Entinen Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston virkamies vahvistaa viitaten “useisiin entisiin Yhdysvaltain korkeisiin virkamiehiin”, että Venäjä ja Ukraina sopivat huhtikuussa puitteista rauhansopimukselle, jonka mukaan Venäjä vetäytyy sotaa edeltäneisiin asemiin ja Ukraina lupaa olla hakematta NATO-jäsenyyttä. Iso-Britannian pääministeri keskeytti sopimuksen.
Asiasta twiittasi ukrainalais-kanadalainen politiikan tutkija Ivan Katchanovski Ottawan yliopistosta. Hän on erikoistunut demokratisoitumisen, vertailevan politiikan, poliittisen viestinnän ja konfliktien tutkimukseen erityisesti Ukrainassa.
Katchanovski siteeraa ketjunsa alkuun toimittaja Branko Marceticin twiittiä, jossa tämä kertoo huomioineensa, miten Fiona Hill, entinen Venäjän asiantuntija Yhdysvaltain kansallisessa turvallisuusneuvostossa, lipsauttaa Foreign Affairs -lehden artikkelissaan vahingossa keskeisen seikan:
Venäjä ja Ukraina sopivat huhtikuussa alustavasta sopimuksesta, joka olisi pysäyttänyt sodan. Tietenkään Hill ei mainitse, että Britannian pääministeri Boris Johnson lensi välittömästi Kiovaan tuhoamaan sen. Hillin ja Angela Stentin, Brookings Instituutin vanhemman tutkijan, artikkeli kirjoittaa:
“Useiden entisten korkeiden Yhdysvaltain virkamiesten mukaan, joiden kanssa keskustelimme, huhtikuussa 2022 venäläiset ja ukrainalaiset neuvottelijat näyttivät sopineen alustavasti neuvotellun väliratkaisun ääriviivat: Venäjä vetäytyisi asemiinsa 23. helmikuuta, kun se hallitsi osaa Donbasin alueesta ja koko Krimiä, ja vastineeksi Ukraina lupaisi olla hakematta Naton jäsenyyttä ja sen sijaan saisi turvatakuut useilta mailta.”
Ukrainska Pravdan artikkeli toukokuulta 2022 kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyä lähellä oleviin lähteisiin viitaten, että Britannian pääministeri Boris Johnson ilmestyi Kiovaan lähes varoittamatta, tuoden kahta yksinkertaista viestiä.
Johnson julisti, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on sotarikollinen ja häntä pitäisi painostaa, eikä hänen kanssaan neuvotella. Toinen oli se, että vaikka Ukraina on valmis allekirjoittamaan joitain takuita koskevia sopimuksia Putinin kanssa, länsi ei ole:
“Johnsonin kanta oli, että kollektiivinen länsi, joka helmikuussa ehdotti Zelenskyn antautumista ja pakenemista, koki nyt, että Putin ei todellakaan ollut niin voimakas kuin he olivat aiemmin kuvitelleet, ja että nyt oli mahdollisuus painostaa häntä”, artikkeli toteaa.
Kolme päivää sen jälkeen, kun Johnson oli palannut Britanniaan, Putin tuli julkisuuteen ja sanoi, että neuvottelut Ukrainan kanssa ovat tulleet umpikujaan.
***
Katchanovskin mukaan on paljastavaa, että monet hyväksyvät propagandaa ja valeuutisia liittyen Ukrainan sotaan, mutta kiistävät sen, että Ukraina ja Venäjä olivat lähellä rauhansopimusta huhtikuussa huolimatta siitä, että Zelenskyn läheiset Ukrainan virkamiehet, Venäjän korkeat virkamiehet ja “useat entiset Yhdysvaltain korkeat virkamiehet” ovat asian myöntäneet.
