“Täyssähköautoilta tulisi poistaa ajoneuvovero kokonaan, ja biokaasuautoilta se tulisi puolittaa”, lausui liikenneministeri Timo Harakka (sd.) Talouselämä -lehden mukaan 3.10.2022.

“Traficom on ryhtynyt lähettämään sähköautoilijoille 117 % korotuksella varustettuja verolippuja”, kertoi puolestaan Ilta-Sanomat 20.10.2022. Liikenneministerillä näyttää olevan rutkasti vaikutusvaltaa.

Meillä on “päästöperusteinen” verotus – koska ilmasto – mutta bensaa polttavan hybridin verotus on kevyempi, kuin täyssähkön, johtuen täyssähköauton käyttövoimaverosta, jota nyt ollaan korottamassa ensi vuoden loppupuolella.

Verotus ohjaa nyt hankkimaan bensahybridin täyssähkön sijasta. Valtion vasen käsi haluaa päästöttömyyttä, mutta oikea käsi näyttää pitävän kynsin hampain kiinni polttoaineverokertymästä.

Puuhastelun ainoa järki on valtion akuutti rahantarve, joka tuottaa ristiriitaista vero-ohjausta. Paras selitys lienee jotakin sellaista, että käyttövoimavero on eri asia, koska se perustuu auton painoon eikä päästöihin.

Sähköautojen hankintatukikin loppui lyhyeen ja siihen varatut rahatkin loppuivat ennen aikojaan. Tuki on Harakan mukaan “tehnyt tehtävänsä”, eli ilmeisesti valtakunnan eliitti on jo ennättänyt sähköautonsa hankkia.

Pieni- ja keskituloisten siirtyminen sähköautoiluun on kiinni kulurakenteen kokonaisuudesta. Tarvitaan hankintatukia myös käytetyille sähköautoille, tarvitaan matalakorkoisia osamaksusopimuksia, tarvitaan matalia veroja ja tarvitaan alhaista sähkön hintaa.

Kaiken kaikkiaan liikenne sähköistyy sitä nopeammin, mitä nopeammin valtio siirtää verotuksen painopistettä autoilun tolkuttomasta verottamisesta johonkin aivan muuhun, jolloin myös polttomoottoriautoilija voisi kartuttaa säästöjä uutta autoa varten sen sijaan, että raha palaa savuna ilmaan ja verottajan taskuun.

Sen lisäksi, että liikenneministerillä on valtaa, hänellä on melkoisen jäätävä asiantuntemus hallinnonalastaan. Kesällä 2021 Harakka antoi surullisenkuuluisan lausuntonsa ministeriaitiosta:

“Kun kävin Pihlajiston ABC:llä tankkaamassa, niin huomasin, että litra ysivitosta maksoi saman kuin tämän hallituskauden alussa. Ja se tulee maksamaan saman tämän hallituskauden lopussa. Se maksoi saman kymmenen vuotta sitten ja tulee maksamaan saman kymmenen vuoden kuluttuakin”, Harakka vakuutti.

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Kimmo Kautio

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.

Linkki kirjoittajan omille sivuille

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x