Suomalaisten turvallisuuden tunne on heikentynyt merkittävästi. Tiedot käyvät ilmi Sisäministeriön turvallisuuden tunteen kehittymistä kuvaavasta seurannasta.
Suomalaisten turvallisuuden tunne on heikentynyt 14 prosenttiyksiköllä viime vuoden mittauksesta ja tulos on alhaisin kaikista aiemmista tutkimuksista. tiedot käyvät ilmi Sisäministeriön seurannasta.
Turvallisuuden tunne kuitenkin vaihtelee alueellisesti. Se on heikointa maaseudun paikalliskeskuksissa ja korkeinta kaupungin kehysalueilla ja harvaan asutulla maaseudulla.
Luottamus turvallisuusviranomaisiin ei ole merkittävästi heikentynyt. Merkittäviä muutoksia sen sijaan näkyy huolestuneisuudessa. Jopa 93 prosenttia suomalaisista kertoo olevansa huolissaan suunnasta, johon maailma on menossa. Kasvua edellisen vuoden lokakuun mittaukseen on 22 prosenttiyksikköä.
Huoli toimeentulosta ja taloudellisesta turvallisuudesta on kasvanut merkittävällä 41 prosenttiyksiköllä viime vuoden lokakuusta. Tutkimusaineiston perusteella 65 prosenttia suomalaisista kokee olevansa huolissaan toimeentulosta ja taloudellisesta turvallisuudesta.
Tutkimusaineistosta käy myös ilmi, että 13 prosenttia suomalaisista kokee katkeruutta yhteiskunnalle. Katkeruus korostuu alle 30-vuotiaiden ryhmässä. 10 prosenttia suomalaisista sanoo, että jossain tapauksissa on hyväksyttävää ajaa omia tavoitteita väkivaltaa käyttäen.
Kommentti: Suomi liittyi Natoon, turvallisuuden tunne laski kuin lehmän häntä
Suomen huhtikuussa varmistuneen Nato-jäsenyyden piti parantaa suomalaisten turvallisuutta. Yle kertoi vielä heinäkuussa Taloustutkimuksella teettämäänsä kyselyyn viitaten, että Suomen liittyminen sotilasliitto Natoon olisi lisännyt suomalaisten turvallisuudentunnetta.
Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely Naton tuottamasta turvallisuuden tunteesta siis antoi ruusuisemman kuvan suomalaisten turvallisuuden tunteesta, kuin se todellisuudessa onkaan.
Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että Yle ja Taloustutkimus olivat ne tahot, jotka ohjailivat vertailukelvottomilla ja painotuksilla kikkailleilla gallupeillaan suomalaisten Nato-näkemyksiä alkuvuodesta 2022.
Nato-kannatuksen mittauksessa siirryttiin perinteisistä puhelinhaastattelututkimuksista internetpaneelien käyttöön vasta Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022, mikä aiheutti tilanteen, jossa kaikki Venäjän hyökkäystä edeltäneet gallupit oli tuotettu perinteiseen tapaan, kun taas kaikki hyökkäyksen jälkeiset mittaukset olivat sellaisen nettipaneelin tuotosta, jonka jäseneksi rekisteröityminen tekaistuin tiedoin on yhtä helppoa, kuin trollitilin luominen viestipalvelu X:ään.
YLE ja Taloustutkimus käytännössä päättivät keskenään, että helmikuun lopussa 2022 – Ukrainan konfliktin laajennuttua täysimittaiseksi sodaksi Euroopan kamaralla – internetpaneeli oli muuttunut Nato-kyselyjen osalta merkittävästi luotettavammaksi, kuin vielä kuukausi ennen hyökkäystä alkua. Muut tahot seurasivat esimerkkiä.
Lähteet: Sisäministeriön tiedote, Yle
Kuvituskuva: Pexels free photos
Ei yllätä. Propaganda ja pelkoporno on tehnyt tehtävänsä.