Slovakian tuleva pääministeri Robert Fico haastaa Brysseliä ja Euroopan parlamentin demareita näkemyksillään Ukrainasta ja maahanmuutosta.

Slovakian entisen pääministerin Robert Ficon sosiaalidemokraattisen Smer-puolueen voitettua maan parlamenttivaalit viime lauantaina, Slovakian toimitusministeristö lopetti välittömästi maan aseavun Ukrainalle.

Ficolla on asiassa takanaan kansansa vankka tuki. Eurobarometrin mukaan 56 prosenttia slovakialaisista vastusti Ukrainan aseistamista. Slovakian kansan enemmistö vastustaa myös Venäjän vastaisia talouspakotteita.

Ficon kriittiinen suhtautuminen Yhdysvaltoihin ja sen ajamaan proxy-sotaan sekä ennen vaaleja antama lupaus lopettaa Ukrainan aseapu oli yksi tärkeä tekijä, joka siivitti hänen puolueensa vaalivoittoon.

“Ukrainan armeijan riveissä on fasisteja”, Fico sanoi verkossa leviävässä puheessaan ja lisäsi, että Azovin militanttien kutsuminen “katuhuligaaneiksi yhteiskunnan laitamilla” oli törkeää aliarviointia siitä, kuinka laajalle levinnyt fasismi on Ukrainan johtorakenteessa.

Fico sanoo, että häntä hämmentää nähdä, kuinka länsi toivottaa nämä ihmiset tervetulleiksi sankareina.


Mainos. Juttu jatkuu alla.


“Uskon, että Ukrainan sota ei alkanut vuosi ja kaksi kuukautta sitten, vaan se alkoi vuonna 2014, kun ukrainalaiset fasistit tappoivat venäläisiä kansalaisia Ukrainassa. Kaikki alkoi Ukrainan fasistien tekemästä Venäjän kansalaisten murhasta, tai murhista”, Fico sanoi keväällä.

EU:n sosialistit uhkaavat karkottaa Smer-puolueen europarlamenttiryhmästään

Euroopan kansanpuolueen EPP:n johtaja Manfred Weber vertasi tiistaina Euroopan parlamentissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa Ficoa Unkarin pääministeri Viktor Orbániin, joka veti puolueensa pois Weberin keskustaoikeistoryhmästä vuonna 2021, kun EPP harkitsi ryhmän erottamista.

Ennen vaaleja PES:n puheenjohtaja Stefan Löfven uhkasi Ficoa karkottamisella Dagens Nyheterin haastattelussa.

Fico kommentoi Facebookissa maanantaina, että Euroopan sosialistipuolueen onnittelujen sijaan hän on saanut “kiristystä”.

“Se on todella kaunista, demokraattista. Joko me sanomme mitä USA haluaa, tai he karkottavat meidät. PES:n puheenjohtaja noudattaa tiukasti filosofiaa, että se, joka kannattaa rauhaa, on sodanlietsoja, ja joka kannattaa sotaa ja tappamista, on rauhanaktivisti… Ei ole oikein kiristää suvereenia poliitikkoa”, Fico sanoi videolla.

Ficon Slovakia haastaa Brysseliä

Fico sanoi perjantaina, että uuden hallituksen on käytettävä veto-oikeuttaan Euroopan unionin ehdottamiin maahanmuuttosääntöihin, joiden mukaan maa voi valita, ottaako se vapaaehtoisesti vastaan tietyn määrän laittomia siirtolaisia vai maksaako se sakkoja 20 000 euroa jokaisesta laittomasta maahanmuuttajasta, jota se ei suostu ottamaan vastaan.

“Päätämme kenet toivotamme tervetulleeksi alueellemme kuin kotiinsa”, Fico jyrisi.

Fico sanoo olevansa huolissaan Euroopan unionissa esiintyvistä pyrkimyksistä poistaa jäsenvaltioiden veto-oikeudet.

Hänen mukaansa Slovakian presidentti Zuzana Čaputová on kannattanut veto-oikeuden poistamista, kuten myös Tšekin presidentti Petr Pavel.

“Sanon sen ääneen; kun he poistavat veto-oikeutemme, koko Euroopan unionia hallitsevat vain Saksa ja Ranska, ja me vain hiljaa katsomme ja panemme täytäntöön päätöksiä, joista emme todellakaan ole samaa mieltä. Ilman veto-oikeutta EU-jäsenyydellä ei ole merkitystä. Olisi hulluutta lakkauttaa veto-oikeus!”, Fico sanoi.

Kommentti: Slovakialainen demari – “persumpi” kuin perussuomalaiset?

“Perinteiseksi sosiaalidemokraatiksi” kuvailtavissa oleva Fico on virkistävä tuulahdus Euroopan Bryssel-hyväksyntää hamuavien ja transatlanttiseen nuoleskeluun sortuvien liberaalijohtajien ja valekansallismielisten joukossa.

Ficon lisäksi myös Unkarin Orbán on kertonut vastustavansa EU:n esittämää maahanmuuttopakettia sekä muutosehdotuksia Brysselin talousarvioon.

Brysselissä on kuumat oltavat: budjetti on sekaisin, #MigrationPact on epäonnistunut, ja Brysselin strategia Venäjän ja Ukrainan sodasta on pohjimmiltaan puutteellinen. Tässä tilanteessa Unkari ei voi tukea mitään talousarvion muutosehdotusta“, Orbán viestitti X:ssä perjantaina.

Suomalaisesta näkökulmasta on huolestuttavaa, että slovakialainen demarikin näyttää “persummalta” kuin kotoiset perussuomalaisemme, jotka kunnostautuvat hallitusvastuussa lähinnä menneiden puheidensa syömisessä sana kerrallaan.

