Paljastuneen Israelin tiedusteluraportin mukaan 2,3 miljoonaan palestinalaista karkotetaan Egyptiin ja muihin maihin. Israelin pääministerin toimisto väheksyi raporttia “konseptipaperiksi”.

Israelin hallituksen tiedusteluministeriö on laatinut ehdotuksen Gazan 2,3 miljoonan ihmisen siirtämisestä Egyptin Siinain niemimaalle. 13. lokakuuta päivätty suunnitelma saa palestiinalaisilta tuomion ja lisää jännitteitä Kairon kanssa.

Asiakirjassa ehdotetaan Gazan siviiliväestön siirtämistä Siinain pohjoisosan telttakaupunkeihin, sitten pysyvien kaupunkien ja määrittelemättömän humanitaarisen käytävän rakentamista. Israelin sisälle perustettaisiin turvavyöhyke, joka estäisi siirtymään joutuneiden palestiinalaisten pääsyn maahan. Raportissa ei kerrottu, mitä Gazasta tulisi, kun sen väestö raivataan pois.

Tiedusteluministeriö tarjosi raportissaan kolme vaihtoehtoa “saadakseen aikaan merkittävän muutoksen Gazan siviilitodellisuudessa”. Asiakirjan kirjoittajat pitävät vaihtoehtoa halutuimpana Israelin turvallisuuden kannalta.

Asiakirjassa hylätään kaksi muuta vaihtoehtoa: Länsirannalla sijaitsevan palestiinalaishallinnon palauttaminen suvereeniksi Gazaan tai paikallishallinnon tukeminen. Muiden syiden ohella se hylkää ne, koska ne eivät pysty estämään hyökkäyksiä Israelia vastaan.

Pääministeri Benjamin Netanjahun toimisto väheksyi tiedusteluministeriön laatimaa raporttia hypoteettiseksi harjoitukseksi – “konseptipaperiksi”. Sen päätelmät kuitenkin syvensivät pitkään jatkuneita egyptiläisten pelkoja siitä, että Israel haluaa tehdä Gazasta Egyptin ongelman. Samalla se nosti palestiinalaisissa pintaan muistot vuodelta 1948, kun Israel perustettiin Palestinaan alueelle ja sadattuhannet palestiinalaiset joutuivat jättämään kotinsa.


Mainos. Juttu jatkuu alla.


Vastustamme siirtoa mihin tahansa paikkaan, missä tahansa muodossa, ja pidämme sitä punaisena viivana, jota emme anna ylittää“, sanoi Palestiinan presidentin Mahmoud Abbasin tiedottaja Nabil Abu Rudeineh raportista.

Egypti on tehnyt selväksi, ettei se halua palestiinalaispakolaisia alueelleen. Egypti on pitkään pelännyt, että Israel haluaa pakottaa palestiinalaiset alueelleen pysyvästi, kuten tapahtui vuoden 1948 sodan aikana. Egypti hallitsi Gazaa vuosina 1948–1967, jolloin Israel valloitti alueen sekä Länsirannan ja Itä-Jerusalemin.

Lähde: AP

Kuvituskuva: Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages, CC BY-SA 3.0 DEED

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Aika Paha
Aika Paha
8 päivää sitten

Tämä tarkoittaa käytännössä kaikkien päätymistä eurooppaan mm suomalaistenkin elätettäväksi. Tiesittekö että suurin osa gazalaisista äänesti hamasia? siis puhutaan miljoonista ääriradikaaleista jotka valuvat eurooppaan. Israel tekee taas sen mitä osaa eli kaataa paskan muiden maiden niskaan ja aiheuttaa sekaannustaContact Us

1
0
Kommentoi ja keskustele!x