Länsimaisten yritysten poistuminen Venäjältä on toteutunut vaihtelevasti, mutta selvää on ainakin se, että jos jokin yritys on markkinat aidosti ilman kikkailua jättänyt, niin markkinarako on todennäköisesti tilkitty.

Youtube-käyttäjä Jonny Tickle esittelee tuoreella videollaan Moskovassa sijaitsevaa valtavaa Aviaparkin kauppakeskusta ja miten shoppailu Venäjällä on muuttunut kahden länsimaisten sanktioiden täyttämän vuoden jälkeen.

Tickle kertoo, että suurin osa talouspakotteista ei juurikaan tavalliselle kansalaiselle Venäjällä näy ja näkyväkin osa johtuu pääsääntöisesti sosiaalisesta paineesta, joka Venäjällä toimivia kansainvälisiä yrityksiä on kohdannut lännessä ja joka on saanut ne vetäytymään – tai “vetäytymään” Venäjältä.

Monet lähteneet yritykset ovat toimillaan ainoastaan jättäneet suuren markkinaraon muille ja se on monelta osin täytetty nopeasti venäläisillä vastineilla.

Muutamia poimintoja videolta:

  • Tommy Hilfigerin tuotteita myyvä liike myy kaikkea, mitä Tommy Hilfigeriltä voi odottaa. Liiketoiminta on vain myyty venäläisille omistajille.
  • Starbucksin tilalla on venäläisen rap-artisti Timatin uudelleenbrändäämä Stars Coffee.
  • Puolalaisen Reservedin liikkeet tunnetaan nyt nimellä RE, Cropp on CR ja Levi’s -liikkeet tunnetaan nimellä JNS.
  • Kiinalaiset autonvalmistajat ovat ottaneet haltuunsa Venäjän automarkkinat.
  • Italiainen Furla ei ole edes teeskennellyt lähtevänsä Venäjältä. Ranskalaisen SEB:n Tefal toimii edelleen, eikä mikään näytä muuttuneen huolimatta puheista “hidastaa toimintaa”.
  • Swarowski on virallisesti lähtenyt Venäjältä, mutta liike näyttää olevan pystyssä.
  • Saksalainen NewYorker toimii normaalisti.
  • Joidenkin liikkeiden omistajuus on siirretty esimerkiksi maista, kuten Yhdistyneista Arabiemiirikunnista käsin toimiville yrityksille.
  • Myös pikaruokaa on tarjolla riittämiin, vaikka esimerkiksi KFC:n ja McDonaldsin logoja ei näy. Burger King näyttää toimivan normaalisti.

Lähde: Jonny Tickle/YouTube


Mainos.

Kuvituskuva: TastyPoutine/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 DEED


Kumppani-ilmoitukset



Haluatko lukea geoblokattuja uutisia, esimerkiksi Venäjän mediasta? Tarvitset vain VPN-palvelun.

Tilaa
Ilmoita
guest

3 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
3 kuukautta sitten

Liekö tätä kysytty esim. “presidenttitenteissä”: kuuluuko kauppasota niihin sotiin jotka on parempi voittaa kuin hävitä? On kysytty tai ei, yksi valtava häviäjä on nyt tyhmemmänkin tiedossa. Finis Finlandiae…

Puolueeton
Puolueeton
3 kuukautta sitten

Mukava saada kuvaa venäläisistä marketeista. Video antoi kuvan, että siellä on yhtä vähän venäjänkielisiä liikkeitä kuin Raision myllyssä on suomenkielisiä liikkeitä. Niitä pitää oikein etsiä.

Jupi
Jupi
3 kuukautta sitten

Vielä kuin omaan vientiin tullu lovi joillain lailla sais paikattua. Suomessa kysyntä laski, Venäjällä nousi, niin yksinkertaista kaupanteko on



Contact Us

10
0
Kommentoi ja keskustele!x