Venäjän ja Ukrainan Turkin johdolla allekirjoittaman rauhansopimuksen ehtona oli tiettävästi Venäjän joukkojen vetäytyminen Kiovasta. “Sen jälkeen, kun vedimme joukkomme Kiovasta, Ukraina heitti sopimuksen historian roskiin”, Putin sanoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää Ukrainaa rauhansopimuksen allekirjoittamisesta Venäjän kanssa sodan lopettamiseksi ja sen heittämisestä “historian roskiin” pian sen jälkeen.

Putin puhui asiasta Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosan johtamassa Afrikan unionin johtajien tapaamisessa Pietarin Konstantinovskin palatsissa lauantaina 17. kesäkuuta.

Kokoukseen osallistuivat Etelä-Afrikan, Senegalin, Egyptin, Sambian, Ugandan, Kongon tasavallan ja Komorien johtajat, jotka olivat vierailleet Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ennen tapaamistaan Putinin kanssa.

Putinin mukaan sodan alkuvaiheessa keväällä 2022 Ukrainan neuvotteluryhmän johtaja ja hänen venäläinen kollegansa allekirjoittivat Istanbulissa Turkin isännöimissä neuvotteluissa rauhansopimuksen, jota Putin esitteli kokouksessa.

“Sitä kutsuttiin sopimukseksi Ukrainan pysyvästä puolueettomuudesta ja turvallisuustakuista”, Putin sanoi.

“Emme koskaan sopineet Ukrainan kanssa siitä, että teksti on luottamuksellinen, mutta emme koskaan ennen näyttäneet emmekä kommentoineet sitä”, Putin jatkoi.

Rauhansopimus oletettavasti perustui ehtoon, että Moskova vetää joukkonsa Kiovasta. Lisäksi se täsmensi Ukrainan muihin osiin sijoitettavien joukkojen lukumäärää.

“Sen jälkeen, kun vedimme joukkomme Kiovasta, Ukraina heitti sopimuksen historian roskiin”, Putin sanoi.

Kiova ei ole reagoinut Putinin kommentteihin.

Rauhanvälittämiseen pyrkinyt Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kommentoi BBC:n mukaan rauhanneuvotteluja ja Putinin neuvotteluhalukkuutta viime syksynä:

“Hän itse asiassa osoittaa minulle, että hän on valmis lopettamaan tämän mahdollisimman pian”, Erdogan sanoi.

Kerroimme viime syksynä, kuinka Yhdysvallat ja Britannia torpedoivat rauhansopimuksen viime vuoden huhtikuussa:

Lähteet: WIO News, Tass, BBC

Kuva: Kremlin.ruCC BY 4.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Minä
Minä
3 kuukautta sitten

Olipa tuo rauhansopimusväite tosi tai ei, niin ei ole rauhansopimusta ennen kuin maiden parlamentit ovat sen hyväksyneet.

Putin ei vetänyt joukkojaan Kiovan suunnalta tahdostaan, vaan pakosta, Kiovaan asti kun ei päässyt, koska tuli pataan niin rajusti, eikä ollut muuta mahdollisuutta sotilailla kuin juosta minkä jaloiltaan pääsivät. Kalusto jäi niille sijoilleen, kun oli polttoaineet loppu ja suuri osa oli tuhannen päreinä. Edes ruokahuolto ei toiminut.

Viimeksi muokattu 3 kuukautta sitten by Minä
Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
3 kuukautta sitten

Ehkä Putin on ollut pikemmin Typeryyden kuin Pahuuden ruumiillistuma. Venäjän heikentäminen tai pilkkominen ollut joka tapauksessa mahtavien voimien agenda. Sota paljon aikaisemmin tai jonkinlainen “modus vivendi” Suuren Lännen kanssa vähänkin aikaisemmin olisivat EHKÄ olleet mahdollisia. Veikkaan että kukaan tämän mainion lehden lukijoista ei voi tietää ja muistutan Flaubertin huomiosta Preussin-Ranskan sodan ajoilta (1870-71) : “Kävi tässä sodassa miten tahansa, me pysymme typerinä.”
Silti typeränkin on yritettävä ymmärtää. Mietittävä mitkä sodat EIVÄT ole “hyökkäyssotia”, minkä tähden ja kenen mielestä.Contact Us

2
0
Kommentoi ja keskustele!x