Teollisuusyritysten kärsivällisyys Saksaa kohtaan on loppumassa. Yritykset syyttävät korkeita energian hintoja, jotka ovat nousseet jyrkästi sen jälkeen, kun Saksa menetti pääsyn venäläiseen maakaasuun.

Joka kolmas saksalainen teollisuusyritys harkitsee liiketoimintansa siirtämistä muihin maihin taloudellisten ongelmien keskellä. Saksan teollisuuden liiton (BDI) johtajan Siegfried Russwurmin mukaan määrä on kaksinkertainen vuoteen 2022 verrattuna.

Viimeisimpien muuttoa suunnittelevien yritysten joukkoon lukeutuvat muun muassa kodinkonevalmistaja Miele, joka aikoo vähentää 2 000 työpaikkaa Saksassa ja siirtää 700 työpaikkaa Puolan tehtaalleen. Lämmitinvalmistaja Viessmann on jo siirtänyt 3 000 työpaikkaa Puolaan.

Volkswagen ilmoitti viime vuonna suunnittelevansa akkutehdasta Yhdysvaltoihin ja rakentavansa sellaisen Kanadaan.

BASF ilmoitti aikovansa investoida petrokemian tehtaaseen Kiinassa. BASF:n toimitusjohtaja Martin Brudermüllerin mukaan Euroopan energiakriisi ja EU:n tiukentuva sääntely pakottavat yhtiön vähentämään ”mahdollisimman nopeasti ja myös pysyvästi” toimintaansa Euroopassa. BASF laittoi jäihin myös investoinnit Suomen Harjavaltaan, koska “Suomi on kallis“.

Ranskalainen teräsputkien valmistaja Vallourec lopetti tuotannon Saksassa viime vuoden syyskuussa, kun taas rengasvalmistaja Michelin ja yhdysvaltalainen kilpailija Goodyear ilmoittivat sulkevansa Saksan tehtaansa vuoden 2025 loppuun mennessä vedoten korkeisiin energiahintoihin ja kovaan ulkomaiseen kilpailuun.


Mainos.

Russwurm sanoo, että kasvava määrä yrityksiä raportoi, että “heidän kärsivällisyytensä Saksaa kohtaan on loppumassa“. Hänen mukaansa talouskasvun hidastuminen ja korkea inflaatio, erityisesti energia-alalla, ovat johtaneet investointien vähenemiseen, eikä Berliinillä ole strategiaa tilanteen kääntämiseksi.

Monet yritykset pitävät yhtenä tärkeimmistä syistä ongelmiinsa korkeita energian hintoja, jotka ovat nousseet jyrkästi sen jälkeen, kun Saksa menetti pääsyn venäläiseen maakaasuun vuonna 2022. Asiaa on pahentanut Berliinin päätös siirtyä pois ydinvoimasta ja hiilestä uusiutuviin energianlähteisiin.

Lue myös Petri Kuittisen kaukonäköinen vieraskynä heinäkuulta 2022:

Lähteet: BILD, Brussels Signal, Kauppalehti, Talouselämä, Eurometal

Kuvituskuva: Volkswagenin tehdas Saksan Wolfsburgissa. Andreas Praefcke/Wikimedia Commons, CC BY 3.0 DEED

Tilaa
Ilmoita
guest

4 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Tulevaisuus on oleva karu
Tulevaisuus on oleva karu
3 kuukautta sitten

Euroopan de industralisaatio etenee.

Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
3 kuukautta sitten

Saksan talousihme 2.0? Teollinen voima ollut siellä osa kansallista “itseymmärrystä” mutta tilanne ehkä nyt jo toinen, koska energiakäänne. Kuittisen kirjoitus on mainio.

Meillä on aikuiset lapset päättämässä
Meillä on aikuiset lapset päättämässä
2 kuukautta sitten

Eikä berliinillä ole strategiaa tilanteen kääntämiseksi..se olisi niin lapsellisen helppoa. Avaa vain kkaasuputken venäjälle ja rupee taas ostamaan venäläistä energiaa.

trackback

[…] Saksan teollisuutta siirtyy ulkomaille kiihtyvällä tahdilla […]



Contact Us

10
0
Kommentoi ja keskustele!x