohjataan yhtä tavoitetta silmällä pitäen; tehdä poliittisesti mahdottomaksi, että Saksan liittokansleri Olaf Scholz vie NordStream läpi lopullisen hyväksymisprosessin.”

Kommentti, Kimmo Kautio:
Tosiaan. Kauppalehden mukaan Nord Stream 2 -putken lupaprosessi viivästyi EU-lainsäädännön takia marraskuussa 2021. Brysselin lupaprosessin arvioitiin vievän nelisen kuukautta. Maaliskuussa se olisi siis ollut likimain kalkkiviivoilla edetessään arvioiden mukaan.

Yhdysvaltain kannalta Ukrainan sota alkoikin sopivasti ja pakotteet hoitivat loput.

22.2.2022

Saksa jäädyttää Nord Stream 2 -projektin KAKSI PÄIVÄÄ ENNEN Venäjän hyökkäystä

Reuters 22.2.2022: “Hyödyistä huolimatta putkea on vastustettu Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa sillä perusteella, että se lisäisi Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä sekä eväisi kauttakulkumaksut Ukrainaan, toisen Venäjän kaasuputken isäntänä

24.2.2022

Venäjän hyökkäys Ukrainaan

1.4.2022

Venäjän kaasusta maksettava ruplissa 1.4. alkaen

Venäjä ilmoitti maaliskuun lopussa “epäystävällisille” maille, että niiden on alettava maksaa kaasusta ruplissa tai se katkaisee toimitukset.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti asetuksen, jonka mukaan ostajien on avattava ruplatilit Venäjän pankeissa 1.4.2022 alkaen.

7.4.2022

Puolan presidentti Andrzej Duda:

“Nord Stream 2 -kaasuputki pitäisi purkaa/hajottaa osiin.”

12.5.2022

Gazprom ilmoittaa, ettei se enää aio käyttää Yamal -kaasuputken Puolan osuutta

Turkkilainen uutistoimisto Anadolu Agency: “Gazpromin edustaja Sergey Kupriyanov selitti, että koska pakotteita sovelletaan EuroPol GAZ:iin, joka omistaa venäläistä kaasua Eurooppaan kuljettavan Jamal-Eurooppa -putken Puolan osuuden, venäläistä kaasua ei enää kuljeteta linjan kautta.

Kupriyanov sanoi, että Puola on EuroPol GAZ:n osakkeenomistajana loukannut Gazpromin oikeuksia useaan otteeseen ja asettanut myös sanktioita venäläiselle energiajättiläiselle.

Yamal-Europe -putki on yksi tärkeimmistä Venäjän kaasun kauttakulkulinjoista Eurooppaan Nord Stream -putkilinjan ja Ukrainassa olevien putkien ohella.
Gazpromin Venäjän puolella ja EuroPol GAZin Puolassa omistaman ja operoiman Yamal-Europe -kaasuputken vuotuinen kapasiteetti on 33 miljardia kuutiometriä.”

9.6.2022

Ukraina kehottaa kanadalaisia olemaan palauttamatta Nord Stream 1 -putkilinjan korjattavana olevaa turbiinia

Turkkilainen TRT World kirjoittaa:
“”Pyydämme Kanadaa olemaan palauttamatta Gazpromin turbiinia Saksalle, vaan Ukrainalle”, Ukrainan kaasunsiirtojärjestelmän OGTSU:n toimitusjohtaja Sergi Makogon kirjoitti Facebookissa.

Makogon sanoi, että Ukrainan omat putket pystyisivät kuljettamaan riittävän määrän kaasua Saksaan korvaamaan Nord Stream 1 -putkilinjan toimituskatkoksia.

“Ukraina voi kuljettaa koko Nord Stream -volyymin”, Makogon sanoi viitaten Jamal-putkilinjaan, joka kulkee Puolan läpi, mutta jolle Venäjä on asettanut omat pakotteensa.”

14.6.2022

Naton BALTOPS sotaharjoitus tulevalla Nord Streamin vaurioalueella

Harjoitusta on kuvailtu miinojen etsintä- ja raivausharjoitukseksi. Osallistujina USA:n 6. laivaston miehittämättömiä sukellusveneitä ja sukeltajia.

Vatfor -projektin perustaja, sotilasasiantuntija Oleg Makarovin mukaan Nordstream-putkien sabotaasi voitaisiin toteuttaa sekä sotilaallisten vedenalaisten droonien avulla että kaupallisilla vedenalaisilla, kaasuputkien huoltoon muunnetuilla aluksilla.

Kesä 2022
(1.6.2022-31.8.2022)

CIA varoitti Saksaa mahdollisista hyökkäyksistä kaasulinjoja vastaan kesällä

Saksan hallitus sai CIA:n vihjeen kesällä, Spiegel raportoi nimeämättömiin lähteisiin viitaten oletettavan kohdennettua hyökkäystä Nord Stream 1- ja 2 -putkilinjoja vastaan. Reutersin uutinen asiasta päivätty 27.9.2022, jossa todetaan “viikkoja sitten”.

27.8.2022

Iso-Britannia antaa kuusi vedenalaista miinanraivaus-dronea Ukrainalle

The Guardianin mukaan Britannian puolustusministeriö ilmoittaa, että Britannia antaa vedenalaisia droneja Ukrainalle ja kouluttaa Ukrainan henkilöstöä Isossa-Britanniassa käyttämään niitä rannikkoalueensa puhdistamiseen miinoista.

Kuninkaallinen laivasto ja yhdysvaltain 6. laivasto opettavat ukrainalaisia henkilöitä käyttämään autonomisia miinanetsintäajoneuvoja, ja osa heistä on jo aloittanut koulutuksensa, jonka on määrä kestää 3 viikkoa.

UK Defence Journalin mukaan puolustusvoimien ministeri James Heappey sanoi:

”Ukrainalaisten sotilaiden ja merimiesten harjoittelun intensiteetti on jotakin, mitä kannattaa katsella. He työskentelevät sellaisten joukkojen keskittymisellä, jotka tietävät taistelevansa sodassa vain muutaman viikon kuluttua.”

Kommentti:
Näillä laitteilla on mahdollista tehdä vahinkoa kaasuputkille, kuten olemme edellä jo oppineet. Ks. 6.11.2015.

2.9.2022

Yhdysvaltain sotilashelikoptereita kaasuputken yllä


Yhdysvaltain ilmavoimien helikopterit lensivät 2. syyskuuta alueilla, joilla Nord Stream 1- ja Nord Stream 2 -kaasuputkien räjähdykset tapahtuivat, sotilasasiantuntija ja Vatfor-projektin perustaja Oleg Makarov sanoo.

