Kansanliikkeen presidenttiehdokkuutta tavoitteleva käyttäytymisanalyytikko, tuplamaisteri ja vapauden puolustaja Saara Huhtasaari kirjoittaa vieraskynässään median roolista vaalivaikuttajana.

Median rooli ennen vaaleja on keskeisessä asemassa. Erityisesti vaalien alla media tietoisesti valitsee, mitä se julkaisee ja mitä ei. Jos sitä ei uutisissa mainita, niin sitä ei myöskään lukijan maailmassa ole olemassa. Äänestäjien kiinnostus kasvaa luonnollisesti sellaisia asioita kohtaan, joista uutisoidaan, ja asioista, joista ei uutisoida, kiinnostuksen tila jää minimaaliseksi.

Keväällä 2023 julkaistussa kirjassani ”Vaalikarjaa” tarkastelin äänestyskäyttäytymisestä psykologiselta näkökulmalta ja samalla nostin esiin median roolin vaalivaikuttajana. Tuolloin en todellakaan ajatellut koskaan päätyväni asemaan, jossa omakohtaisesti saan tuntea vaalivaikuttamisen erilaiset muodot. Poissulkeminen, vähättely, vääristely ja vapaan tiedon jakamisen hankaloittaminen ovat tulleet itsellenikin nyt tutuiksi, joilla media ohjaa kansalaisten äänestyskäyttäytymistä haluttuun suuntaan.

Gallupit ohjailevat. Media käyttää mielipidetiedusteluja politiikan välineenä. He nostavat usein esiin yhden kandidaatin, joka saa enemmän julkisuutta verrattuna muihin. Tästä seuraa se, että kyseinen kandidaatti saa yhä enemmän tunnettavuutta sekä ylimääräistä kannatusta seuraavaan gallupiin.

Media tuo näkyvyyttä myös erilaisten uutisten, artikkeleiden sekä haastattelujen kautta. Tämänkin he tekevät kohdennetusti. Media kontrolloi niin äänestäjiä, puheenaiheita sekä arvokeskustelua valitsemalla mieleisensä puhuvat päät otsikoihin. Toiset ehdokkaat saavat enemmän palstatilaa kuin toiset. Eikä media lopeta vaikuttamistaan tähän. Media valitsee ystävällisiä, uskottavia ja helposti lähestyttäviä kuvia suosikkiehdokkaistaan ja vastaavasti epäonnistuneita ja jopa luotaantyöntäviä kuvia ehdokkaista, joista eivät välitä. Media saa kenen tahansa ehdokkaan näyttämään pelleltä, ei ainoastaan sanojen, vaan myös poliittisten pilapiirrosten kautta.

Äänestäjien muisti on tunnetusti lyhyt ja media tietää tämän. Sen vuoksi he harjoittavat toistoja. Tietyt ehdokkaat nostetaan säännöllisin väliajoin framille ja heille annetaan paljon näkyvyyttä. Tässä on kyse altistumis-vaikutuksesta. Näkyvyyden kautta henkilöt tulevat ikään kuin ”tutuiksi” ja ihmisillä on luontainen taipumus luottaa tuttuihin henkilöihin.


Mainos. Juttu jatkuu alla.


Poissulkeminen on tehokas keino estää tiettyjä ehdokkaita saavuttamasta tavoitteitaan. Tiettyjen ehdokkaiden pääsy evätään vaalipaneeleihin ja heille annetaan mahdollisimman vähän palstatilaa. Tai heidät leimataan salaliittoteoreetikoksi, jotta kaikki mitä he jatkossakin sanovat voidaan dissata.

“Poissulkeminen on tehokas keino estää tiettyjä ehdokkaita saavuttamasta tavoitteitaan. Tiettyjen ehdokkaiden pääsy evätään vaalipaneeleihin ja heille annetaan mahdollisimman vähän palstatilaa.”

Saara Huhtasaari

Ja jos vähättelyn eikä poissulkemisenkaan taktiikka toimi, niin media aloittaa äänestäjien syyttämisen sekä syyllistämisen. Olet saattanut huomata, että media pyrkii vaikuttamaan ihmisen luontaiseen tarpeeseen tulla hyväksytyksi antamalla esimerkiksi ymmärtää, että vain tyhmät ihmiset äänestävät henkilöä x. Myös äänen hukkaan menemisellä pelotellaan joka vaaleissa, mikä ohjaa ihmisiä tekemään strategisen valinnan ja äänestämään jotakuta median suosikiksi nostamaa ehdokasta.

En suinkaan ole ainoa presidentiksi pyrkivä, joka on kärsinyt median harrastamasta mielipidevaikuttamisesta. Siinä missä “ennakkosuosikit” sekä koko Aaltolan suku koirineen on tullut tutuksi kansalle, en muista nähneeni etenkään Harkimon, Essayahin tai Väyrysen naamoja markkinoitavan otsikoissa.

Mediakenttä on saanut aivan liian paljon vaikutusvaltaa eikä demokratia enää pääse toteutumaan sellaisena kuin se on alun perin tarkoitettu. Sen pääasiallinen tehtävä ei enää ole toimittaa objektiivisia uutisia ja näkökulmia, vaan kertoa mitä mistäkin asiasta, ihmisestä tai puolueesta tulee ajatella. 

Saara Huhtasaaren kannattajakortin voit ladata tästä linkistä.

Artikkelikuva: Joni Parviainen/saarahuhtasaari.com

Saara Huhtasaari

Kirjoittaja työskentelee käyttäytymisanalyytikkona, kehonkielen asiantuntijana sekä kouluttajana. Hän on suorittanut kaksi maisterin tutkintoa. Hän kerää parhaillaan kannattajakortteja tavoitteenaan ryhtyä kansanliikkeen presidenttiehdokkaaksi.

