Gasgrid sulki Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken venttiilit paineen laskettua lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Virolle Suomessa esitetty sabotaasiepäily tuli yllätyksenä. Ankkuriteoria näyttää tällä hetkellä vahvimmalta, sillä tapahtumahetkellä vallitsivat myrskyiset olosuhteet.

Gasgrid Finland Oy ja Viron kaasuverkonhaltija Elering havaitsivat 8.10.2023 hieman ennen kello kahta yöllä epätavallista paineen laskua maiden välisessä merikaasuputkessa Balticconnectorissa, jonka kautta kaasua voidaan kuljettaa sekä Suomesta Viroon, että Virosta Suomeen.

Balticconnector-kaasuputkiyhteys on kuljettanut Virosta Suomeen ainakin osittain maakaasua, joka on peräisin Venäjältä.

Gasgridin mukaan havaintojen perusteella voitiin epäillä Suomen ja Viron välisen meriputken vuotavan, jonka jälkeen kaasuputken venttiilit suljettiin.

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttusen mukaan vaurioiden korjaaminen voi kestää kuukausia.

Suomen valtionjohto piti tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin, että sekä kaasuputkea että merenalaista tietoliikennekaapelia olisi vahingoitettu tarkoituksella.


Mainos. Juttu jatkuu alla.


Kauppalehden mukaan epäily kaasuputken sabotaasista tuli Virolle yllätyksenä. Vielä maanantaina Viron yleisradioyhtiön pääuutislähetyksessä kerrottiin, että Viron merivoimien tutkimusten mukaan mikään ei viittaa putken tahalliseen rikkomiseen. Viron Merivoimien mukaan sabotaasin jäljet olisivat tulleet esiin jo silloin.

Räjähdys vai ei?

Viron yleisradioyhtiön ERR:n haastatteleman seismologi Heidi Soosalun mukaan minkäänlaisesta räjähdyksestä ei ole seismisen datan perusteella havaittu todisteita.

Jos siellä olisi tapahtunut jotain tällaista, se olisi ollut niin pieni, että se olisi jäänyt havaintomittarin ulottumattomiin“, Soosalu sanoo.

Soosalun mukaan Suomen ja Viron seismologisten laitosten mittarit kattavat Suomenlahden ”melko hyvin”.

Myöskään Keskusrikospoliisin tietojen mukaan räjähteiden käytöstä ei ole merkkejä.

Norjalainen tutkimuslaitos Norsar väittää kuitenkin havainneensatodennäköisen räjähdyksen” Itämerellä vuotoyönä.

Yle uutiset kertoi Viron merivoimien komentaja Jüri Saskan paljastaneen, että jokin näyttää repineen kaasuputkea sivusta ja putki on repeytynyt vain toiselta puolelta. Tieto voi viitata siihen, että putki on vaurioitunut ankkuroinnin seurauksena.

Sää Itämerellä oli viikonloppuna myrskyinen. Lauantaina 7.10. useita risteilylähtöjä oli peruttu ja risteilyaluksilla raportoitiin olleen vaikeuksia rantautua muun muassa Ahvenanmaalla ja Tallinnassa. Esimerkiksi Viking Linen Viking XPRS -aluksella oli lauantaina iltapäivällä vaikeuksia päästä satamaan Tallinnassa.

Kuka hyötyisi sabotaasista, eli mistä korvaava kaasu tulee?

Balticconnectorin vaurioituminen johtaa siihen, että Suomen maakaasun saanti on talvella nesteytetyn maakaasun (LNG) tuonnin varassa.

Valtio hankki vuosi sitten Nord Stream -sabotaasin jälkeen Inkoon satamaan 10-vuotisella sopimuksella vuokralle amerikkalaisen LNG-terminaalilaivan.

Helsingin Sanomien mukaan Suomi onnistui hankkimaan harvinaislaatuisen aluksen monien EU-maiden ohi. Lehti arvelee sen olleen joko suomalaisten hyvän varautumisen tai amerikkalaisten myyntimiesten nopeuden ansiota.

Laivan kautta Suomen kaasuputkistoon pystytään syöttämään muun muassa amerikkalaista Venäjän tuonnin korvaavaa nesteytettyä maakaasua, LNG:tä. Myös Haminaan valmistui vuosi sitten pienempi LNG-terminaali.

Niin ikään Viron Paldiskiin valmistui viime vuonna terminaali LNG-laivoille, mutta se on toistaiseksi seissyt käyttämättömänä. Virtasi kaasu siis Virosta Suomeen tai Suomesta Viroon, niin kalliin LNG:n kysyntä saattoi kasvaa molemmin puolin Suomenlahtea.

Amerikkalainen myyntimies lienee jälleen jo valmiiksi paikalla.

Lähteet: Gasgrid, Kauppalehti, Iltalehti, Iltasanomat, Yle, Helsingin Sanomat, ERR. Linkit tekstissä.

Kuvituskuva: Pickpic.com CC0/Martian-2008/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 DEED

Toimitus
Kirjoittanut Toimitus


Kumppani-ilmoituksetHaluatko lukea geoblokattuja uutisia, esimerkiksi Venäjän mediasta? Tarvitset vain VPN-palvelun.