Makarov kiinnitti huomionsa FFAB123-kutsutunnuksella varustetun amerikkalaisen helikopterin liikkeisiin. Hän arvioi kopterin oletettavasti kuuluvan Yhdysvaltain laivaston USS Kearsarge -alukselle.

“Helikopteri lensi joko Nord Stream-2:n reitillä tai jopa onnettomuuspisteiden välillä”, Makarov kirjoitti.

Sivuston ads-b.nl mukaan tätä kutsua käytti sinä päivänä 6 lentokonetta, joista Vatfor onnistui selvittämään kolme. Kaikki ne ovat Sikorsky MH-60S-koptereita.

Katso myös Republicworld-sivuston kooste asiasta.

8.9.2022

Sahra Wagenknecht (Die Linke) pitää Saksan liittopäivillä puheen, jossa kritisioi pakotteita

Wagenknechtin viesti oli, että jos Saksa haluaa pysyä teollisuusmaana, se tarvitsee venäläisiä raaka-aineita ja lähitulevaisuudessa myös venäläistä energiaa. Oli “tyhmää” aloittaa taloudellinen sota tärkeimpiä energiantoimittajia vastaan. Wagenknecht kutsuu Saksan hallitusta Euroopan tyhmimmäksi hallitukseksi.

Puhe kerää suosionosoituksia vasemmiston lisäksi AfD:n riveistä. Myös AfD on vaatinut pakotteista luopumista.

21.9.2022

Tuhannet saksalaiset osoittavat mieltään Stralsundissa pakotteita vastaan

Stralsundissa useat tuhannet ihmiset vaativat Venäjän vastaisten pakotteiden lopettamista ja helpotusta korkeisiin energiakustannuksiin. Muun muassa Stralsundin pormestari Alexander Badrow oli mainostanut mielenosoituksia sosiaalisen median tileillään, kertoo NDR. Badrow nähtiin mielenosoituksessa päällään T-paita, jossa luki ”yksityinen”.

22.9.2022

Norway Today: Poliisi tutkii drone-havaintoja Pohjanmerellä useiden öljynporauslauttojen havaintojen jälkeen

“Kaikkiaan Norjan mannerjalustalla olevien norjalaisten porauslauttojen turvavyöhykkeellä on raportoitu ainakin kuudesta tunnistamattomien lennokkien havainnoista, Stavanger Aftenblad kirjoittaa.”

22.-25.9.2022

Ruotsin merivoimat kiertää vuotokohtia. Sunnuntai-iltapäivänä merivoimien alus ilmestyy yllättäen Kaliningradin edustalle

Talouselämä: “Ruotsin merivoimien alus liikkui Bornholmin saaren edustalla, Nord Stream 1 ja -2-vuotokohtien ympärillä kolmen päivän ajan ennen kuin vuodot havaittiin maanantaina 26. syyskuuta, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter . Myöhemmin alus ilmaantui Kaliningradin edustalle.”

Alus on liikkunut osittain ilman transpondereita.

25.9.2022

Tuhannet osoittavat eri puolilla Saksaa mieltään pakotteita vastaan ja vaativat kaasutoimitusten jatkamista ja Nord Stream 2 -putken avaamista.

Tuhannet ihmiset kokoontuivat Itä-Saksan Plauenissa vaatimaan hallituksen eroa energiakriisin käsittelyn vuoksi.

Vastaava mielenosoitus järjestettiin sunnuntaina myös Lubminissa, joka on sekä Nord Stream 1- että Nord Stream 2 -putkilinjojen päätepiste. Poliisin arvioiden mukaan paikalla oli noin 3500 mielenosoittajaa. Mielenosoittajat tuomitsivat pakotteet ja asetoimitukset Kiovaan.

26.9.2022

Ruotsin seismologinen laitos havaitsee kaksi räjähdystä

Laitoksen mukaan luonnolliset tapahtumat eivät tule kyseeseen

26.9.2022

TikTok video näyttää amerikkalaiskopterin lentoreittejä räjähdysaikoina

Videon tekijä selventää kommenteissa: “Kyse ei ole räjähdyksistä, vaan siitä, että helikopteri oli melkein samaan aikaan meren päällä räjähdyksen jälkeen tai ennen, kun muuten sitä ei näkynyt kartalla koko päivänä.

26.9.2022

Yhdysvaltain laivaston tiedustelukoneet lentävät lähellä Nord Stream 2 -putkilinjan sijaintia joitakin tunteja sen jälkeen, kun ensimmäiset vauriot ilmenivät


Lentotiedot osoittivat, että P-8A Poseidon -vartio- ja tiedustelukone oli Pohjanmeren yläpuolella kello 00:03 GMT, kun ruotsalaiset seismologit rekisteröivät merenalaisen räjähdyksen Itämeren Bornholmin saarelta kaakkoon.

Useita minuutteja kello 01:00 GMT jälkeen kone lensi Bornholmista etelään ja suuntasi Luoteis-Puolaan, missä se kierteli maan päällä noin tunnin ajan ennen kuin lensi noin klo 02:44 GMT alueelle, jossa kaasuvuodon ilmoitettiin. Kone kävi lähimmillään 24 kilometrin päässä vuotopaikasta.

Lentotiedot puuttuvat kello 03:39 GMT ja 06:20 GMT välillä. Paluumatkalla noin kello 07:00 GMT kone lensi noin 4 kilometriä raportoidusta vuotopaikasta pohjoiseen.

Reutersin uutisen 7.10. mukaan Islannista lähteneen lennon syy Washingtonin mukaan oli rutiini. Yhdysvaltain laivaston tiedottaja sanoo, ettei tiedustelulento liittynyt Nord Stream -vuotoihin.

Kysyttäessä, voisiko jokin kerätyistä tiedustelutiedoista auttaa putkilinjan repeämiä tutkivia tutkijoita, Yhdysvaltain merivoimien tiedottaja, kapteeni Tamara Lawrence vastasi:

“Meillä ei ole tällä hetkellä lisätietoja annettavaksi.”

26.9.2022

Tulipalo ranskalaisella hyökkäyssukellusveneellä

Barron’s kertoo uutistoimisto AFP:tä lähteistäen artikkelissaan 27.9.2022, että vuonna 2020 edellisen kerran tulipalossa tuhoutunut ranskalainen ydinsukellusvene on kärsinyt tulipalossa sen korjaustöiden lähestyessä loppuaan satamassa Toulonissa, viranomaiset kertoivat tiistaina.

Noin 90 palomiestä kutsuttiin sammuttamaan kytevää paloa “La Perle” -aluksella, jonka uskotaan puhjenneen “elintarvikkeiden varastointialueen” eristykseen, paikallisen merenkulkuviranomaisen tiedottaja Pierre-Louis Josselin kertoi.

