Väite ISIS-taistelijoiden värväämisestä Venäjää vastaan nousi esiin brittimedian Ukraina-videolla vilahtaneesta logosta. Ukrainalaislehti kertoi jo elokuussa 2017, että useita satoja ISIS-taistelijoita saattoi piileskellä Ukrainan alueella.

Sosiaalisessa mediassa, kuten viestipalvelu X:ssä ja Telegram-kanavilla on nostettu jälleen esiin kysymys siitä, onko länsi värvännyt ISIS-taistelijoita taistelemaan Venäjää vastaan Ukrainassa.

Asia nousi esiin, kun brittimedia The Sunin julkaisemalla Youtube-videolla ukrainalaisena esitetty, naamioitu sotilas näyttää kantavan terroristojärjestö ISIS:in logoa rinnuksissaan. Musta logo sotilaan rinnassa näkyy videolla ajassa 0:11.

Väite Ukrainan riveihin värvätyistä ISIS-taistelijoista ei ole uusi. Venäjän ulkomaan tiedustelu väitti helmikuussa 2023 turkkilaisen uutistoimisto Anadolu Agencyn mukaan, että Yhdysvaltain armeija värvää aktiivisesti militantteja “jihadistisista” ryhmistä, joilla on yhteyksiä Daeshiin/ISIS:iin ja al-Qaidaan, “tekemään terrori-iskuja Venäjällä ja IVY-maissa”.

Niin ikään helmikuussa hieman Venäjän esittämän väitteen jälkeen intialaismedia Hindustan Times raportoi Ukrainassa havaitusta ISIS-logolla varustetusta yksikön komentajasta.

Intialaismedian mukaan Associated Press (AP) oli julkaissut sarjan valokuvia sekä videon, jossa väitettiin olevan useita Kiovan taistelijoita rintamalla Donetskin alueella. Yhden sotilaista nähtiin pitävän ISIS-tunnusta vasemmassa käsivarressaan. ISIS-terroristit käyttävät samaa yksiväristä merkkiä arabialaisilla kirjaimilla, Hindustan Times raportoi.


Mainos. Juttu jatkuu alla.


Yhdysvaltain liittovaltion rahoittaman Voice of American tuottama faktantarkistussivusto Polygraph puolestaan valkopesi Hindustan Timesin väitteitä julkaisemalla nauhoitetun haastattelun, jolla AP:n kuvissa esiintynyt “Kurt” vahvisti henkilöllisyytensä ja kertoi keräävänsä sotilasmerkkejä – kuten myös monet hänen kollegansa, jotka ovat olleet etulinjassa vuodesta 2014 lähtien.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on Newsweekin vuoden 2018 artikkelin mukaan kertonut, että Ukrainan tiedustelupalvelu ja ISIS-taistelijat olisivat työskennelleet yhdessä kansallismielisen äärioikeistolaisen Pravy Sektorin (Oikea sektori) kanssa kohdistaakseen iskuja Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiin separatistijohtajiin.

Kiovan tiedustelu piti Venäjän väitteitä salaliittoteoriana.

Vierastaistelijoita virrannut Syyriasta Turkin kautta Ukrainaan?

Uutissivusto The Cradlen artikkeli maaliskuulta 2022 kertoo, että Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen satoja al-Qaidan ja ISIS:n jäseniä kerrotaan siirretyn taistelemaan Ukrainaan.

The Cradle viittaa arabiankielisen Sputnikin raporttiin, jonka mukaan vähintään 87 entisen ISIS:in jäsentä siirrettiin Syyrian ja Turkin rajalle 26. maaliskuuta aseellisen Hayat Tahrir al-Sham (HTS, entinen Jabhat al-Nusra, eli Al-Qaidan Syyrian haara) -ryhmän johtajan Abu Mohammad al-Julanin suorassa valvonnassa.

Raportin mukaan suurin osa taistelijoista on Irakin, Tšetšenian, Tunisian ja Ranskan kansalaisia.

Käännösuutisiin Syyriasta erikoistunut The Syrian Observer kertoi kesäkuussa 2023, että luottamukselliset lähteet Syyrian Idlibin maaseudulla ovat toimittaneet Athr Pressille tietoja HTS:n ponnisteluista lukuisten ulkomaisten militanttien poistamiseksi. Nämä militantit pakotetaan matkustamaan Ukrainaan taistelemaan Venäjän joukkoja vastaan tai suorittamaan häirintää.

Athr Pressin tietolähteiden mukaan HTS:n johtaja al-Julani oli ilmaissut halunsa eliminoida ulkomaiset militantit pyrkimyksenään asettua osaksi maltillista oppositiota. Julanin kerrotaan haluavan olla merkittävässä roolissa maassaan ja pitävän sen vuoksi säännöllisesti kokouksia turkkilaisten upseerien kanssa. Hän myös noudattaa heidän pyyntöjään paikan päällä ja ylläpitää johdonmukaista koordinointia Washingtonin johtaman kansainvälisen liittouman kanssa.

Julani tarjoaa heille tietoja tarkoituksenaan helpottaa Hurras al-Dinin militanttien hävittämistä ja poistaakseen HTS:n kansainvälisesti nimettyjen terroristijärjestöjen luettelosta.

