Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuntee itsensä länsimaisten liittolaistensa pettämäksi. Sota sekä Venäjää että korruptiota vastaan näyttää hävityltä. Avustajan mukaan rauhasta ei ole puhettakaan ja ihmiset varastavat, kuin huomista ei olisi.
Timen kirjeenvaihtaja Simon Shuster kirjoitti kokemuksistaan seurattuaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja hänen tiiminsä matkaa takaisin Kiovaan heidän vierailtuaan Yhdysvalloissa syyskuussa.
Shusterin mukaan Zelenskyi tuntee itsensä länsimaisten liittolaistensa pettämäksi. He ovat jättäneet hänet ilman keinoja voittaa sota. Silti hänen näkemyksensä eivät ole muuttuneet.
Huolimatta taistelukentällä tapahtuneista takaiskuista, Zelenskyi ei aio luopua taistelusta tai keskustella rauhasta. Päinvastoin, hänen uskonsa Ukrainan lopulliseen voittoon Venäjästä on kovettunut messiaanisuutta lähentelevään muotoon, joka huolestuttaa joitakin hänen neuvonantajiaan.
“Hän pettää itseään. Meillä on vaihtoehdot loppu. Emme voita. Mutta yritäpä kertoa se hänelle“, yksi hänen lähimmistä avustajistaan kertoo Shusterille turhautuneena.
Taistelu korruptiota näyttää yhtä voittamattomalta, kuin taistelu Venäjää vastaan rintamalla
Shuster raportoi ukrainalaisten synkistä mielialoista myös korruption torjumisen suhteen. Hän viittaa tapauksiin, joissa ne, joilla on rahaa, ovat paenneet pakkovärväystä rintamalle ja lahjoneet tiensä ulos sodasta.
Zelenskyi erotti 11. elokuuta värväystoimistojen päälliköt maan kaikilla alueilla. Päätöksen oli tarkoitus olla osoitus korruption vastaisesta taistelusta, mutta sen seurauksena rekrytointi lähes pysähtyi. Erotettuja päälliköitä oli vaikea korvata, kun toimistojen maine oli tahrittu.
Shuster kirjoittaa, että Zelenskyi erotti myös lähipiiriinsä kuuluvan puolustusministeri Oleksi Reznikovin keinona käsitellä amerikkalaisten esittämiä huolia korruptiosta, kun Reznikovia epäiltiin korruptiosta omassa ministeriössään.
Kaksi presidentin neuvonantajista väittivät, että Reznikov ei ollut henkilökohtaisesti mukana, “mutta hän ei onnistunut pitämään järjestystä ministeriössään“, toinen sanoi ja huomautti, että ministeriö oli maksanut liikaa tärkeistä tarvikkeista, kuten kananmunista.
“Kaiken korruption kitkemisen paineen keskellä oletin, ehkä naiivisti, että Ukrainan viranomaiset miettisivät kahdesti ennen kuin ottaisivat lahjuksen tai pistäisivät valtion varoja taskuihinsa. Mutta kun esitin tämän presidentin ylimmälle neuvonantajalle lokakuun alussa, hän pyysi minua sammuttamaan ääninauhurini, jotta hän voisi puhua vapaammin”, Shuster kirjoittaa.
“Simon, olet väärässä. Ihmiset varastavat kuin huomista ei olisi“, neuvonantaja sanoi.
Shuster kertoo, että jopa ukrainalaiset sotilaat rintamalla ovat alkaneet vääntää värikkäitä vitsejä “Reznikovin munista“, jotka toimivat uutena vertauskuvana korruptiolle.
Lähde: Time
Kuvituskuva: Rawpixel, CC 1.0 DEED
Normaali – tarkoitan keskimääräisen lainkuuliaista yhteiskunnan jäsentä – ihminen ei normaaliolosuhteissa varasta. Riskit ovat suurempia kuin hyödyt, eikä – onneksi – monenkaan moraali kestä sitä pidemmän päälle. Pakon, ja varsinkin nälän edessä ei moinen enää paljoa paina. Se on todellisuutta, ja valitettavasti arkea Ukrainan kansalaisille. Eniten nille JOTKA EIVÄT OLE SAANEET PÄÄTTÄÄ OLOSUHTEISTAAN!!!