Tapausta kuvailtiin “palamiseksi ilman liekkejä“, ja palomiehet sammuttivat kaikki kuumat kohdat maanantai-iltana 26. syyskuuta.

Tietojen mukaan “Radioaktiivisuuden vaaraa ei ollut”. Onnettomuuden syy ei ollut tiedossa. Tutkimuksia suoritti valtion sukellusvenevalmistaja Naval Group, joka vastasi kunnostustöistä.

Hyökkäysalus La Perle on otettu käyttöön vuonna 1993.

Kommentti:

Tapaus nostettu aikajanalle ajallisen yhteyden johdosta.

26.-27.9.2022

Suomen Merivartioston valvontalentokoneet pois pelistä tapahtumahetkellä

“Merivartioston kenttäjohtaja Santeri Laitanen kertoo HS:lle, että Suomenlahdella normaalisti päivittäin lentävät merivartioston valvontalentokoneet eivät ole maanantaina eivätkä tiistaina päässeet normaaleille valvontalennoilleen teknisen vian vuoksi.”

Normaalisti lentoja tehdään päivittäin.

27.9.2022

Puolan MEP Radek Sikorski twiittaa:

“Kiitos USA!”

Sikorski toimi Puolan puolustusministerinä 2005–2007 ja ulkoministerinä 2007–2014. Nykyisin hän europarlamentaarikko ja Euroopan Parlamentin USA-EU delegaation puheenjohtaja.

RT:n tietojen mukaan Sikorskilla on hyvät yhteydet Washingtonin eliittiin amerikkalaisten Think tank -jäsenyyksiensä kautta.

27.9.2022

Nato twiittaa päivä kaasuputkiräjähdysten jälkeen merellä käytettäviin miehittämättömiin järjestelmiinsä liittyvistä harjoituksista

“Harjoitukset tarjoavat mahdollisuuksia testata uusia miehittämättömiä järjestelmiä merellä ja varmistaa, että liittolaiset voivat työskennellä yhdessä vastatakseen nykyisiin ja tuleviin turvallisuushaasteisiin”

27.9.2022

Mikhail Krutikhin, energia-analyytikko RusEnergy-konsulttiyrityksestä:

Ensimmäiset todisteet viittasivat selvästi sabotaasiin. Jatkossa keskeinen kysymys on, onko vahinko peräisin putken sisältä vai ulkopuolelta.

Krutikhin sanoo, että vaurioituneiden putkenosien muodon pitäisi osoittaa tämä.

Jos räjähdys tuli ulkopuolelta, “se oli jonkun sabotaasiryhmän tai vedenalaisen laitteiston tekemä ulkopuolelta tuleva räjähdys”.

Jos räjähdys sai alkunsa putken sisältä, “se oli Gazprom”.

27.9.2022

Puolassa vihitty käyttöön Baltic Pipe

Putki mahdollistaa kaasunmyynnin Norjasta Eurooppaan.

28.9.2022

Venäjä kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle

Turvallisuusneuvoston on määrä kokoontua perjantaina.

28.9.2022

Tucker Carlson Nord stream -sabotaasista

Carlson huomauttaa, että juuri käyttöön vihityllä Baltic Pipe -kaasuputkella on nyt paljon vähemmän kilpailua. Hän huomioi myös, että Yhdysvallat ei ole varsinaisesti kiirehtinyt kiistämään, ettei se olisi sabotaasin takana.

28.9.2022

Historioitsija, ihmisoikeusaktivisti ja entinen Britannian suurlähettiläs Craig Murray twiittasi:

“Nordstream 2 -putken avulla Venäjä voi lähettää kaasua Länsi-Eurooppaan maksamatta kauttakulkumaksuja Ukrainaan ja Puolaan.
Venäjä sai sen juuri valmiiksi Ukrainan, Puolan ja USA:n massiivisen vastustuksen hampaissa.
Nyt he yrittävät vakuuttaa teille, että Venäjä räjäytti sen”

28.9.2022

Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump tarjoutuu välittämään rauhaa

Viesteissään Truth Social -palvelussa Trump ilmaisi huolensa Nord Stream -kaasuputken ilmeisestä sabotoinnista ja kehotti Yhdysvaltain johtoa pysymään “viileänä, rauhallisena ja kuivana” tilanteen ratkaisemisessa.

Sitten hän ehdotti, että hän voisi mahdollisesti johtaa yritystä rauhan neuvottelemiseksi.

“Älä pahenna tilannetta putkilinjan räjäyttämisellä”, Trump sanoi. “Ole strateginen, ole älykäs (loistava!), tee neuvoteltu sopimus NYT. Molemmat osapuolet tarvitsevat ja haluavat sitä. Koko maailma on vaakalaudalla. Minä johdan ryhmää???”

29.9.2022

Neljäs kaasuvuoto havaittu

Aftonbladetin mukaan Uusin vuoto on Nord Stream 1 -putken aiempien vuotokohtien välissä.

29.9.2022

Vastaan Sanomat: CIA:n juoni johti jättimäiseen räjähdykseen Siperian kaasuputkessa kesällä 1982

Vuotaneet otteet asiakirjoista kuvaavat, kuinka Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n operaatio kylmän sodan aikana aiheutti kesällä 1982 räjähdyksen, joka näkyi avaruuteen asti.

29.9.2022

TASS: Nato-maat vastustivat YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen pitämistä Nord Stream -sabotaasista torstaina

Venäjä pyysi YK:n turvallisuusneuvoston kokousta Nord Stream -sabotaasista torstaiksi. Naton valtiot äänestivät sitä vastaan ja siirsivät kokouksen perjantaille, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi tiedotustilaisuudessa:

“Pyysimme tätä turvallisuusneuvoston kokousta 29. syyskuuta. Kuka ei mielestänne halunnut pitää sitä tänään, kuka tarvitsi lisää aikaa, kuka päätti jollakin tavalla hidastaa sitä ja lykätä sitä? No, NATO-väki, tietysti.”

30.9.2022

Putin syyttää kaasuvuodoista kansainvälistä terrorismia

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi puhelinkeskustelussaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa perusteellisen arvion Nord Stream 1- ja Nord Stream 2 -kaasuputkia vastaan ​​suunnatusta ennennäkemättömästä sabotaasista, itse asiassa kansainvälisestä terroriteosta.

Venäjä nostaa asian kiireellisesti YK:n turvallisuusneuvoston keskusteluun.

30.9.2022

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina 30.9.