Al Mayadeenin artikkelin mukaan maaliskuun 2022 alussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi videolla, että 16 000 ulkomaista palkkasoturia tulisi taistelemaan maan puolesta.

“Kaikkien, jotka haluavat liittyä Ukrainan, Euroopan ja maailman puolustukseen tulisi tulla ja taistella rinta rinnan ukrainalaisten kanssa”, Zelenskyi sanoi.

Zelensky kommentoi asiaa sen jälkeen, kun japanilainen sanomalehti Mainichi lainasi nimetöntä lähdettä, jonka mukaan noin 70 japanilaista vapaaehtoista oli tulossa palkkasoturien riveihin taistelemaan Ukrainan “muukalaislegioonassa“.

Siinä missä Venäjä on syyttänyt Ukrainaa ISIS-taistelijoiden värväämisestä, myös Ukraina on väittänyt Venäjän viranomaisten värvänneen 16 000 entisen ISIS:in taistelijaa.

Foreign Policy taustoittaa artikkelissaan toukokuulta sitä, miten ISIS:llä on Venäjässä uusi kohde ja miten ryhmän Afganistanin haara hyödyntää Venäjän ja Ukrainan välistä sotaa värvätäkseen, kerätäkseen varoja ja yllyttääkseen väkivaltaan.

Jimmy ja Rosalynn Carterin perustaman rauha- ja demokratiatyöhön keskittyneen Carter Centerin blogissa poliittista väkivaltaa ja uskonnollista politiikkaa Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa tutkinut Hari Prasad kirjoittaa:

“Syyrian hallitusta kannattaviin ja vastustaviin joukkoihin liittyvien komentajien sosiaalisen median tilit paljastavat kautta linjan ilmaistun halun mennä Venäjälle tai Ukrainaan taistelemaan. Syyrian oppositiolähteet väittävät, että Venäjä valmistautuu ottamaan yli 40 000 hallituksen joukkoihin sidoksissa olevaa syyrialaissotilasta taistelemaan Ukrainassa. Merkittävät Syyrian oppositiotaistelijat ovat avoimesti ilmaisseet halunsa taistella Venäjää vastaan Ukrainassa.

Syyrialaisten värvääminen taistelemaan ulkomailla ei ole ennennäkemätöntä. Vuodesta 2020 lähtien Turkki ja Venäjä ovat mobilisoineet syyrialaisia taistelemaan Libyaan ja Armeniaan/Azerbaidžaniin, mikä lisäsi kansainvälistä spekulaatiota ja huolta syyrialaisten mahdollisesta läsnäolosta Venäjän ja Ukrainan välisessä konfliktissa. Venäjään ja Turkkiin liittyvät yksityiset sotilasyritykset ovat ylläpitäneet aktiivisia rekrytointitoimistoja Syyriassa”.

Ukrainalaislehti Hromadske kertoi jo elokuussa 2017, että jopa useita satoja ISIS-taistelijoita saattoi piileskellä Ukrainan alueella ja miten he ovat sinne päätyneet. Lähteiden mukaan Ukrainalla on erityinen rooli militanteille: kauttakulkualue Syyrian ja Irakin taistelukentille ja sieltä pois.

Hromadsken haastattelemilla ISIS-militanteilla oli useita syitä valita Ukraina. He osasivat venäjää ja heidän mukaansa maasta oli melko helppoa saada väärennettyjä asiakirjoja, jotka antoivat heidän liikkua vapaasti Ukrainassa.

Kommentti:

Epäilemättä vierastaistelijoita on molemmilla puolilla Ukrainan konfliktia. Todennäköisesti myös ISIS-sympatioita tuntevia taistelijoita Syyriasta.

Polygraphin faktantarkistuksen mukaan Moskova ole koskaan esittänyt todisteita ISIS-taistelijoita koskeville väitteilleen. Epäselväksi jää, mitä faktantarkistajat pitäisivät todisteina, jos esitetyn kaltaisista kuvista ei voi mitään päätellä.

Kukaan terve ihminen tuskin pukeutuu ISIS-logoon huvikseen?

Lähteet: Hindustan Times, Anadolu Agency, The Cradle, Viestipalvelu X, Al Mayadeen, Polygraph, Syrian Observer, Foreign Policy, Carter Center, Hromadske,

Kuvituskuva: Kuvankaappausten yhdistelmä Hindustan Timesin ja The Sunin videoilta

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.


Kumppani-ilmoituksetHaluatko lukea geoblokattuja uutisia, esimerkiksi Venäjän mediasta? Tarvitset vain VPN-palvelun.

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Tehdäänkehitysmaayhdessä
Tehdäänkehitysmaayhdessä
1 kuukausi sitten

Noihin rähinöihin Suomen EI olisi pitänyt osallistua millään tavoin. EU tulee tuhoamaan taloutemme , terveytemme ja väestöpohjan. NATO viimeistelee tuhon. Olisi kannattanut olla Paasikivi-Kekkonen-Väyrynen linjoilla.Contact Us

1
0
Kommentoi ja keskustele!x