Washingtonista kaikuvista vaatimuksista huolimatta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Kansan palvelija -puolue ei halua järjestää vaaleja ennen sodan päättymistä.

Ukrainan presidenttipuolue Kansan palvelija -puolueen puheenjohtaja Elena Shulyak totesi, että kansanedustajat valmistelevat parhaillaan muutoksia lainsäädäntöön, jotka vaikuttavat ensimmäisten “sodanjälkeisten vaalien” järjestämiseen.

Ukrainassa on pitkään keskusteltu tämän vuoden lokakuulle ja keväälle 2024 ajoittuvien parlamentti- ja presidentinvaalien peruuttamisesta. Maan perustuslain mukaan niitä ei saa pitää sotatilan aikana.

Ukrainan parlamentti hyväksyi 27. heinäkuuta kaksi lakiesitystä, joilla jatkettiin sotatilalain ja yleistä liikekannallepanoa 90 päivällä.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti todennut, että valtionpäämiehen valinta voidaan suorittaa vasta vihollisuuksien päätyttyä.

Kiovan länsimaiset kumppanit vaativat kuitenkin vaalien järjestämistä säädetyssä ajassa. Muun muassa Yhdysvaltain republikaanisenaattori Lindsey Graham sanoi viime viikolla, että presidentinvaalit on järjestettävä ajoissa vihollisuuksista huolimatta.

Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov vastasi Washingtonin toiveeseen tylysti. Hän korosti, että vaalit pidetään vihollisuuksien päätyttyä, “eikä Kiovan kumppanin pyynnöstä”.

Vapaiden vaalien järjestäminen lienee hankalaa maassa, jossa oppositio on käytännössä kielletty. Maaliskuussa 2022 presidentti Zelenskyi ilmoitti maansa Kansallisen turvallisuusneuvoston kieltäneen 11 oppositiopuolueen toiminnan.

Lähteet: Tass, Kyiv Independent, Ukrainska Pravda, Ukrinform

Kuvituskuva: President.gov.ua, CC BY 4.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

3 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Raija
Raija
27 päivää sitten

Mahtaako vaaleilla olla todellista merkitystä, kun kaikki toisinajattelijapuolueet on kielletty?
Mitä ideaa on vaalien kieltämisessä sen enempää, jos on vain yksi ehdokas?🤔

Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
27 päivää sitten

Jankuttamistahan tämä jo on elokuussa 2023 mutta mitä suomalaiset tiesivät tai välittivät Ukrainasta vaikka 10 vuotta sitten? Tuskin mitään ja nyt jopa VR yrittää esiintyä UKRAINAN valtion rautateinä. Sinikeltaisissa väreissä voittoon.

Ukrainassa ei siis äänestetä mutta ei missään muuallakaan siitä kuka saa määritellä tarinan. Muutoksia voi tulla tuolla ja siellä mutta ne ovat enemmän tai vähemmän sattumanvaraisia. Ja joka tapauksessa enemmän “revoluutiota” kuin “evoluutiota”. Mutta niin kauan kuin VS:n tapaisia lehtiä tehdään on myös toivoa. Eli tsemppiä toivottaen.

Johan Pomppas
Johan Pomppas
26 päivää sitten

Venäjällä ollaan tässä suhteessa paljon, paljon pitemmällä

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/ecb09df3-1301-49f2-9c2a-9923cfe33009Contact Us

3
0
Kommentoi ja keskustele!x