Yhdysvallat käytti keskiviikkona veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa “humanitaaristen taukojen” pyyntöä vastaan.

Yhdysvallat käytti veto-oikeuttaan keskiviikkona estääkseen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman, joka olisi vaatinut “humanitaarisia taukoja” hengenpelastusavun toimittamiseksi miljoonille Gazassa.

Vaikka 12 neuvoston 15 jäsenestä äänesti Brasilian päätöslauselmaesityksen puolesta, Yhdysvallat äänesti vastaan ja Venäjä sekä Iso-Britannia pidättäytyivät äänestämästä.

Venäjän apulaislähettiläs YK:ssa Dmitri Polyansky sanoi keskiviikkona, että Brasilian Palestiinan tilannetta koskevasta päätöslauselmaluonnoksesta puuttui kehotus välittömään tulitaukoon ja Israelin tuomitseminen Al-Ahlin baptistisairaalaan Gazan keskustassa kohdistuneesta hyökkäyksestä.

“Tällä hankkeella on kaksi suurta haittaa: sanamuoto, jossa tuomitaan yksinomaan Hamasin toimet, mutta ei Israelin pommituksia Gazassa, mikä tekee siitä poliittisen ja epätasapainoisen sekä välittömän tulitauon vaatimuksen puuttuminen”, Polyansky kirjoitti Telegramissa.

Edellisenä päivänä Venäjä ehdotti päätöslauselmaa, jossa vaadittiin “välitöntä, kestävää ja täydellistä tulitaukoa“. Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska ja Japani äänestivät tätä rauhanvaatimusta vastaan.


Mainos. Juttu jatkuu alla.


Minkä tahansa turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenestä antama “ei”-ääni keskeyttää sen käsiteltäväksi saatetun toimenpiteen. Elimen pysyviä jäseniä ovat Kiina, Ranska, Venäjän federaatio, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Reaktiot Yhdysvaltojen ratkaisuun tyrmistyneitä

Päätöslauselmaesityksen tehneen Brasilian YK-lähettiläs Sérgio França Danes pahoitteli kollektiivisen toiminnan puutetta:

“Valitettavasti neuvosto ei jälleen kerran kyennyt hyväksymään päätöslauselmaa kriisistä, taas vallitsi hiljaisuus ja toimimattomuus”, lähettiläs totesi.

Kiinan YK-lähettiläs Zhang Jun ilmaisi pettymyksensä ja sanoi, että tulos on “uskomaton”. Hän huomautti, että tietyt maat puhuivat siitä, kuinka tärkeää on, että neuvosto ryhtyy oikeisiin toimiin.

“Tapa, jolla he äänestivät, saa meidät kuitenkin kyseenalaistamaan heidän halukkuutensa antaa neuvoston ryhtyä toimiin ja heidän vilpittömyytensä ratkaisun löytämiseksi ongelmaan”, Zhang sanoi.

Olemme juuri jälleen kerran todistaneet amerikkalaisten kollegojemme tekopyhyyttä ja kaksoisstandardeja“, Venäjän YK-lähettiläs Vassili Nebenzia totesi.

“Yhdysvallat osoitti jälleen kerran, kuinka roistovaltio se on“, Geopolitical Economy -julkaisun päätoimittaja Ben Norton kommentoi viestipalvelu X:ssä.

Lähteet: YK, Global Times

Kuvituskuva: UNRWA, H.Veit/FLICKR, CC BY-SA 2.0 DEED

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.


Kumppani-ilmoituksetHaluatko lukea geoblokattuja uutisia, esimerkiksi Venäjän mediasta? Tarvitset vain VPN-palvelun.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
USA.aa pitää vihata
USA.aa pitää vihata
1 kuukausi sitten

Kyllä USA on sairas niin totaalisen sairas, että saisi koko mätäpaska hävitä tältä planeetalta niin maailmasta tulisi parempi paikka.

Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
1 kuukausi sitten

Suomalaisten enemmistölle jenkkilä on ihan jees. Maailman jenkkimyönteisin maa? Jee jee jerry cotton.Contact Us

2
0
Kommentoi ja keskustele!x