Ruotsissa asuva pankkimies Björn Wahlroos pitää Ruotsin mahdollista eurojäsenyyttä todella huonona ideana.

Ruotsissa asuva suomalainen talousvaikuttaja ja pankkimies Björn “Nalle” Wahlroos kommentoi Sveriges Radio Finskalle Ruotsissa tänä vuonna syntynyttä, laajaa keskustelua mahdollisesta yhteisvaluutta euroon liittymisestä.

Mä kuulun niihin, joiden mielestä se olisi todella huono idea liittyä euroon“, Walhroos sanoi.

Wahlroosin mukaan talouden suhdanteissa maalle on hyötyä siitä, että valuutta joustaa, kun työmarkkinat eivät sitä tee.

“Ruotsi on hyvä esimerkki siitä, että vaikka kotimaiset markkinat eivät kaikilta osin toimi täydellisesti ja työmarkkinat ovat jäykät, niin siitä selviää varsin hyvin, jos on oma valuutta, joka sitten sopeutuu tähän tilanteeseen”, Wahlroos sanoi haastattelussa.

Ruotsissa keskustelua on vauhdittanut kruunun matala kurssi. Cevian Capitalin perustaja Christer Gardell kutsui kruunua roskavaluutaksi viime vuoden lopulla. Maan hallituspuolue liberaalit on puolestaan esittänyt selvitystä eurojäsenyydestä.


Mainos. Juttu jatkuu alla.


Kommentti:

Ruotsin tavoin myös Suomi on jäykkien työmarkkinoiden maa, joka ei eurojäsenyydestään huolimatta ole vieläkään halunnut sopeutua valuutan vaatimuksiin.

Koska Suomelta puuttuu valuuttajousto, talouden töyssyihin ajetaan ilman jousitusta. Ja kun valuutta ei jousta, paine sisäiseen devalvaatioon nousee.

Sisäinen devalvaatio tarkoittaa käytännössä palkkojen, työehtojen ja saavutettujen etujen heikennyksiä. Ne eivät ole toivottavia, mutta jos järjestäytynyttä työvoimaa ei kiinnosta laittaa stoppia sille, miten AY-pamput ajavat EU- ja europolitiikkaa jäsentensä päiden yli ja heidän etujaan vastaan, niin seuraukset tulisi kestää.

Jos valuutta ei jousta eikä työn hintakaan jousta, yhtälö on kestämätön. Valehtelu eurojäsenyyden autuudesta tulisi Suomessa viimein lopettaa.

Lue myös oheinen blogini Vastavuorosta:

Lähteet: Sveriges Radio Finska, Talouselämä

Kuvituskuva: Tausta: Marco Verch/Flickr, CC BY 2.0 DEED & Björn Walhroos: Motopark/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 DEED

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

4 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Raimo N
Raimo N
1 kuukausi sitten

No totta helvetissä “nalle” tietää että se on todella huono idea -eihän nalle tyhmä ole!!

Toki tietää että 80% kansasta on tyhmiä

Kiitetään taas Lipposta, etenkin huijari Niinistö, Rehniä, Ahoa jne. ja kaikkia saakelin maanpettureita, jotka laittomasti vei Suomen euroon.

“Nahkurin orsilla tavataan” – toivottavasti, sinne he kuuluvat

PS. Markan poistumisesta ei ole edes lakia…

Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
1 kuukausi sitten

Eikö Niinistö ainakin kertaalleen ole myöntänyt euroon menemisen olleen virhe? Ja jos kerran virhe niin eikö sitten valtava virhe? Aika turvallisestihan Niinistökin voi tällaisen heittää kun valtamedia ei tartu mihinkään hankalaan asiaan saati vaadi korjausliikettä (euroeroa).

Puolueeton
Puolueeton
1 kuukausi sitten

Euro on kiinteämpi valuutta kuin Ruotsin kruunu ja markka oli. Siitä voisi olla etuakin. Edun saaminen edellyttää hyvin taloutta hallitsevia hallituksia, mutta sitä tarvitaan myös oman rahan käytössä.
Kun muistelee Suomen markan historiaa lukuisine devalvaatioineen setelien leikkaamisineen, markkojen muuttamisineen senteiksi, on pakko todeta, etteivät meidän hallitukset toimi kansalaisten etujen hyväksi. Syy ei niinkään ole hallitusten pahanilkisyydessä vaan yksinkertaisesti huonoälyisyydessä. Tästä syystä voi harkita, että euro voi sittenkin olla parempi valinta. Sitäkin voi epäillä, koska EU:n johtokaan ei toimi älyllisesti näinä aikoina.
Hyvä esimerkki hulluudesta on Ukrainan sota, joka tulisi lopettaa heti, jotta ihmisten asemat paranisivat. Onko henkiinjäämisellä ja ihmisten valinnoilla suurempi merkitys kansalaisille kuin rajatolppien sijainnilla? Tähän vastaamiseen ei tarvita tunteita vaan realistista ajattelua, ja sitähän pitäisi olla historiaa vähänkin tuntevilla.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by Puolueeton
Kimmo Leino
1 kuukausi sitten