Noinkohan Zeldan ja kavereiden mieleen on juolahtanut että ovat kovin osasyyllisiä vallitsevaan tilanteeseen. Luultavasti tämä on enemmänkin tiedoksianto. Sellainen jossa kerrottaessa levitellään hieman käsiä. Kysyttäessä voikin sitten vastata kuin Käteinen, “Minä toimin hyvässä uskossa”.
Eihän heillä huomista olekaan. Iso osa tietää että usa leikkii heillä.
Lopun alkua. Romahduksen lähestyessä, alkaa hillitön ryöstely ja korruptio on tuolla nyt muutenkin maan tapa.
Suuri korruptio viittaa siihen, että ukrainalaiset eivät ole yhtenä joukkona sodan kannalla ja venäjä vastaisia. Samaan viittaa ihmisten pakeneminen ulkomaille. Tämä on tärkeää huomata suomalaisten, koska voimme joutua ukrainalaisten asemaan Yhdysvaltojen joukkojen tultua Suomeen.
Siitä muuten herää uutta ajattelua, johon ei juuri ole kiinnitetty huomiota. Miksi Yhdysvallat haluaa tuoda joukkojaan Suomeen? Siitä täytyy olla yhdysvalloille suurta hyötyä, koska toiminta ei ole aivan yksinkertaista. Muistelen isäntämaasopimuksessa mainitun, että Suomi kustantaa Nato-joukkojen elämisen ja terveyskulut Suomessa ja toiseksi, että Suomessa olevia Nato joukkoja komentaa joukkojen johtoon valittu kenraali. Tuskin USA joukot hyväksyvät johtajakseen suomalaista komentajaa.
Tilanne muistuttaa talvisodan edellisiä aikoja suuresti vahvistettuna. Silloin Suomessa uskottiin Saksan apuun, mikä tiedettiin Neuvostoliitossa. Oli kyllä tehty sopimus Saksan ja NL:n etupiireistä, mutta tuskin naapurissa siihen luotettiin, koska Saksan hyökkäys oli odotettavissa. Nyt raja on etäällä tykinkantamaa kauempana, mutta aseet ovat kehittyneet, eikä nykyinen raja riitä Pietarin turvallisuudelle. Tuleeko jälleen naapurista turvallisuusneuvottelija hiljaisuudessa Suomeen, jos suurvaltojen väliseen kiistelyyn ei oleteta riittävän viestittely? Tuskin tulee, kysymyksessä lienee kovemmat turvatoimet. Suomen geopolitiikkaa johtaa Yhdysvaltojen miehittäjät, joten kysymyksessä Suomen rajan pelkästä turvallisuudesta huolehtiminen on vain pelkkää Nato artiklaa.
Venäjä onkin tunnetusti korruptiovapaa maa – not.
Korruptiota on monen laista, pitää pompata ottamaan asiasta selvää. Sitten voi selvittää missä korruptio on pahan laatuista ja koskee laajempaa joukkoa.
Wikipedia:
”Korruptio on ollut tyypillisesti näkyvä ongelma Venäjällä. Korruptiota edistää mm. virkamiesten pienet palkat. Valvonnan heikkouden takia monet virkailijat hankkivat lisätuloja lahjuksia ottamalla.”
”Korruptio Suomessa on toimivallan eli päätösvallan väärinkäyttöä, jonka tavoitteena on, että henkilö tai ryhmä saavuttaa edun, joihin heillä ei ole oikeutta.[1] Esimerkiksi vastuullisessa asemassa oleva henkilö, kuten viranhaltija tai poliitikko, lahjotaan antamaan lahjojalle etua säännösten vastaisesti.”
Eli ei eroa Venäjän korruptiosta kuin että sitä on paljon vähemmän. Täällä kuitenkin viranomaiset hoitavat tavallisen ihmisen lakisääteiset jutut enimmäkseen ihan sääntöjä noudattaen, mitä nyt vaikkapa passien myöntämisessä tulee ajoittain merkillistä ruuhkaa ja lisätyövoimaa ei vaan löydy. Ei taida rakennusalallakaan suomalainen korruptio olla läheskään niin laajaa kuin Saksassa.