30.9.2022

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Nord Stream -kaasuputkien läheisyyteen on upotettu kemiallisia aseita

Bornholmin allas on tärkein yksittäinen kemiallisten aseiden upotusalue Itämeressä. Kaasuvuotojen ei kuitenkaan uskota vaikuttavan aseisiin, koska une sijaitsevat kilometrien päässä vuotopaikoista. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

30.9.2022

Vastaan Sanomat: YK:n turvallisuusneuvosto vaatii riippumatonta tutkimusta Nord Stream -putkilinjan vuodoista

Kokouksen aikana Venäjän YK-suurlähettiläs Vassili Nebenzia puhui suoraan amerikkalaiselle kollegalleen Richard Millsille ja kysyi, voisiko Yhdysvallat vahvistaa ”tällä hetkellä” ja ”tässä salissa”, ettei se ollut osallisena ”tähän sabotaasiin”.

Mills ei vastannut suoraan kysymykseen, vaan kierteli:

”Jos jollakin maalla kenties on kokemusta sellaisista asioista, joista keskustelemme täällä tänään, se ei ole Yhdysvallat.”

30.9.2022

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken kehuskelee, että Nord Stream -kaasuputkien räjähdys on “mahtava mahdollisuus”

Blinken puhui toimittajille Valkoisessa talossa Kanadan ulkoministeri Melanie Jolyn tapaamisen yhteydessä. Blinken kehuskeli, että Yhdysvallat on nesteytetyn maakaasun johtava toimittaja Eurooppaan.

Yhdysvallat on pyrkinyt estämään venäläisen kaasun toimitukset Eurooppaan ja korvaamaan ne omilla nesteytetyn maakaasun toimituksillaan.

1.10.2022

Kaasuputkien vaurioita päästään tutkimaan todennäköisesti sunnuntaina

“Asiaa tutkii EU:n alainen kolmen maan kansainvälinen tutkimusryhmä, jossa ovat Suomen ulkoministeriön mukaan mukana Tanska, Ruotsi ja Saksa”, kertoo Ilta-Sanomat.

Artikkelin mukaan vuoto Nord Stream 2 -putkesta on loppunut.

1.10.2022

Wall Street Journal: Pakotteet haittaavat kaasuputkien korjaamista

Wall Street Journal kirjoittaa: “Toisen putkilinjan operaattori Nord Stream 2 AG on Venäjän valtion kaasujätti Gazpromin sveitsiläinen tytäryhtiö. Yksikkö on länsimaiden pakotteiden kohteena kostona Moskovan hyökkäystä vastaan. Pakotteet voivat monimutkaistaa yrityksiä saada mukaan joitakin erikoisyrityksiä, joiden asiantuntemusta tai teknologiaa voidaan tarvita putkistojen korjaamiseen, analyytikot sanoivat.”

1.10.2022

Kreikan ja Bulgarian välinen kaasuputki käyttöön

Euronewsin mukaan 182 kilometriä pitkä putki tuo helpotusta Bulgarialle, joka on kamppaillut kohtuuhintaisen kaasun saannin turvaamiseksi huhtikuun lopusta lähtien, kun Venäjän Gazprom katkaisi toimitukset Bulgarian kieltäydyttyä maksamasta ruplissa.

Perjantaina Bulgarian, Romanian, Unkarin ja Slovakian kaasuoperaattorit ehdottivat lisääntyneiden Azerbaidzanin kaasutoimitusten kuljettamista verkkojensa kautta Keski-Eurooppaan.

2.10.2022

Saksan oikeusministeri: Räjähdyksiä tutkitaan mahdollisesti myös Saksassa

Saksan liittovaltion oikeusministeri Marco Buschmann pitää periaatteessa mahdollisena, että Nord Stream -putkilinjojen räjähdyksiä tutkitaan myös Saksassa:

“On mahdollista, että täällä on tehty rikos, josta liittovaltion yleinen syyttäjä voisi ottaa syytteen”, sanoi FDP:n poliitikko sunnuntaina.

Sisäministeri Nancy Faeser (SPD) ilmoitti yhteisestä tutkintaryhmästä Tanskan ja Ruotsin kanssa.

2.10.2022

Venäjän varapääministeri Alexander Novak: Nord Stream -putkilinjat on mahdollista korjata

Nord Stream -putkilinjojen merenalaisten repeämien korjaamisen pitäisi olla teknisesti mahdollista, sanoi Venäjän varapääministeri Alexander Novak sunnuntaina.

“Olen varma, että sopivat mahdollisuudet löytyvät.”

Novakin mukaan ensin on selvitettävä, kuka on vastuussa sabotaasista. Hän epäili valtioita, jotka olivat suhtautuneet kielteisesti Nord Stream -hankkeeseen. Hän mainitsi erityisesti Yhdysvallat, Puolan ja Ukrainan.

3.10.2022

Gazprom: Toinen Nord Stream 2 -linjoista voi yhä toimittaa kaasua

Koska kyseessä on Nord Stream 2, jonka käyttöönotto on Venäjän hyökkäyksen johdosta hyllytetty, kaasutoimitusten käynnistäminen vaatisi EU:n hyväksynnän.

4.10.2022

Nord Stream -operaattorit: Viranomaiset eivät salli meidän tarkastaa vaurioituneita putkistoja

Reuters: “Kaasuputken sveitsiläinen operaattori Nord Stream 2 AG sanoi tiistaina, että se tutkii vuotavien putkien kunnon, kun poliisitutkinta “rikospaikasta” on saatu päätökseen ja suojapiiri on poistettu.

Myöhemmin tiistaina vanhemman Nord Stream 1 -putkilinjan operaattori Nord Stream AG sanoi, että Tanskan viranomaiset olivat kertoneet heille, että tarvittavien lupien saaminen tarkastuksen suorittamiseen voi viedä yli 20 työpäivää.”

4.10.2022

Tunnettu professori syyttää Yhdysvaltoja Nord Stream -putkilinjan sabotoimisesta Bloomberg-kanavalla – Keskeytetään suorassa lähetyksessä

– Lyön vetoa, että (räjähdys) oli Yhdysvaltojen, ehkä Yhdysvaltojen ja Puolan, toimintaa, professori Jeffrey Sachs sanoi.
Bloombergin juontaja Tom Keene puuttui nopeasti ja pyysi professori Sachsia esittämään todisteita väitteilleen.
Jeff, meidän on lopetettava tähän”, hän sanoi. “Miksi se oli mielestäsi Yhdysvaltain toiminta? Mitä todisteita sinulla on siitä?”

Todisteita ei ole tähän mennessä havaittu kysyttävän kommentaattoreilta, jotka väittävät Venäjän olleen asialla.

5.10.2022

Saksa sanoo, että venäläisen kaasun korvaavaa LNG:tä toimittavat maat veloittavat tähtitieteellisiä summia

Saksan valtiovarainministeri Robert Habeck syytti keskiviikkona maita, mukaan lukien Yhdysvaltoja, liian kalliista kaasumaksuista, kun Euroopan suurin talous kamppailee tasapainottaakseen energiavalikoimaansa ilman Venäjän toimituksia.