Toimitus
Kirjoittanut Toimitus

Tilaa
Ilmoita
guest

4 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Ihmiset on helposti harhaan johdettavissa
Ihmiset on helposti harhaan johdettavissa
17 päivää sitten

Toi äänen hukkaan meneminen on yksi suurimmista kliseistä. Ja pah. Pitää äänestää parasta ehdokasta eikä pidä miettiä äänestääkö joku muu sitä. Jos äänestää median suosikki mätäehdokasta on sille antamasi ääni haitallinen eli pahempi kuin hukkaan mennyt ääni.

Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
16 päivää sitten

Hukkaan menemistä pelkäävät jättivät keväällä Vapauden liiton rannalle – ei 30 000 äänestäjää Stadionilla niin mitättömältä näyttäisi – ja vaarantavat nyt Huhtasaaren ehdokkuuden. Vain eduskuntapuolueet saavat asettaa omia ehdokkaita ja pidän selvänä että VL olisi asettanut Huhtasaaren. Nyt on sitten paperikorttirumba.

Raimo N
Raimo N
14 päivää sitten

just näin. ja vaikka esim puoluerekisterissä voit pankkitunnuksilla kannattaa puoluetta, et voi tehdä sitä pressavaalissa. Näin pidetään laiska nykyihminen irti tästä – lisäksi muutamat ehdokkaat laitettiin tarkoituksella keräämään kortteja, vaikka olisivat voineet asettua puolueen ehdokkaiksi. Esim rehn. näin blokataan kenttää korttien keruussa. toivoittavasti huhtasaari ja väyrynen saa kortit kasaan, nähtäisiin muitakin kuin cia.n puhuvia päitä vaalikeskusteluissa

Kimmo Leino
16 päivää sitten

Se mikä tekee tästä toiminnasta maanpetoksellista on suunnitelmallisuus ja lahjonta.
2005 Suomen oikeusministeriö tilasi tutkimuksen ”Media ja demokratia Suomessa / Kriittinen näkökulma ( Hallituksen politiikkaohjelmat / Oikeusministeriön julkaisu 11/2005).
Tuosta tutkimuksesta luettua: ”Ratkaisevassa roolissa tässä on YLE.” ”Tärkeää on myös pienten, mutta merkittävien lehdistötukien käyttö”.
YLE-veron suunnittelu Suomen demokratian alas ajamiseksi aloitettiin välittömästi tutkimuksen valmistumisen jälkeen.
Myös lehdistötuen määrää kasvatettiin merkittävästi ja suuret toimijat ostelivat pieniä pois markkinoilta .
Tällä kaikella on tehty järjestelmä, jolla jopa eduskunnan julkisia lakeja saadaan jätetyksi piiloon kansalaisilta.
15 vuotta olen kerännyt juuri tuollaista aineistoa 2005 lukien:
Eoa päätös 876/2/05 poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa.
He 55/2007 rikoslakimuutos : rikoslakia tulee muuttaa, ettei missään tapauksessa käy niin, että kun koko Suomen laki / oikeusjärjestelmä on todettu toimivallattomaksi saa kansainvälinen rikostuomioistuin toimivallan Suomea koskevissa asioissa.
2008 He 55/2007 pohjalta allekirjoitettu ”sopimus”: Suomi maksaa ja pitää Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivaltaan kuuluvia sotarikos-oikeudenkäyntejä, kunhan Kansainvälinen rikostuomioistuin tulee toimivallattomaksi käsittelemään Suomea koskevia yksittäistapauksia.
Suomen perustuslain 118 § 3 momentti : Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa. ( ”perustuslakimuutos 2011)
Lain 444/2012 miljardivarkaus tai 2011 perustuslakiin otettu WHO-valta yli Suomen hallituksen !
Viimeisinä He 99 – 104 / 2022 vp lakipaketti; YEL-rahastojen varkaus ja hätä-pankkijärjestelmä: ”YEL-lakia muutetaan niin, että nykyiset yrittäjät suoraan maksavat eläkkeellä olevien yrittäjien eläkkeet. .. Huoltovarmuuskeskukselle on luotava uusipankkijärjestelmä; Suomeen on luotava päivittäismaksamisen hätä-pankkijräjestelmä, koska kaikkien pankkien serverit ovat maan rajojen ulkopuolella.
Maanmittauslaitos syksy 2017 : ”2,5 miljoonaa panttikirjaa muutetaan sähköiseen muotoon ”. Panttikirjojen arvo 200 – 250 miljardia; ja ne on valehtelemalla pyritty pitämään pankkien nimissä lainan maksun jälkeenkin !
kesäkuu 2023 voimaan ”Työhyvinvointilaki”; jolla terveysjätit rahastavat ja pienyrityksiä kaadetaan .
archive.today/kimmoleaks.fi ; sensuroitu lähes kaikissa hakukoneissa.
Todisteet Suomen pienyrittäjien lainsäädännöllisestä syrjinnästä lähetetty Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle 2006 – 2008 ( EIT 24221/06 Leino versus Suomi). Kaikki ”seulottu” pois käsittelystä keväällä 2009 / EOA kansliapäätös 1350/4/08… EIT tuomarin jääviyksiä ei voida tutkia .
EIT muuten ”seuloo” pois käsittelystä 97 – 99 % Suomen tapauksista; eli salaa Suomen umpisurkean ihmisoikeustilanteen ja sanavapauden rajoitukset !Contact Us

4
0
Kommentoi ja keskustele!x