Italian ex-pääministeri väittää, että Ranska ampui alas Itavia Airlinesin lennon 870 vuonna 1980. Tarkoitus oli tappaa Libyan johtaja. Nato oli osallisena onnettomuudessa, joka vaati 81 ihmisen hengen.

Ranska ampui vuonna 1980 alas Itavia Airlinesin matkustajakoneen yrittäessään tappaa Libyan silloisen johtajan Muammar Gaddafin, väittää Italian entinen pääministeri Giuliano Amato italialaislehti la Repubblican lauantaina julkaistussa haastattelussa.

Amaton mukaan Ranskan ilmavoimat ampuivat vahingossa ohjuksen, joka pudotti Itavian lento 870:n Välimerellä. Kone oli matkalla Bolognasta Palermoon.

Amato sanoo, että kyseessä oli suunnitelma osua koneeseen, jolla Gaddafi matkusti. Hän väittää Gaddafin paenneen ansasta, koska Italian entinen pääministeri ja hänen poliittinen kilpakumppaninsa Bettino Craxi varoitti häntä.

Nato ja Yhdysvallat osallisena

“Uskottavin versio on Ranskan ilmavoimien vastuusta, osallisuudessa amerikkalaisten ja niiden kanssa, jotka osallistuivat sotaan taivaalla sinä iltana 27. kesäkuuta”, Amato sanoi.

The Guardian kertoo, että tutkatietojen mukaan samana iltana ranskalaiset, brittiläiset, amerikkalaiset ja libyalaiset sotalentokoneet harjoittivat merkittävää sotilaallista toimintaa.

Onnettomuuden jälkeen Ranskan, Yhdysvaltojen ja Naton viranomaiset kuitenkin kielsivät kaiken sotilaallisen toiminnan taivaalla kyseisenä yönä. Italian korkein rikostuomioistuin päätti 23. tammikuuta 2013, että on olemassa “runsaasti” selviä todisteita siitä, että lento pudotettiin ohjuksella.

Amaton mukaan NATO aikoi “simuloida harjoituksen, jossa oli useita lentokoneita ja jonka aikana ohjus piti ampua”, kohteena Gaddafi. Tapahtuman piti näyttää tahattomalta onnettomuudelta.

Salailu jatkunut vuosikymmeniä

Italiassa Ustican joukkomurhana (“strage di Ustica”) tunnetussa onnettomuudessa kuolivat kaikki 81 koneessa ollutta ihmistä. Tapaus johti lukuisiin tutkimuksiin, syytöksiin ja spekulaatioihin.

Italian silloinen pääministeri Francesco Cossiga katsoi, että kone ammuttiin vahingossa alas libyalaisten ja ranskalaisten hävittäjien välisen taistelun aikana.

Vuonna 1999 tuomari Rosario Prioren johtama tutkimus päätteli Cossigan tavoin, että kone oli todennäköisesti joutunut Naton ja Libyan hävittäjien väliseen taisteluun. Raportissaan Priore totesi, ettei hän voinut varmuudella sanoa, kuka oli aiheuttanut 81 matkustajan kuoleman.

Priore kuitenkin väitti, että Italian hallitus ja Yhdysvaltain salaisen palvelun viranomaiset salailivat totuutta tapahtuneesta ja estivät tarkoituksella asian tutkimisen.

Ranskan osallisuus on edelleen uskottava hypoteesi, historioitsija Cora Ranci selitti muutama vuosi sitten ranskalaiselle Libération-sanomalehdelle, joka julkaisi vuonna 2020 rekonstruktion Ustican verilöylystä. Sen mukaan putoamisalueelta on tunnistettu kaksi tutkan havaitsemaa ilmajälkeä.

Tuomari Priore kirjoitti eräässä määräyksessään, että Välimerellä oli tuolloin vain kaksi suurvaltaa, jotka varustivat itsensä ohjuksilla ja lentotukialuksilla: Yhdysvallat ja Ranska.

Neljää Italian ilmavoimien kenraalia ja viittä muuta henkilöä syytettiin asiaan liittyen maanpetoksesta ja väärästä valasta. He kuitenkin kiistivät syytteet, joista lopulta luovuttiin aikarajoitusten ja riittämättömien todisteiden vuoksi.

Ex-pääministeri Giuliano Amato kehottaa osallisia lopettamaan salailun ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronia vastaamaan hänen väitteeseensä sanoen, että kyseessä olisi “tilaisuus Elyséelle pestä pois Pariisia painava häpeä”.

“40 vuoden jälkeen viattomat uhrit eivät ole saaneet oikeutta. Miksi meidän pitäisi jatkaa totuuden piilottamista? On tullut aika paljastaa kauhea valtiosalaisuus. Macron pystyy siihen. Ja NATO voi tehdä sen”, ex-pääministeri sanoo.

Lähteet: Obektivno.bg, CBS News, Politico, Wikipedia, The Guardian, Fox News, Reuters, Il Post

Kuvituskuva: Ustican muistomuseo Bolognassa, I, Ghedolo/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x