“USA kääntyi puoleemme, kun öljyn hinta nousi, ja sen seurauksena myös kansallisia öljyvaroja hyödynnettiin Euroopassa”, Habeck sanoi.

“Uskon, että tällainen solidaarisuus olisi hyvä myös kaasun hintojen hillitsemiseksi.”

6.10.2022

Epäilyt tuhotyöstä kaasuputkivuotojen taustalla vahvistuneet

Maaseudun tulevaisuus: “Epäilyt törkeästä tuhotyöstä Nord Stream -kaasuputkien vuodon taustalla ovat vahvistuneet sen jälkeen, kun Ruotsin turvallisuuspoliisi (Säpo) oli tehnyt rikospaikkatutkintaa Itämerellä. Tutkinnan perusteella on varmentunut, että vuodot kaasuputkissa aiheutuivat putkien lähellä tapahtuneista räjähdyksistä.”

Räjähdyspaikoilta on otettu talteen todistusaineistoa.

7.10.2022

Reuters: Yhdysvaltain laivaston tiedustelukone lensi Nord Stream -vuotokohtien yllä “tunteja” räjähdysten jälkeen

Kysyttäessä, voisiko jokin kerätyistä tiedustelutiedoista auttaa putkilinjan repeämiä tutkivia tutkijoita, Yhdysvaltain merivoimien tiedottaja, kapteeni Tamara Lawrence vastasi:

“Meillä ei ole tällä hetkellä lisätietoja annettavaksi.”

Reutersin mukaan on epäselvää, mikä rooli, jos mitään, Yhdysvaltain armeijalla on auttaa eurooppalaisia tutkimuksia putkien repeämistä, vaikka presidentti Joe Biden on puhunut sukeltajien lähettämisestä.

10.10.2022

Reuters: Ruotsi ei jaa tietoja Nord Stream -sabotaasin tutkimuslöydöksistä Venäjälle

Tietoja ei jaeta Venäjän viranomaisille tai Gazpromille, kertoi Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson.

Venäjän pääministeri Mihail Mishustin lähetti viime viikolla Ruotsin hallitukselle kirjeen, jossa vaadittiin Venäjän viranomaisten ja Gazpromin oikeutta osallistua tutkimukseen, minkä Ruotsi kiisti.

Venäläisiä aluksia ei kuitenkaan estetä vierailemasta räjähdyspaikoilla nyt, kun tutkinta kohteissa on saatu päätökseen.

11.10.2022

Gazprom kertoo, että 6.11.2015 kaasuputkien luota löydetty vedenalainen drone kuului Natolle

Uutistoimisto Tassin mukaan Gazpromin tiedottaja Sergei Kuprijanov sanoi televisiossa Rossija-24 -kanavalla:

“On tarpeen muistuttaa Nord Stream -kaasuputken jo aiemmin rekisteröidyistä tapahtumista. Tämä tapaus on hyvin tiedossa. 6.11.2015 NATOn Seafox-miinanraivausajoneuvo löydettiin Nord Stream 1 -putkilinjan suunnitellussa silmämääräisessä tarkastuksessa. Se oli kaasuputkien välissä, selvästi lähellä yhtä putkea”, Kupriyanov sanoi.

“NATO sanoi, että vedenalainen miinanraivausajoneuvo oli kadonnut harjoitusten aikana. Sellaisia Naton harjoituksia, että taisteluräjähde osoittautui olleen tarkalleen kaasuputkemme alla”, tiedottaja sanoi.

13.10.2022

Putin ehdottaa Turkin presidentti Erdoganille uutta kaasusuunnitelmaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi kollegansa Recep Tayyip Erdoganin Kazakstanin Astanassa. Putinin mukaan Turkki on “luotettavin reitti kaasun toimittamisessa Euroopan unioniin”. Hän ehdotti, että Turkkiin rakennettaisiin niin sanottu toimituskeskus.

Putin sanoi, että keskus ei olisi “alusta vain toimituksille vaan myös hinnan määrittämiselle, koska tämä on erittäin tärkeä asia”.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi myöhemmin, että molemmat presidentit olivat määränneet idean nopeasti ja yksityiskohtaisesti selvitettäväksi.

Erdogan on pyrkinyt toimimaan sovittelijana Moskovan ja Kiovan välillä. Hänen johdollaan saavutettiin läpimurto heinäkuussa, kun Venäjä ja Ukraina pääsivät YK:n kanssa sopimukseen, joka mahdollistaa Ukrainan viljan viennin jatkamisen Venäjän saartamista Mustanmeren satamista.

14.10.2022

Ruotsi välttelee Nord Stream -vuodon muodollista yhteistutkimusta kansalliseen turvallisuuteen vedoten

Ruotsi oli hylännyt oikeudellisen yhteistyöviraston Eurojustin ehdotuksen yhteisestä tutkintaryhmästä (JIT), koska tällainen yhteinen tutkinta sisältäisi oikeudellisia sopimuksia, joiden mukaan Ruotsin olisi jaettava luottamuksellisina pitämänsä tiedot omasta tutkimuksestaan.

“Tämä johtuu siitä, että tutkimuksessamme on luottamuksellisia tietoja, jotka liittyvät suoraan kansalliseen turvallisuuteen”, Ruotsin Nord Stream -vuotojen rikostutkinnassa mukana oleva syyttäjä Mats Ljungqvist kertoi Reutersille.

Saksalaisen yleisradioyhtiön ARD:n saksalainen tv-ohjelma Tagesschau sanoi, että myös Tanska oli kieltäytynyt perustamasta yhteistä tutkintaryhmää.

17.10.2022

Postimees: Venäjän laivasto pyytää pääsyä tutkiakseen Nord Stream -vuodot

Venäjän laivaston alukset tarvitsevat pääsyn Nord Stream -kaasuputkeen Itämerellä tutkiakseen putkilinjaa vaurioittaneita räjähdyksiä, Venäjän varapääministeri Alexander Novak sanoi.

Kaasuputken operaattori Nord Stream AG ilmoitti aiemmin, että yhtiön vuokraaman tutkimusaluksen omistaja ei saanut Norjan ulkoministeriöltä lupaa lähteä satamasta arvioimaan putkilinjan vaurioita.

“Koko kysymys koskee alustemme pääsyä, joilla pitäisi olla läpikulkuoikeus tapahtuma-alueelle”, Novak sanoi toimittajille kommentoiden Moskovan pyrkimyksiä tutkia putkilinjojen vaurioita.

Venäjä ilmoitti torstaina kutsuneensa paikalle diplomaatteja Saksasta, Tanskasta ja Ruotsista ilmaistakseen tyytymättömyytensä siitä, ettei Venäjän ja Gazpromin edustajia ole otettu mukaan putkivaurioiden tutkimiseen.

