Julki tullut salainen asiakirja osoittaa, että Yhdysvallat painosti Pakistanin hallitusta maaliskuussa 2022 kaatamaan pääministeri Imran Khanin hänen Ukrainan sotaa koskeneen puolueettomuutensa takia.

The Interceptin hankkiman asiakirjan mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriö rohkaisi Pakistanin hallitusta 7. maaliskuuta 2022 pidetyssä kokouksessa erottamaan Imran Khanin pääministerin tehtävistä, koska tämä suhtautui puolueettomasti Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Pakistanin Yhdysvaltain-suurlähettilään ja kahden maan ulkoministeriön virkamiehen välinen tapaaminen on ollut kiistelyn kohteena maassa viimeiset puolitoista vuotta.

Poliittinen kamppailu kärjistyi 5. elokuuta, kun Khan tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen korruptiosyytteiden johdosta ja hänet otettiin kiinni toisen kerran syrjäyttämisensä jälkeen. Khan tuomittiin oikeudenkäynnissä, jossa hänen puolustuksensa ei saanut edes esittää todistajia.

Tuomio estää Pakistanin suosituinta poliitikkoa Khania osallistumasta Pakistanin vaaleihin myöhemmin tänä vuonna.

Vuotaneen asiakirjan mukaan kuukauden kuluttua Yhdysvaltain suurlähettilään ja ulkoministeriön virkamiesten tapaamisen jälkeen maan parlamentissä järjestettiin epäluottamusäänestys, joka johti Khanin poistamiseen vallasta. Äänestyksen uskotaan järjestetyn Pakistanin armeijan tuella.

Suurlähettilään kokouksesta tuottamaa ja Pakistaniin välitettyä asiakirjan tekstiä ei ole aiemmin julkaistu. Dokumentti paljastaa porkkanat että kepit, joita Yhdysvallat käytti Khania vastaan. Yhdysvallat lupaili lämpimämpiä suhteita, jos Khan poistetaan, ja eristämistä, mikäli Khan pysyy vallassa.

Tapaaminen järjestettiin kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Khanin matka Moskovaan oli raivostuttanut Washingtonin.

Päivää ennen kokousta Khan vastasi mielenosoituksessa pitämässään puheessa Euroopan vaatimuksiin Pakistanin kääntymisestä Ukrainan tueksi.

”Olemme Venäjän ystäviä ja olemme myös Yhdysvaltojen ystäviä. Olemme Kiinan ja Euroopan ystäviä. Emme kuulu mihinkään liittoumaan“, Khan sanoi.

Tapaamisen jälkeisenä päivänä 8. maaliskuuta Khanin vastustajat parlamentissa etenivät menettelyssä kohti epäluottamusäänestystä.

Pakistanin kanta Ukrainan sotaan kääntyi nopeasti Khanin eron jälkeen ja sitä seurasi kokouksessa luvattu suhteiden lämpeneminen Yhdysvaltojen ja Pakistanin välillä.

Salaiseksi merkityn asiakirjan toimitti The Interceptille anonyymi Pakistanin armeijan lähde.

Pakistan luisuu kohti sotilaallista diktatuuria demokratian puolesta saarnaavan Yhdysvaltojen katsoessa poispäin

Asiakirjasta syntyneen draaman julkisuudesta huolimatta Pakistanin armeija on käynnistänyt ennennäkemättömän hyökkäyksen demokratiaa ja sananvapautta vastaan. Viime kuukausina armeijan johtama hallitus on ottanut kohteekseen toisinajattelijat ja epäillyt vuotajat. Hallitus on järkyttynyt Khanin nauttimasta kansan tuesta, jota on ilmaistu useissa mielenosoituksissa ja mellakoissa.

Pakistanin armeijan johdolla on otettu käyttöön äärimmäinen sensuuri. Uutiskanavat ovat käytännössä estyneet edes mainitsemasta Khanin nimeä. Tuhansia Khanin kannattajia on pidätetty ja turvallisuusjoukkojen harjoittamasta kidutuksesta on saatu uskottavia raportteja, ja useista pidättyjen kuolemista on kerrottu.

Maasta paennut tunnettu pakistanilainen toimittaja Arshad Sharif ammuttiin kuoliaaksi Nairobissa viime lokakuussa epäselvissä olosuhteissa. Toisen tunnetun toimittajan Imran Riaz Khanin turvallisuusjoukot pidättivät toukokuussa lentokentällä, eikä häntä ole nähty sen koommin. Molemmat ovat raportoineet asiakirjasta.

“Vaikka Bidenin hallinto on sanonut, että ihmisoikeudet tulevat olemaan heidän ulkopolitiikansa eturintamassa, he katsovat nyt poispäin Pakistanin siirtyessä kohti täysimittaista sotilaallista diktatuuria”, Lähi-idän instituutin tutkija Arif Rafiq sanoi.

Yhdysvaltain hallituksen suojelussuhde Pakistanin vahvaan armeijaan, joka on toiminut todellisena vallanvälittäjänä maan politiikassa vuosia, on pitkään nähty esteenä maan kyvylle kasvattaa talouttaan, torjua korruptiota ja harjoittaa rakentavaa ulkopolitiikkaa.

Lähde: The Intercept

Kuvituskuva: Chatham House/Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

4 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
info
info
1 kuukausi sitten

Kiitos.
Tärkeä tietää, millainen roistovaltio Bidenin USA on.

Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
1 kuukausi sitten

Mikähän olisi se maa jossa juuri nyt jenkkilään luotetaan enemmän kuin Suomessa? Tuvalu? Komorit? Mahdoton sanoa. Mutta mahdollista sanoa että Suomen sitoutuminen juuri nyt jenkkilään oli MM-tason älyttömyys. Ja toisin kuin vitutukseen älyttömyyteen voi kuolla.

pöh
pöh
1 kuukausi sitten

Kenenkään on turha kuvitella että valtamedia kirjoittaisi tästäkään sanaakaan.
Meidän media on oikeasti täydellinen propaganda tuutti, kiinassa ja p-koreassa oltaisiin kateellisia.

trackback

[…] Asiakirjavuoto: Yhdysvallat painosti Pakistanin hallitusta kaatamaan pääministeri Imran Khanin […]



Contact Us

4
0
Kommentoi ja keskustele!x