Kyse on siitä, että Suomen hallitukset ovat olleet lahjottavissa : Iltalehti 19.2. 2013 ”Miljoonien rahavirrat puolueille.” ”Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.” ”Rahalla on saatu omanlaista lainsäädäntöä”.
Eli suoraan sanottuna Suomen ”lait”; EU-jäsenyyttä myöten on saatu LAHJONNALLA; jonka vaikutukset välittömästi tulee purkaa.
Tällaista lahjonnalla saatua ”lainsäädäntöä”: He 444/2012 / Iltalehti 7.4. 2012 ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus”. ”Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurahat aiotaan kaapata.” Tästä olen julkisen rikosilmoituksen jättänyt kansalaistorilla 25.5. 2021.
Suomen surkean tilan syy on poliisin ja oikeuslaitoksen tekeminen toimivallattomaksi käsittelemään tällaista RIKOLLISUUTTAA: EOA päätös 876/2/05 … Poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa kansalaisen sille ilmoittamassa presidentin- ja ministerinvastuuasiassa. ( tällainen on mm ”laki 444/2012” )
Suomen ”perustuslain 118 § 3 momentti ( maan- / valtiopetos ) … Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain maan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.
Tuon kaltainen syyteilmoitus lainsäädännöllisen syrjinnän lopettamiseksi jätetty Valtakunnansyyttäjänvirastoon 9. 12. 2005 !
EIT on näiden asioiden salauslaitos: EIT 24221/06 käsitteli juuri näitä asioita ja se ”seulottiin” pois käsittelystä: EOA kansliapäätös 1350/4/08 … EIT tuomarin jääviyksiä ei voida tutkia . ( EIT suomalisjaoksen seulontaprosentti nyt 97 – 99 % )
Näiden tietojen valossa Suomen EU-ero ja Markan ottaminen taksin käyttöön on RIKOSOIKEUDELLINEN prosessi, jonka käyminen on maan- / valtiopetoksiolla estetty .
Nyt EOA päätösten ja PL 118 § 3 momentin suojissa menossa eläkejärjestelmän rahastojen kaapaus 2012 444 ”lain” tapaan.
He 99 – 104 /2022 vp .. YEL-lakia muutetaan niin, että nykyiset yrittäjät suoraan maksavat eläkkeellä olevien yrittäjien eläkkeet . ( mm eräät ministerit ovat jo ottaneet yksityisiä eläkevakuutuksia juurikin eläkerahastojen varkauden seurauksena )
YEL-miljardit menivät Uniberin mukana Saksan pankkeja ”pelastamaan”.
KEVA-lakia halutaan muuttaa niin, että ”riskipitoisempi sijoittaminen on sallituua”; tulette näkemään KEVA-eläkerahaston ”katoamisen” YEL-rahaston tapaan; seuraavaksi ”sovitun mukaisesti” mukna kaikki muutkin Suomen 245 miljardin eläkerahat.
Suvi-Anne siimes tällä viikolla TV:ssä kertomassa, että eläkkeitä tulee ”sopeuttaa” 1 miljardilla !
Tätä ”sopeutusta” ei oikeasti tarvita, sillä muutama vuosi sitten Suomen eläkejärjestelmän ”hallintokulut olivat 700 miljoonaa; nyt ne ovat 2 miljardia vuodessa; otetaan se toinen miljardi säästöjä varten ja leikataan ”hallinnon” kuluja .
Suomen eläkejärjestelmä vuotaa ”hallinnon”; Euron ja EU:n kautta miljardeilla vuodessa ja on ainoita enää Suomen itsenäisiä hallinnon osa-alueita; siinä syy järjestelmän romutustarpeeseen …. Suomi on kokonaan vallattu vasta, kun Suomen eläkejärjestelmä on kokonaan ulkomaisessa hallinnassa ja nykyiset eläkerahastot on ”kadotettu” eli varastettu !
Tämä on julkinen rikosilmoitus Suomen eläkerahastojen varastamisen ja sen suunnittelun rikosten tutkimiseksi !
Aloittaa voi 25.5. 2021 Kansalaistorilla tehdystä rikosilmoituksesta koskien ”lakia 444/2012”; seuraavaksi He 99 – 104 / 2022 vp … YEL-rahastovarkaus ja Hätä-pankkijärjestelmä !
Ai niin ”tutkimiseksi” pitää purkaa maanpetokset PL 118 § 3 momentti ja EOA 876/2/05 !
Nyt ”nalle” on huolissaan siitä minkä tekemisessä itse on ollut mukana !
”Miljoonien rahavirrat puolueille”-artikkelin mukaan rahaa puolueille virtaa Vakuutusyhtiöiden keskusliiton kautta ja lain 444/2012 hyötyjinä olivat pankit 1.1. 2013 tehtyjen fuusioiden kautta . ( pankit fuusioivat 2012 tasearvilla saaden osansa 444/2012 varkaudesta ) .Contact Us

4
0
Kommentoi ja keskustele!x