18.10.2022

Expressen: Kuvamateriaali näyttää 50 metrin pituisen aukon Nord Stream -kaasuputkessa (hs.fi 18.10.2022)

HS.FI: NORD STREAM 1 -kaasuputkessa on nähtävissä vähintään 50 metrin pituinen aukko, ruotsalaislehti Expressen kertoo.”

18.10.2022

Asiantuntijan arvio: “Räjäytyksen on tehnyt ammattimainen porukka”

“Räjäytyksen jälki näyttää olevan sotilaallisen räjähteen tyyppinen, eikä suinkaan sellainen, että joku olisi laittanut vaunullisen dynamiittia putken päälle”, arvioi Energiatekniikan professori Esa Vakkilainen.

Asiasta uutisoi MTV Uutiset.

21.10.2022

Kreml: Totuus kaasuputkien räjähdyksistä yllättäisi eurooppalaiset

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Moskova työskentelee “intensiivisesti” päästäkseen mukaan kansainväliseen tutkimukseen, jonka Venäjä on aiemmin sanonut olevan “räätälöity” sitä vastaan:

“Mutta toistaiseksi se on törmännyt haluttomuuden seinään päästä totuuteen, mikä varmasti yllättää monet Euroopan maissa, jos se julkistetaan.”

Moskova on syyttänyt putkien räjäytyksestä länsimaita.

24.10.2022

Nord Streamiä odottavat vakuutusongelmat

Reutersin mukaan Nord Stream 1:n vakuutuksenantajat ja jälleenvakuuttajat kamppailevat sen kanssa, kuinka vastata satojen miljoonien dollarien mahdollisiin korvauksiin.

Jos länsimaisen valtion toimijan todetaan olevan vastuussa, vahinko saatetaan luokitella terroriteoksi, jonka erään välittäjän mukaan vakuutus kattaa.

Jos tutkimukset kuitenkin osoittavat Venäjän osallistuneen asiaan, vakuutusyhtiöt voisivat väittää, että kyseessä oli “itsesabotaasi”, koska Gazprom on valtion omistuksessa.

25.10.2022

Ruotsi ja Tanska ovat tutkineet putket, nyt on Saksan vuoro

Tanskalaislehti DR:

“Ensin se oli Ruotsi, sitten se oli Tanska ja nyt se on Saksa.

Saattaa kuulostaa huonon vitsin alulta, mutta maat ovat itse asiassa jonottaneet tässä järjestyksessä saadakseen mahdollisuuden tarkastaa Nord Stream -kaasuputket Itämerellä sen jälkeen, kun ne vaurioituivat voimakkaissa räjähdyksissä viime kuussa.”

“Kaikkien on pysyttävä mailin päässä alueelta, sillä tutkimme sitä nyt, Saksan rannikkovartiosto on kertonut SVT:lle, kun media on yrittänyt lähestyä Nord Stream -putkia.”

New York Times:
Kolme tiedustelua, ei vastauksia siitä, kuka räjäytti putket.”
Kaikki kolme maata ovat vaitonaisia.

27.10.2022

Nord Streamin taustayhtiö ilmoittaa aloittavansa putkien tutkimisen

Yhtiön tiedote:
“Nord Stream AG:n vuokraama erikoisvarustettu alus saapui väitettyyn putkivaurion paikkaan Ruotsin talousvyöhykkeellä. Kalibrointitöiden suorittamisen jälkeen asiantuntijat ovat valmiita 24 tunnin sisällä aloittamaan vaurioalueen kartoituksen, joka kestäisi tämänhetkisten arvioiden mukaan 3-5 päivää.

Osana Tanskan talousvyöhykkeen kaasuputkiosuuden kartoitusta Nord Stream AG odottaa edelleen viranomaisten päätöstä tarvittavien lupien myöntämisestä vahinkoarviointiin.”

30.10.2022

Venäjä syyttää Britannian laivastoa Nord Stream-iskusta

Reuters: Venäjän puolustusministeriö syyttää Ison-Britannian laivastoa Nord Stream -kaasuputkien räjäytyksestä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Britannian laivaston yksikön edustajat osallistuivat “terroristihyökkäyksen valmisteluun ja toteuttamiseen”.

1.11.2022

Kreml: Venäjän tiedustelupalvelulla on todisteita, että Britannia on kaasuputki-iskun takana

Iltalehti: “Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov väittää Britannian sota-asiantuntijoiden “johtaneen ja koordinoineen” putken räjähdyksiä. Peskov syyttää Britanniaa “tärkeään energiainfrastruktuuriin” kohdistuneeseen “terroritekoon” osallistumisesta. 

Tiedottajan mukaan Venäjän tiedustelupalvelulla on todisteita asiasta. Todisteita ei ole tarkemmin eritelty. 

Aiemmin Kremlin linjaa toistava venäläislehti Lenta uutisoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharovan vängänneen vastausta väitteeseen, että entinen pääministeri Liz Truss olisi kuitannut viestitse Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenille “homma hoidettu” vain minuutti Nord Stream -putken räjähdyksen jälkeen.”

2.11.2022

Nord Stream operaattori saanut vahinkopaikan tarkastukset suoritettua

“Nord Stream AG on saanut päätökseen alustavan tiedonkeruun 2.11.2022 alkaen linjan 1 putkivaurion sijainnista Ruotsin talousvyöhykkeellä.

Vahinkopaikan tarkastuksen alustavien tulosten mukaan merenpohjasta löydettiin noin 248 metrin etäisyydellä toisistaan 3-5 metrin syvyisiä teknogeenisiä kraattereita.

Putken kraatterien välinen osa on tuhoutunut, putkenosien leviämisen säde on vähintään 250 m. Asiantuntijat jatkavat tutkimustietojen analysointia.”

11.11.2022

Wired: Satelliittimonitorit löysivät putkilinjan alueelta kaksi alusta, joiden jäljittäjät olivat pois päältä, ennen epäiltyä sabotaasi syyskuussa

Satelliittitietojen tarkkailuyrityksen SpaceKnow’n analyysin mukaan kaksi “pimeää alusta”, jotka ovat kumpikin noin 95-130 metriä pitkiä, ohittivat useiden mailien säteellä Nord Stream 2:n vuotopaikat.

“Olemme havainneet joitain tummia aluksia, eli suuria aluksia, jotka kulkivat kiinnostavan alueen läpi”, sanoo Jerry Javornicky, SpaceKnowin toimitusjohtaja ja toinen perustaja.

Heillä oli merkkivalot pois päältä, mikä tarkoittaa, että heidän liikkeestään ei ollut tietoa, ja he yrittivät pitää sijaintitietonsa ja yleistietonsa piilossa maailmalta”, Javornicky lisää.