Tilaa
Ilmoita
guest

7 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
pöh
pöh
1 kuukausi sitten

Toi Jukka Savolainen oli saanut varmasti noottia sanomisistaan, ja nyt jo perui jo sanomisiaan “en enää spekuloi”.
Tässä näyttää nyt pahasti siltä että nato yrittää epätoivoisesti tehdä tästä sabotaasin räjähteillä, vaikka kaikki todisteet viittaa ihan muuhun.
Suomen seismologian laitoskin sanoi eilen vielä ettei ole havaittu mitään räjähdykseen viittaavaa, sitten astui esiin naton stoltenberg norja ja väitti toisin, ja nyt sitten Suomen seismologian laitos muutti mieltään ja sanoi että on siellä joku pieni tuhnu havaittu.
Mitä ne hakee sillä että lavastetaan jotain venäjän aiheuttamaa sabotaasia?
Toki sillä ankkurillakin on voitu tahallaan se putki repiä.

matti m
matti m
1 kuukausi sitten

Ukrainaa valmistettiin ja yllytettiin kahinaan Venäjää vastaan pitkään jo ennen vuoden 2014 tapahtumia. 2014 sitten saatiin lopulta aloitettua jo ihan sotakin. Sitä on pidetty yllä siitä lähtien. Sitten 2022 tammi-helmikuussa saatiin lopulta provosoitua isompaa rytinää, ja jonka länsi haluaa jatkuvan ja jatkuvan. Ukrainan annetaan tuhoutua. Väitetään että Ukraina haluaa Krimin itselleen. Vai onko niin että joku muu haluaa Krimin pois Venäjältä? Miksi Ukraina haluaisi venäläisiä täynnä olevan Krimin itselleen?
Ukrainan hyväksikäyttäminen Venäjää vastaan ei riitä USA:lle, Natolle ja EU:lle.
Nyt koitetaan saada myös Suomi mukaan Venäjän kyykyttämiseen oikein kunnolla. Ja varmaan saadaankin, jos se niinistöistä, orpoista, häkkäsistä, halla-ahoista, elinoista jne. on kiinni. Ei muuta kuin Suomi tuusannuuskaksi seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

Puolueeton
Puolueeton
1 kuukausi sitten

Tässä on voinut olla luonto asialla ja kurittamassa suomalaisia typeryksiä. Näin voi sanoa, koska putkirikon ei väitetä olevan suuri ongelma, vaikka rakentamiseen on pantu 250 miljoonaa.

Putki kai on ulkohalkaisijaltaa 0,6m ja painaa arviolta 50kg/m vedessä. 8.10 vika havaittiin ja Haminassa oli vesi 120 normaalia korkeammalla 7.10 (nousi parissa päivässä 60 cm) Inkoon kohdalla putkikapeikossa on siis ollut voimakkaat virtaukset itään, jotka ovat voineet siirtää putkea ja aiheuttaa vuodon ehkä vähän vialliseen hitausliitokseen. Mitään ankkuria ei tarvita. Suunnitteluvirhe?
Voi myös olla, että putki on sitä mereen hinatessa vaurioitunut pinnaltaan ja neljän vuoden aikana putki on ruostunut ja nyt alkanut vuotaa. Teknisiä vikoja olisi syytä edes harkita ennen kuin siirrytään propagandaan syyttämällä jotain ulkopuolista sabotaasista. Tämäkin osoittaa suomalaisten viranomaisten typeryyttä, joka voi vielä edetä tarpeeseen Venäjä on todennäköinen syyllinen.

Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
1 kuukausi sitten
Vastaa  Puolueeton

Suomalaisten viranomaisten typeryys on yksi asia. Suomalaisten äänestäjien avuttomuus on toinen ja tärkeämpi. Jossain katugallupissa voisi selvittää onko yksi tuhannesta selvillä S. Hershin Nordstream-artikkelista. Ehkä 1 tai 2 olisi mutta informoituun yleiseen mielipiteeseen ei usko enää erkkikään.

Mutta VS näyttää mallia että toiminta on mahdollista ilman toivoakin. Suurinta ja Suomessa tuntemattominta sankarillisuutta.

Puolueeton
Puolueeton
1 kuukausi sitten

Putki on rikottu ankkurilla, siitä on merenpohjassa jo jälkiä väitetään, vaikka ei tiedetä edes vielä missä vuotokohta on.
Ankkuria käsitellyt tietää, että ankkuri irtoaa vasta, kun kaasuputki olisi poikki. Jos se on aiheuttanut vain vuodon, miten se tilanne olisi hallittu.
Tarvittaisiin huippunerokas terroristi.
On melkoisen todennäköistä, että matalapaineen aiheuttamat merivirrat ovat siirrelleen putkea ja siinä on hitsaussauma alkanut vuotaa.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Puolueeton
Leino Kimmo
Leino Kimmo
1 kuukausi sitten

Kyllä Ennustaja-Sanna osui hyvin oikeaan; tilasi LNG-aluksen Inkooseen kauan sitten, ja yhtään tilausta ei tullut ennen tätä ”rysäystä” ? ( uutisoitu kesällä ).
Ennustus osui oikeaan toisessakin asiassa: He 99 – 104 /2022 vp: lakitekstistä luettua: Huoltovarmuuskeskukselle pitää saada uusi tehtävä; Suomeen on tehtävä päivittäismaksamisen hätä-pankkijärjestelmä, koska kaikkien pankkien serverit ovat maan rajojen ulkopuolella.
Siis merikaapelinkaan vauruoista ei ole haittaa; koska siihen varauduttiin syksyllä 2022 lakimuutoksella .
Ihmetyttää vain, että miksei Sanna laittanut Suomen taloutta kuntoon, kun tuollaiset ennustamisen lahjat omaa ?
Minun nenäni tässä asiassa kyllä vähän nykäisee länteen päin !

Pörssisähkö
Pörssisähkö
1 kuukausi sitten

Tämä on vaan suomalaisten sähkölaitosten salajuoni jolla saatiin ensi talven sähköfutuurit heti kallistumaan 20 %. Jos tekijä olisi venäläinen alus Kremlin käskystä niin isku olisi naamioitu sen verran hyvin että ankkurin laahausjälkiä näkyy pohjassa pidemmältä matkalta.Contact Us

7
0
Kommentoi ja keskustele!x