He jopa kiistävät “useiden entisten Yhdysvaltain korkean tason virkamiesten” tunnustukset, joihin viitataan Yhdysvaltain presidentin entisen apulaisavustajan, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston Euroopan ja Venäjän-asioiden vanhemman johtajan sekä Venäjästä ja Ukrainasta vastaavan kansallisen tiedusteluneuvoston ja Yhdysvaltain ulkoministeriön entisen virkamiehen mukaan.
Katchanovski muistuttaa, että Venäjän vetäytyminen sotaa edeltävään asemaan vastineeksi siitä, että Ukraina ei liity Natoon, oli Zelenskyn kirjoittama rauhansopimusehdotus. Venäjä hyväksyi sen neuvottelujen perustaksi. Venäjä vaati Donbasin itsenäisyyden tunnustamista ja sopi vain vetäytymisestä Donbasin ulkopuolisilta alueilta.
Sen lisäksi, että Zelenskyn läheiset lähteet paljastivat, että Johnson kielsi häntä huhtikuussa olemaan allekirjoittamatta rauhansopimusta Venäjän kanssa, Britannian pääministeri vastusti Ukrainan yllätysvierailullaan avoimesti rauhanneuvotteluja sodan lopettamiseksi.
Zelensky lopetti neuvottelut heti Johnsonin vierailun jälkeen eikä Buchan sotarikosten jälkeen, sanoo Katachanovski ja siteeraa Stranan artikkelia 5. huhtikuuta: “Presidentti Volodymyr Zelensky toisti kantansa, että Venäjän kanssa olisi vaikea neuvotella Buchassa tapahtuneiden Venäjän julmuuksien jälkeen, mutta muuta vaihtoehtoa ei ollut.”
Heti perään hän siteeraa toista Stranan artikkelia huhtikuun 4. päivältä: “Bucha-matkallaan tänään BBC:n kirjeenvaihtaja kysyi Zelenskyltä, pitääkö hän edelleen mahdollisena keskustella rauhasta Venäjän kanssa. “Kyllä, koska Ukrainan on löydettävä rauha… Jatkamme diplomaattisia ja sotilaallisia ponnistelujamme”, Zelensky sanoi”.
Katchanovski sanoo, että länsimaiset valtamediat eivät raportoineet siitä, että Ukrainan ja Venäjän välillä oli rauhansopimuksen luonnos ja että Britannian pääministeri lopetti neuvottelut.
***
Kertoessaan 21. syyskuuta osittaisesta liikekannallepanosta Venäjällä Putin sanoi:
“Erityisen sotilasoperaation, mukaan lukien Istanbulin neuvottelut, alkamisen jälkeen Kiovan edustajat reagoivat ehdotuksiimme erittäin myönteisesti… Tiettyjen kompromissien jälkeen Kiovalle annettiin itse asiassa suora käsky katkaista kaikki sopimukset.”
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan totesi Newsweekin haastattelussa samana päivänä:
“Washington ei ole kiinnostunut rauhan ja tyyneyden luomisesta Ukrainaan. Se kävi selväksi jo maaliskuussa, kun Moskova ja Kiova olivat lähellä yhteisymmärrystä. Tällainen tapahtumien käänne pelotti selvästi amerikkalaisia ja brittejä, joten he itse asiassa kielsivät Ukrainaa jatkamasta vuoropuhelua Venäjän kanssa. Siitä lähtien Ukrainan viranomaiset ovat vältelleet neuvotteluprosessia.”
Alla olevalla videolla toimittaja Aaron Maté The Hill TV:n vieraana keskustelemassa aiheesta:
Lähde: Ivan Katchanovskin twiittiketju ja siinä esiintyvät linkit
Kuvituskuva: President of Ukraine, CC0
[…] Vastaan Sanomat kertoi asiasta jo viime syyskuussa. Bennettin paljastukset vahvistavat aiemmin kerrottua. […]
[…] Yhdysvallat ja Britannia sabotoivat Ukrainan ja Venäjän rauhansopimuksen huhtikuussa? […]