Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä hakee pidätysmääräyksiä Israelin pääministerille ja puolustusministerille sekä kolmelle Hamasin johtajalle.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n syyttäjä kertoi maanantaina hakeneensa pidätysmääräyksiä Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle, hänen puolustusministerilleen Yoav Gallantille ja kolmelle Hamasin johtajalle väitetyistä sotarikoksista.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen johtava syyttäjä Karim Khan sanoi lausunnossaan yli seitsemän kuukautta kestäneen Gazan sodan jälkeen, että hänellä on perusteltu syytä uskoa, että nämä viisi miestä “kantavat rikosoikeudellisen vastuun” väitetyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Khanin mukaan Netanjahu ja Gallant ovat valvoneet Israelin hyökkäystä Hamasia vastaan ​​Gazassa Hamasin 7. lokakuuta terrori-iskun jälkeen.

Khan on hakenut pidätysmääräyksiä myös Hamasin johtajalle Yahya Sinwarille, Hamasin sotilassiiven ylipäällikkö Mohammed Al-Masrille sekä Hamasin poliittisen toimiston johtajalle Ismail Haniyehille.

Esitutkintaa käsittelevä tuomaristo päättää, tukevatko todisteet pidätysmääräyksiä. Tuomioistuimella ei ole kuitenkaan keinoja panna määräyksiä täytäntöön.


Mainos.

Länsijohtajilla kaksoisstandardit myös kansainvälisen tuomioistuimen suhteen

Yhdysvallat ja Israel ovat vastustaneet Gazan sodan tutkintaa kansainvälisessä oikeudessa.

Tilannetta kuvaa hyvin ICC:n pääsyyttäjä Khanin kommentointi asiaan liittyen. Hän paljasti CNN:n haastattelussa, että läntisessä maailmassa johtajat katsovat kansainvälisen rikostuomioistuimen olevan rakennettu muita varten, ei suinkaan heitä itseään varten.

Jotkut vaaleilla valitut johtajat ovat puhuneet minulle ja he ovat olleet erittäin tylyjä; tämä oikeus on rakennettu Afrikkaa ja Putinin kaltaisia roistoja varten, kuten eräs vanhempi johtaja minulle kertoi. Me emme katso asiaa niin“, Khan sanoi.

Israel ja sen tärkein liittolainen Yhdysvallat eivät ole ICC:n jäseniä, kuten eivät Kiina ja Venäjäkään.

ICC antoi 17. maaliskuuta 2023 vastaavat pidätysmääräykset Venäjän presidentti Vladimir Putinille ja Venäjän lasten oikeuksista vastaavalle komissaarille Maria Lvova-Belovalle. Aiemmin tänä keväänä tuomioistuin on antanut pidätysmääräykset myös Venäjän asevoimien ylimmille komentajille väitetyistä sotarikoksista.

Lähteet: Reuters, ICC, Amnesty, CNN

Kuvituskuva: Chatham house (CC BY 2.0 DEED)


Mainoksia.

 



Kumppani-ilmoitukset



Haluatko lukea geoblokattuja uutisia, esimerkiksi Venäjän mediasta? Tarvitset vain VPN-palvelun.

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Raimo N
Raimo N
25 päivää sitten

ICC on täyttä teatteria



Contact Us

6
0
Kommentoi ja keskustele!x