Ukrainan puolustusministeriö on allekirjoittanut sopimuksen elintarvikkeiden toimittamisesta armeijalle kolminkertaisilla hinnoilla verrattuna kaupan vähittäismyyntihintoihin. Ukrainalaismedia ZN.ua on julkaissut asiakirjoja, joista asia käy ilmi.

Tietojen mukaan puolustusministeriö ostaa armeijalle ruokaa kolminkertaisilla hinnoilla kaupan vähittäismyyntihintoihin verrattuna. Kyse on Poltavan, Sumyn, Kiovan, Zhytomyrin, Tšernihivin ja Tšerkasyn alueilla kaukana kontaktilinjasta sijaitsevien sotilasyksiköiden ruokkimisesta.

Julkaistujen asiakirjojen mukaan 13,16 miljardin hryvnian arvoinen sopimus solmittiin 23.12.2022.

Puolustusministeriö on sopinut kananmunista 17 hryvniaa kappaleelta, kun taas Kiovan myymälän vähittäismyyntihinta on noin 7 hryvniaa kappaleelta. Perunat tilataan 22 hryvniaa kilolta, kun taas vähittäismyyntihinta on 8–9 hryvniaa. Kanankoipi maksaa 120 hryvniaa kilogrammalta ja kaupassa 80 hryvniaa.

Bogdan Hmelnytsky on allekirjoittanut sopimuksen puolustusministeriön puolesta. Kyseessä on sama valtion hankintaosaston johtaja, jolle tehtiin ratsia kesällä armeijan ammuksiin tarkoitetun 580 000 dollarin kavaltamisen yhteydessä, ukrainalaiset toimittajat muistelevat.

Tutkinnan jälkeen ministeriön johto kutsutaan antamaan selityksiä Verhovna Radan suljettuun istuntoon, kansanedustaja Mariana Bezuhla ilmoitti Facebookissa. Hänen mukaansa Ukrainan valtiontarkastusvirasto tarkastaa, millä hinnoilla on tehty sopimuksia toimituksista Ukrainan armeijalle.

Sopimuksen puolustusministeriö teki Active Company Ltd:n kanssa. Tietojen mukaan yrityksen osakepääoma on tuhat hryvniaa, ja se on rekisteröity osoitteeseen, jota käytetään yritysten joukkorekisteröintiin Kiovassa. Vuonna 2021 verovirasto peruutti yrityksen arvonlisäverotodistuksen. Vuonna 2019 sama yritys on ollut oikeudessa väärennetystä asiakirjasta tarjouskilpailussa.

Kuukautta ennen sopimuksen tekemistä puolustusministeriön kanssa Valeri Nikolaevich Melesh tuli yrityksen omistajaksi ja johtajaksi. Hän toimi aiemmin puolustusministeriön valtionyhtiön johtajana.

Media huomautti, että “Venäjän hyökkäyksen alusta lähtien valtio päätti piilottaa tiedot kaikista sotilashankinnoista, myös aiempina vuosina tehdyistä hankinnoista”.

Lähde: Obektivno.bg

Kuvituskuva: Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov, Yhdysvaltain puolustusministeriö/Chad J. McNeeley, CC BY 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

4 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Minä
Minä
8 kuukautta sitten

Jokaisessa maassa on pettureita, nilviäisiä ja rottia. Olennaisinta on löytää ne, mikä ei aina ole helppoa. Heikommin valvotuissa on enemmän. Kunhan systeemit kehittyvät tuollakin, saavat petturit, nilviäiset ja rotat tulla ottamaan mallia suomalaisesta hyväveli-järjestelmästä, niin voivat toimia turvallisemmin maan tavan mukaan.

Aika Paha
Aika Paha
8 kuukautta sitten

Näin ne avustukset häviävät ja kyseessä on vain “maan tapa”. Ukraina on läpeensä korruptoitunut ja siellä ei katsota edes pahaksi varastaa välistä koska kaikki tekevät niin. Tiedoksi että suomestakin löhetetyt avustukset päätyvät aina ENSIN mustaan pörssiin ja se osuus mikä ei mene kaupaksi voi jopa olla jonkun avuksi .

Viimeksi muokattu 8 kuukautta sitten by Aika Paha
pöh
pöh
8 kuukautta sitten

Nythän venäjän hyökkäyksen jälkeen länsimaiden media on “valkopessyt” kaiken pahan mitä Ukrainassa on.
Yksinkertaisesti mistään negatiivisesta asiasta puhuminen Ukrainan kohdalla on kielletty.
Vielä reilu vuosi sitten jopa Suomen mediat kirjoitti Ukrainan azov natseista, mutta nyt kielletään että sellaisia on ikinä ollutkaan.
Ukraina on ollut pitkään korruptoitunein maa koko euroopassa, mikä on aika “suuri saavutus” kun otetaan huomioon mitä maita joukkoon kuuluu.
Ja siis korruptoituneimpaan maahan lähetellään koko ajan satojen miljardien edestä rahaa ja aseita, ilman että kukaan voi seurata mihin ne päätyy.

trackback

[…] tammikuussa vastaavasta korruptioskandaalista, jossa Ukrainan puolustusministeriö oli allekirjoittanut sopimuksen elintarvikkeiden […]Contact Us

4
0
Kommentoi ja keskustele!x