Kiina suhtautuu myönteisesti maailman suurimmat öljyvarannot omaavan Venezuelan pyrkimykseen liittyä BRICS-maihin. Maat antoivat asiasta yhteisen lausunnon presidenttien tapaamisen jälkeen.

Kiina suhtautuu myönteisesti Venezuelan aikomukseen liittyä BRICS-maihin ja sanoi, että Peking tukee Caracasia tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja Venezuelan presidentin Nicolas Maduron Pekingissä 13.9.2023 pidetyn tapaamisen jälkeen annetussa yhteisessä lausunnossa Maduro toisti kiinnostuksensa liittyä BRICS-ryhmään kokouksessaan XI:n kanssa.

“Luotettavana energiantoimittajana ja maailman suurimpana öljy- ja neljänneksi suurimpana maakaasuvarantomaana Venezuela voi antaa merkittävän panoksen tämän mekanismin energiaagendaan. Kiina suhtautuu myönteisesti Venezuelan myönteiseen aikomukseen liittyä BRICS-maihin ja tukee Venezuelan ponnisteluja tämän tavoitteen saavuttamiseksi”, lausunto toteaa.

Viime kuussa BRICS ilmoitti, että kuusi uutta maata liittyy blokin täysjäseniksi ensi vuonna.

Yhteisessä julkilausumassaan maat ilmoittivat myös päivittävänsä Kiinan ja Venezuelan väliset suhteet jokasään strategiseksi kumppanuudeksi.

Kiina vastustaa Venezuelan vastaisia pakotteita. Sen mukaan ne “rikkovat vakavasti kansainvälisen oikeuden perusperiaatteita, kuten kansallista suvereenia tasa-arvoa ja sisäisiin asioihin puuttumista, ja vahingoittavat vakavasti Venezuelan kansan oikeuksia selviytymiseen, kehitykseen ja rauhaan”.

Osapuolet sopivat myös rohkaisevansa ja tukevansa kaikkia ponnisteluja Ukrainan kriisin rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi. Maiden mukaan vuoropuhelu ja neuvottelut ovat ainoa mahdollinen tapa ratkaista Ukrainan kriisi.

Lähde: Anadolu Agency

Kuvituskuva: Kremlin.ruCC BY 3.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x