14.11.2022

Nord Stream AG:n tiedote

Tanskan Geodata Agency myönsi 1.11.2022 Nord Stream AG:lle luvan putkilinjan repeämiskohdan kartoittamiseen Tanskan talousvyöhykkeellä.

Kuitenkin viime aikoihin asti pääsy asiaankuuluville vahinkoalueille hydrografista tutkimusta varten ei ollut mahdollista Tanskan merenkulkuviranomaisen määrittämän suojavyöhykkeen vuoksi.

Merenkulun kieltoalueen sädettä on 11.11.2022 pienennetty 5 merimailista 500 metriin putkilinjan vaurioalueen ympärillä. Samaan aikaan Tanskan merenkulkuviranomainen on myöntänyt Nord Stream AG:lle poikkeuksen, joka sallii tietyissä olosuhteissa, mukaan lukien sääolosuhteet, lähestyä vahinkoaluetta riittävän etäisyydellä osan asiaan liittyvistä töistä.

Välittömästi saatuaan luvan tulla rajoitusalueelle Nord Stream AG:n vuokraama alus siirtyi vaurioalueelle ja alkoi tutkia putkilinjan repeämiä. Selvityksen kesto riippuu sääolosuhteista johtuvista pääsyrajoituksista vahingoittuneelle alueelle.

18.11.2022

Ruotsi vahvistaa Nord Stream -vuodot sabotaasiksi – syyllisiin ei oteta kantaa

Ruotsi sanoo, että Nord Stream -putkien vaurioituminen oli “karkea sabotaasi”. Räjähteiden jälkiä löydettiin tutkinnan aikana. Jatkotutkinta selvittää, voidaanko epäiltyjä tunnistaa.

30.11.2022

DW: Saksa ja Norja odottavat Natolta roolia vedenalaisen infrastruktuurin turvaamiseksi

DW: Saksan ja Norjan johtajat ovat sanoneet ehdottavansa Naton roolia merenalaisten infrastruktuurien, kuten kaasuputkien tai valokuitukaapeleiden, suojelemisessa. Tämä seuraa Nord Stream -putkilinjojen sabotointia.

26.12.2022

New York Times koostaa tämänhetkistä tilannekuvaa tutkimuksista – Venäjä aloittanut toimet aloittaakseen korjaukset kaasuputkissa

New York Times: “Kun tutkijat kokoavat vihjeitä, Venäjä on hiljaa ryhtynyt toimiin aloittaakseen kalliit korjaukset jättiläiskaasuputkessa, mikä mutkistaa teorioita siitä, kuka oli syyskuun sabotaasin takana.”

13.1.2023

Räjähdys Liettuan ja Latvian välisessä kaasuputkessa

Tässä vaiheessa ei Reutersin mukaan ole näyttöä hyökkäyksestä.

“Alkuperäisen arvion mukaan emme näe pahanlaatuista syytä, mutta tutkinta kattaa kaikki mahdolliset vaihtoehdot”, Amber Gridin toimitusjohtaja Nemunas Biknius sanoi tiedotustilaisuudessa.

4.2.2023

Welt: Ei todisteita venäläisestä putkistojen sabotoinnista

“Saksalaisilla tutkijoilla ei ole tällä hetkellä todisteita siitä, että Venäjä olisi Nord Stream 1- ja 2 -kaasuputkien räjähdysten takana. “Tätä ei voida todistaa tällä hetkellä, tutkimukset ovat käynnissä”, sanoi Welt am Sonntagille yleinen syyttäjä Peter Frank.”

9.2.2023

Pulitzer-palkittu toimittaja Seymour Hersh: Yhdysvallat räjäytti Nord Stream -kaasuputket

Pulitzer-palkittu amerikkalainen tutkiva journalisti Seymour Hersh sanoo nimettömään lähteeseen viitaten, että Yhdysvallat räjäytti Nord Stream -kaasuputket viime syksynä. Valkoinen talo kiistää. Venäjän ulkoministeriö vaatii vastauksia.

17.2.2023

Kiina haastaa lännen valtamediaa Nord Stream -sabotaasista

Kiinan ulkoministeriön tiedottajan mukaan Peking moittii lännen valtamedian vastahakoisuutta tutkia palkitun journalistin Seymour Hershin paljastuksia. Tiedottaja vihjaa joidenkin medioiden mahdollisesti haluavan peitellä totuutta.

21.2.2023

YK:n turvallisuusneuvosto kävi keskustelun kaasuputkisabotaasista Seymour Hershin esiin tuomien tietojen valossa

“Emme ole täällä käynnistämässä oikeudenkäyntiä turvallisuusneuvostossa”, Venäjän suurlähettiläs Vassili Nebenzia sanoi keskustelussa. Hän sanoi, että Moskova esittää riippumattoman tutkimuksen pyynnön, koska on epäilyksiä Tanskan, Saksan ja Ruotsin rehellisyydestä ja avoimuudesta heidän meneillään olevissa tutkimuksissaan.

Nebennzian mukaan YK:n pääsihteeri “on joku, johon luotamme” johtamaan tutkimusta syyskuussa saatujen raporttien jälkeen neljästä vuodosta putkissa.

YK “ei pysty tarkistamaan tai vahvistamaan mitään näihin tapauksiin liittyviä väitteitä, ja odotamme meneillään olevien kansallisten tutkimusten tuloksia”, sanoi YK:n poliittisista ja rauhanrakennusasioista vastaava apulaispääsihteeri Rosemary DiCarlo.

Jotkut neuvoston jäsenet kannattivat YK:n johtaman tutkimuksen käynnistämistä, kun taas toiset korostivat, että meneillään olevat tutkimukset riittävät.

7.3.2023

Tiedusteluväite: Nord Stream -putkien sabotaasin takana Ukraina-mielinen ryhmä

Otsikon linkissä olevan uutissuomalaisen juttu viittaa New York Timesin artikkeliin.

Iltalehti: Saksalaiset tutkijat ovat nimenneet Nord Stream -kaasuputken räjähdyksistä epäiltynä yhden naisen ja viisi miestä. Asiasta kertoo muun muassa saksalaislehti Die Zeit.

“Die Zeit myös huomauttaa, että on mahdollista, että nyt saadut todisteet ukrainalaisen ryhmän toimista olisivat lavastettuja.”

Kommentti:

Nord Stream -sabotaasin tutkimusten löydöksistä on vaiettu pitkään. Ruotsalainen tutkimus antoi jo kertaalleen ulos lausuntoja, joissa tulosten pimittämistä perusteltiin “kansallisella turvallisuudella”. (Ks. aikajanalla 14.10.2022)

Pulitzer-palkitun toimittajan Seymour Hershin kuukauden takaisten paljastusten jälkeen uusimmat tiedot näyttävätkin lähinnä disinformaatiokampanjalta, jonka tarkoitus on diskreditoida Hershin julkaisemia tietoja.

