Ukrainan puolustusministeriöstä on ilmennyt jälleen uusi korruptiotapaus, jossa varusteita on hankittu armeijalle kolminkertaisin hinnoin. Samanlaisten tapausten toistuminen herättää kysymyksen, onko kyseessä ministeriön toimintakulttuuri tai jopa maan tapa?

Sosiaalidemokraattien puoluelehti Demokraatti kertoi elokuun lopussa useiden tiedotusvälineiden raportoineen, että Ukrainan puolustusministeriö oli allekirjoittanut viime vuoden lopulla sopimuksen turkkilaisen yrityksen kanssa talvikäyttöön tarkoitettujen taisteluasujen toimittamisesta.

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen varusteiden hinta oli kuitenkin kolminkertaistunut ja toimittajat olivat selvittäneet, että kyseisiä talvivarusteita voi ostaa Turkista huomattavasti halvemmalla.

Turkkilaisyrityksen yksi omistaja on Oleksandre Kassai, jonka setä Gennadi Kassai on Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puolueen jäsen.

Kerroimme tammikuussa vastaavasta korruptioskandaalista, jossa Ukrainan puolustusministeriö oli allekirjoittanut sopimuksen elintarvikkeiden toimittamisesta armeijalle kolminkertaisilla hinnoilla verrattuna kaupan vähittäismyyntihintoihin.

Puolustusministeriö oli sopinut kananmunista 17 hryvniaa kappaleelta, kun taas Kiovan myymälän vähittäismyyntihinta on noin 7 hryvniaa kappaleelta. Perunoista sovittiin 22 hryvniaa kilolta, kun taas vähittäismyyntihinta on 8–9 hryvniaa. Kanankoiven hinnaksi määriteltiin 120 hryvniaa kilogrammalta ja kaupassa se on 80 hryvniaa.


Mainos.

Bogdan Hmelnytsky allekirjoitti sopimuksen puolustusministeriön puolesta. Kyseessä on sama valtion hankintaosaston johtaja, jolle tehtiin ratsia kesällä 2022 armeijan ammuksiin tarkoitetun 580 000 dollarin kavaltamisen yhteydessä, ukrainalaiset toimittajat muistelivat.

Demokraatin tietojen mukaan korruption riivaamassa Ukrainassa on esiintynyt muitakin tapauksia.

Ukraina on Transparency Internationalin korruptioideksissä sijalla 116. Sen edelle vertailussa paremmin pistein, eli vähemmän korruptoituneina maina sijoittuvat muun muassa Valko-Venäjä ja lukuisat Afrikan maat, kuten Etiopia, joka on ollut yksi Suomen kehitysavun suurimmista kohdemaista.

Kommentti:

Jokohan samassa ministeriössä sattuneiden, useiden tapausten johdosta voi todeta, että kyse on toimintakulttuurista, eikä yksittäistapauksista? Vai onko kyseessä peräti maan tapa?

Asiaan liittyen on hyvä huomioida, että hallituspuolue perussuomalaiset lupailivat kehitysyhteistyöstä leikkauksia, mutta todellisuudessa hallitus on vain siirtämässä rahaa Afrikan pohjattomasta kaivosta Ukrainan pohjattomaan kaivoon.

Iltalehden tietojen mukaan Ukrainaan liittyvä rahoitusosuus siirretään pois kehitysyhteistyön momentilta omalle momentilleen ja että Ukrainaan kohdistuvan rahoituksen määrä voi jopa kasvaa!

Lienee selvää, että jokaisen Ukrainaan kipatun veroeuron käyttökohteista tulisi olla täydellinen läpinäkyvyys siitä, mihin rahat käytetään – ja myös millä hinnoilla.

Lähde: Demokraatti


Mainoksia.



Kuvituskuva: Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov, Yhdysvaltain puolustusministeriö/Chad J. McNeeleyCC BY 2.0

Tilaa
Ilmoita
guest

3 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Minä
Minä
7 kuukautta sitten

Neuvostoliiton aikana korruotio kehittyi huippuunsa. Se ravistelee vieläkin Ukrainaa ja monia muitakin entisiä neuvostoliittolaisia valtioita. Siitä on hyvin vaikeaa päästä irti. Venäjällä se on Ukrainaankin pahempi.

Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
7 kuukautta sitten

Kaikki sodat ovat tietysti “rahansiirto-operaatioita”. Muuten ne olisivat mahdottomia. Surkea juttu jos sodista tulee tai on jo tullut rahanPESUoperaatiota, siis yleisesti ja jenkkilän ansiosta. Siinä riittäisi monelle sukupolvelle ainakin arvopohjaa.

trackback

[…] Korruptio ravistelee jälleen Ukrainan puolustusministeriötä – taisteluasuja hankittu kolmin… […]



Contact Us

10
0
Kommentoi ja keskustele!x