Yhdysvallat ampui torstaina alas turkkilaisen droonin Syyriassa. Tapaus sattui luoteis-Syyriassa, missä Yhdysvaltain kansainvälisen oikeuden mukaan laiton miehitys jatkuu edelleen.
Yhdysvaltain armeija ampui torstaina alas turkkilaisen droonin miehitysalueellaan Syyriassa. Maan puolustusministeriö Pentagon kertoi varoittaneensa Ankaraa useita kertoja etukäteen siitä, että sen laitteisto oli liian lähellä Yhdysvaltain joukkoja.
Pentagon kertoi, että päätös iskeä tehtiin, kun turkkilainen drooni saapui 500 metrin etäisyydelle amerikkalaisesta henkilöstöstä.
Turkki vastasi drooninsa pudottamiseen Pentagonin ilmoituksen jälkeen myöhään torstai-iltana pommittamalla Yhdysvaltain ja sen kurdiliittolaisten kontrolloimia öljylähteitä, varastoja ja kurditaistelijoiden käyttämiä päämajoja.
Yhdysvalloilla on edelleen 900 sotilasta Pohjois-Syyriassa. He työskentelevät Syyrian virallisen hallinnon vastaisten voimien kanssa. Syyrian kapinallisiin voimiin kuuluu monia kurditaistelijoita.
Turkki on pitkään pitänyt Kurdistanin työväenpuolue PKK:ta terroristiryhmänä ja on käynnistänyt säännöllisesti operaatioita Pohjois-Syyriassa niiden kitkemiseksi.
Lisäksi Ankara on viime päivinä käynnistänyt uuden pommituskampanjan kurdijoukkoja vastaan Syyriassa sen jälkeen, kun hiljattainen Syyriassa koulutettujen PKK:n jäsenten itsemurhaisku tappoi kaksi ihmistä Turkin turvallisuuspäämajan ulkopuolella.
Turkin ulkoministeri Hakan Fidan sanoi tällä viikolla, että PKK:n infrastruktuuri ja energialaitokset Syyriassa ja Irakissa ovat “oikeutettuja kohteita“, mutta Pentagon uskoi Turkin pommitusten uhkaavan Yhdysvaltain joukkoja.
Yhdysvaltain miehitys osassa Syyriaa on kansainvälisen oikeuden mukaan laiton. Esimerkiksi Kiina ja Venäjä ovat vaatineet Yhdysvaltoja kunnioittamaan muiden maiden suvereniteettia, itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta ja lopettamaan laittoman miehityksen ja ryöstelyn Syyriassa.
Lähteet: Politico, Iltalehti, China Daily, Bloomberg
Kuvituskuva: Ukrainan puolustusministeriö/armyinform.com.ua, CC BY 4.0 DEED
Missä USA, siellä sota ja läjäpäin muita ongelmia.
Nato-maatkin elävät satumaailmassa? Tietenkin koska ainakin MYÖS SIELLÄ täytyy kaikkien elää. Ranskassa ei Baudrillard varmaan tarvitse rehabilitaatiota mutta meillä täällä muualla on harkinnan paikka. Koska simulaatio on vahvoilla jos saa korruption kaverikseen.
Tämähän oli hokemista lapsellisimpia: demokraattiset maat eivät ole koskaan sotineet keskenään. Ja lapsellisten on ehkä tulevaisuuskin.