Hershin artikkelin tietoja läntinen valtamedia julkaisi vastahakoisesti, kun taas uusimpia “tietoja” on tuutattu kulovalkean tavoin.

Internet-keskusteluissa onkin osuvasti leukailtu, että “Ukraina-mielinen ryhmä” viitannee Ukrainan sodan suurimpaan tukijaan Yhdysvaltoihin.

22.3.2023

Seymour Hersh syytää Saksaa Yhdysvaltain osallisuuden peittelystä liittyen Nord Stream-sabotaasiin

Amerikkalainen veteraanitoimittaja Seymour Hersh julkaisi Substack-tilillään uuden artikkelin, jossa syytettiin Saksan liittokansleria Olaf Scholzia Yhdysvaltojen tukemisesta sen mahdollisen osallisuuden peittelemiseksi putkilinjoihin kohdistuneessa pommi-iskussa.

The New York Times (NYT) ja saksalainen Die Zeit julkaisivat 7. maaliskuuta artikkeleita, joissa todettiin, että ukrainalainen ryhmä olisi voinut räjäyttää Nord Stream- ja Nord Stream 2 -kaasuputket.

Hersh huomauttaa, että nämä julkaisut ilmestyivät Scholzin Valkoisessa talossa 3. maaliskuuta tekemän vierailun jälkeen. Toimittaja pitää niitä Yhdysvaltojen ja Saksan tiedustelupalvelujen yrityksinä peitellä todellisia syyllisiä. Hersh huomauttaa, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei ole vieläkään käskenyt Yhdysvaltain tiedustelupalveluita tutkimaan sabotaasi eikä koskaan tee, “koska hän tietää vastauksen”.

3.4.2023

Washington Post: Tutkijat suhtautuvat skeptisesti huviveneen rooliin Nord Streamin pommi-iskussa

Viranomaiset uskovat, että useampi kuin yksi alus on saattanut olla osallisena maakaasuputken sabotoinnissa viime vuonna, ja ihmettelevät, voisiko 50-jalkainen purjevene, josta tutkijat etsivät vihjeitä, olla houkutus.

Epäilykset kohdistuvat Puolaan ja Ukrainaan.

6.4.2023

Vastaan Sanomat: EU:n ja Naton päättäjien kokoontumisissa Nord Stream on tabu

Länsimaiset päättäjät eivät ole kovin innokkaita ottamaan selvää, kuka pommitti putkilinjaa, sanoo eurooppalainen diplomaatti Washington Postille.

20.4.2023

Verkkouutiset kertoo väitteestä, jonka mukaan tanskalainen partiovene olisi kuvannut Venäjän aluksia Nord Streamin räjähdyspaikoilla juuri ennen iskuja

“Tanskalainen partiovene otti 112 kuvaa Venäjän aluksista Itämeren Nord Stream -kaasuputkien räjähdyspaikkojen lähellä vain neljä päivää ennen putket katkaisseita iskuja.

Asia ilmenee Tanskan puolustusvoimien vastauksesta päivälehti Informationin tekemään tietopyyntöön. Kuvia ei luovutettu, koska niiden katsotaan kuuluvan ei-julkisen tiedustelutiedon piiriin.”


Kommentti:

Niinpä tietenkin. Kuvia, joita ei voida missään tapauksessa näyttää, on ollut siis tanskalaisilla jemmassa puoli vuotta? Näyttää disinformaatiokampanjalta jälleen kerran.

Kimmo Kautio

22.5.2023

YLE: Tutkivat toimittajat löysivät uuden johtolangan Nord Stream -mysteerissä – jäljet johtavat Ukrainaan

Tutkivat toimittajat Puolasta, Ruotsista, Saksasta ja Tanskasta ovat löytäneet uusia johtolankoja tutkimuksissaan viime syksyn Nord Stream -iskuista, kertoo Yle.

“Kansainvälinen toimittajaryhmä yhdistää nyt iskut Ukrainaan.

Saksan yleisradioyhtiön ARD:n uutissivuilla julkaistun artikkelin(siirryt toiseen palveluun) mukaan iskupaikan lähellä liikkui ennen räjähdyksiä salaperäinen Andromeda-purjevene, jonka tutkijat ovat onnistuneet jäljittämään peiteyritysten kautta Ukrainaan ja sen armeijaan.”

7.6.2023

Vastaan Sanomat: Tiedusteluraportti Ukrainan suunnitelmista iskeä Nord Streamiin paljastaa tietoisen valehtelun Venäjän syyllisyydestä

Washington Post raportoi keskiviikkona, että CIA sai viime kesäkuussa Euroopan tiedustelupalvelun kautta selville, että ukrainalaisten erikoisjoukkojen ryhmä aikoi sabotoida Venäjältä Saksaan suuntautuvaa Nord Stream -kaasuputkea.

Discord-keskustelukanavalle vuodettu eurooppalainen tiedusteluraportti paljastaa, että kuukautta ennen Nord Stream -sabotaasia Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto sai tietää Euroopan tiedustelupalvelun jakamiin tiedustelutietoihin pohjautuen, että Ukrainan armeija oli suunnitellut salaisen hyökkäyksen merenalaista maakaasuputkea vastaan käyttämällä pientä sukeltajaryhmää, joka raportoi suoraan Ukrainan asevoimien komentajalle.

Kolme kuukautta ennakkoon saatu tiedustelutieto ei estänyt Eurooppaa ja Yhdysvaltoja valehtelemasta Venäjän syyllisyydestä.

Artikkelikuva: Pxhere.com, kahden kuvan yhdistelmä. CC0

Toimitus
Kirjoittanut Toimitus

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Raimo N
Raimo N
1 vuosi sitten

Jep. Hyvä hyvä vastaansanomat. Hyvää journalismia. Sitten ajatusta… mitä jos mitään putkia ei ole edes räjäytetty…. mitä jos kuplakuvat (on suhteellisen helppo tehdä) on vain false flagia. Erittäin harva pystyy menemään paikan päälle tarkistamaan… tämä on jopa äärettömän helppo ja halpa false flag – kiitos median, vaikutus on ihan sama vaikka putket olisi merenpohjassa 100% kunnossa, hanat vaan kiinni (kuten ne on jokatapauksessa). Me tiedämme että ne on räjäytetty vain, koska meille VALTAMEDIAN kautta välitetään viesti että ne on räjäytetty…. miettikää itse..

trackback

[…] Nord Stream -sabotaasi ja Ukrainan ”kaasusota” (päivittyvä aikajana) […]



Contact Us

2
0
Kommentoi ja keskustele!x