Euroopan heräillessä unestaan, aika olisi “pitkän tähtäimen tavoitteenaan” EU-eroa ajaville perussuomalaisillekin kypsä alkaa hiljalleen puhua asiasta suomalaisille.

Lähteet: Politico, Politico[2], X, X[2]

Kuva: Annika Haas (EU2017EE), CC BY 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

6 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Kyllä suomalaisia viedään
Kyllä suomalaisia viedään
1 kuukausi sitten

Persut on persiistä. Saakelin punavihreet sinikeltaisissa väreissä.

Puolueeton
Puolueeton
1 kuukausi sitten

Vastaansanomat on nousussa oleva media. VS tuo esille mielenkiintoisia uutisia, jotka näyttävät kansalaisia kannattavilta ja tosilta. Toivotaan laajenevaa lukukuntaa, lahja ja mainostuloja toiminnan laajentamiseksi.

Tämä lause: “joka kannattaa rauhaa, on sodanlietsoja, ja joka kannattaa sotaa ja tappamista, on rauhanaktivisti” vaikuttaa todelta ainakin jos on seurannut tapahtumia viimeiset vuosikymmenet oma-aloitteisesti eikä aivot aatteen värjääminä. On merkittävää, että Euroopassa herää EU-aatteiden vastaista politiikkaa. On huomattava se tosiasia, että vastustus alkaa niissä maissa, jotka ovat eläneet NL:n kommunistisen fasismin vallan alla.

Pitää ottaa tähän Wikipedian määritelmä: “Fasismi on Italiassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntynyt kansallismielinen totalitaristinen liike. Fasistisiksi on kutsuttu myös italialaisen fasismin kanssa samansuuntaisia liikkeitä.

Määritelmä liittää sanan kansallismielisyyteen ja määritelmää käytetään täysin väärin kansallismielisyyttä vastaan ja sekoittanut sosialidemokraattien ajattelun. Kaikkien puolueittenhan pitäisi olla kansallismielisiä, koska edustavat kansaa. Kansallismielisyydestä tulee fasismia, vasta kun hallinto muuttuu totalitaariseksi eli sellaiseksi kuin Suomessa ja EU:ssa tällä hetkellä vallitsee. Valta on vallanpitäjien hallussa ja viis kansalaisista ja perustuslain antamista oikeuksista. Fasistit Suomessa työntävät kansallismielisen puolueen syrjään, ellei tämä muutu fasistisen järjestelmän mukaiseksi totalitarismiin sopeutuvaksi

Puolueeton
Puolueeton
1 kuukausi sitten
Vastaa  Puolueeton

Fasismi pitää määritellä uudella tavalla

Fasismi on 1900 luvulla alkanut 2000 luvulla kehittynyt poliittisesti totalitaristinen järjestelmä. Esimerkkeinä tästä voi ilmoittaa Italian ja Saksan kansallismieliset liikkeet ja Neuvostoliiton kommunismi, joihin voi 2000 luvulla lisätä Yhdysvaltojen ja Eurooan Unionin demokratiat. Totalitarismilla tarkoitetaan poliittista järjestelmää, jossa valtion valta ulottuu yhteiskunnan kaikille aloille. (Levittäkää Wikipediaan, jos onnistuu.)

Jos uusi määritelmä ei mielestäsi ole sopiva, yritä keksiä, mihin ei Suomessa valtiovalta ulotu. Luonnossa liikkuminen, terveydenhoito, asuminen, maanviljely, energian käyttö, passit ja henkilökortit, verotus, elintarvikkeet, hiilijalanjälki, lihansyönti,…? Näitä asioita moni nuori pitää normaaliin elämään kuuluvina, koska he ovat olleet koko ikänsä valtiovallan alaisina.

Muuten hyvä kannanotto
Muuten hyvä kannanotto
1 kuukausi sitten
Vastaa  Puolueeton

Loppu vähän hassu. Eikös luonnossa liikkuminen, terveydenhoito yms ole myös varttuneemmille periaatteessa normaaliin elämään kuuluvia asioita paitsi että perusasioita ollaan pilaamassa ja ottamassa pois.

Puolueeton
Puolueeton
1 kuukausi sitten

Kiitokset komentista!
Juuri näin nuori kuvittelee. Luonnossa saa liikkua valtion puuttumatta eikä terveydenhoitoon valtio puutu.
Retkietiketti: Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily – kun näitä koskevat säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle. Ota tiivistetty retkeilyn etiketti haltuun ja tutustu aina myös retkikohteesi tarkempiin sääntöihin kohteen sivulla. Lakipykäliä luonnon suojelusta on tehty lukuisia, 11 kpl vuoden 2000 jälkeen.
Terveydenhoito: Laissa on 79 pykälää, joissa on alakohtia, joten määräyksiä on 200-300 ja lisäksi on muutoskohtia viimeisiltä 20 vuodelta liki 50 kpl. Pykäliä eivät ole lääkärit laatineet vaan poliitikot.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Puolueeton
Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
1 kuukausi sitten

Todellakin, suomalaista Brysseliä haastavaa pääministeriä nyt mahdoton edes kuvitella. Miksi näin on, itse korostaisin syistä pelkoa. Väärä askel ja olet ulkona (heikkotasoisesta) eliitistä. Alempana hierarkioissa voi työpaikan lisäksi lähteä ammatti. Karmea Suomi-Finland nähdään iloisella 20-luvulla.

Rohkaiskoon VS lukijoitaan siinä missä valistaakin. Itse sovellan vaarivainaan hokemaa: VS RULETTAA OK.Contact Us

6
0
Kommentoi ja keskustele!x