Amerikkalaisten elokuvateattereiden kesähitiksi noussut elokuva Sound of Freedom lähtee kansainväliseen levitykseen syksyn mittaan. Britanniaan elokuva rantautuu syyskuussa. Suomen ensi-illasta ei vieläkään ole uutta kerrottavaa.

Kerroimme aiemmin heinäkuussa, miten Jim Caviezelin tähdittämä ja valtamedian mustamaalaama uutuuselokuva Sound of Freedom on viime viikkoina valloittanut Yhdysvaltain elokuvamarkkinat huolimatta siitä, että se on kohdannut kovassa kilpailussa yleisön suosikkeja, kuten Harrison Fordin tähdittämän uuden Indiana Jones and the dial of destiny -elokuvan.

Elokuvan tuotantoyhtiö Angel Studios lanseeraa nyt yllätyshittinsä kansainvälisille markkinoille sen jälkeen, kun elokuva ansaitsi 127 miljoonaa dollaria kolmen ensimmäisen viikon aikana Yhdysvaltain teattereissa.

Elokuva saa ensi-iltansa Etelä-Afrikassa 18. elokuuta ja Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 24. elokuuta. Elokuun 31. päivä elokuva tulee teatterilevitykseen Etelä-Amerikassa. Isossa-Britanniassa ja Irlannissa elokuvan ensi-ilta on 1. syyskuuta ja Espanjassa 11. lokakuuta.

Viron, Latvian ja Liettuan julkaisupäiväksi Angel studios ilmoittaa 14. syyskuuta.

Suomen julkaisupäivästä ei edelleenkään ole mitään tietoa saatavilla. Tiedustelin Twitterissä 9. heinäkuuta elokuvateatteriketjuilta, milloin elokuva mahdollisesti olisi katsottavissa Suomen teattereissa.

“Ikävä kyllä vielä ainakaan meillä ei ole tietoa, että mikään maahantuoja olisi leffaa tuomassa Suomen valkokankaille”, vastasi Lotta Finnkinon tililtä.

Myös Bio Rex vetoaa tiedustelujemme mukaan maahantuojan puuttumiseen.

Milloin elokuva saadaan Suomeen?

Tiedustelimme kahdeksalta elokuvien maahantuontiin erikoistuneelta yritykseltä, onko kyseisissä yrityksessä käyty keskusteluja elokuvan saamiseksi teatterilevitykseen Suomeen, onko asia etenemässä tai onko se esimerkiksi kohdannut yllättäviä haasteita? Kahdeksasta yrityksestä vain yhdestä vastattiin.

Mediator Europan tuottaja Ville Paijan mukaan ei ole mitenkään tavatonta, amerikkalainen independent -elokuva ei saa Suomessa jakelua samalla kun se esitetään Yhdysvalloissa.

“Nordisk Film, SF, Disney ja Finnkinon oma maahantuonti tuo isojen studioiden kuvat Suomeen. Muut keskittyvät pääasiassa eurooppalaisiin kuviin”, Paija kommentoi Vastaan Sanomille.

Paija sanoo, että hän ei yllättyisi, jos joku maahantuoja ostaisi elokuvan oikeudet hyvin pian valtavan suosion vuoksi. Hän ei usko poliittiseen motiiviin pitää elokuvaa pimennossa.

“Ei ole olemassa mitään poliittista motiivia, miksi joku jakelija ei hankkisi elokuvaa ohjelmistoonsa. Enemmänkin kyse on siitä, että suomalaiset lomailevat”, Paija sanoo.

Kommentti:

Finnkinon vetoaminen maahantuojan puuttumiseen näyttäytyy oudossa valossa, kun ottaa huomioon, että yritys harjoittaa elokuvien maahantuontia itsekin.

Finnkinon elokuvalevitys edustaa Universalin ja Paramountin elokuvien teatterilevitysoikeuksia sekä jakelee Nelonen Median elokuvia Suomessa. Finnkinon elokuvalevitys on yrityksen sisäinen, elokuvateatteritoiminnasta erillinen osasto, joka jakelee edustamiaan elokuvia kaikille Suomessa toimiville elokuvateatteriyrityksille.

Tiedustelimme Finnkinolta suoraan, miksi yritys ei ole itse tuomassa elokuvaa Suomeen. Yhtiöstä kerrotaan, että kyseessä oleva elokuva ei kuulu yhteistyökumppaneiden valikoimaan eikä näin ollen ole tulossa Finnkinon elokuvalevitysyksikön kautta levitykseen.

Juttua muokattu 1.8.2023 klo 15:55. Lisätty Finnkinon vastaus viimeiseen kappaleeseen.

Juttua muokattu 28.8.2023: Lisätty Baltian julkaisupäivä 14.9.2023.

Lähteet: Economic Times, Deadline

Kuvituskuva: Angel Studios/Approved images

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x