Viikko sitten Israelista tuli toinen valtio maailmassa Yhdysvaltojen lisäksi, joka tunnustaa Marokon vuosikymmeniä miehittämän Länsi-Saharan osaksi Marokon valtiota.

https://www.lemonde.fr/en/international/article/2023/07/18/israel-recognizes-moroccan-sovereignty-over-western-sahara_6057114_4.html

Tämä uutinen on maailmanpoliittisesti paljon merkittävämpi kuin sata uutista julkkisten reality-ohjelmista tai Purran blogeista, joita suomalainen media on pyöritellyt viime aikoina. Länsi-Saharassa on yksi suurimmista ja pitkäkestoisimmista jäätyneistä konflikteista maailmassa, ja tämä aiheuttaa kansainvälistä painetta aluetta koskevaan status quoon. Silti suomalainen media on onnistunut ohittamaan tämän uutisen lähes kokonaan.

Joku YLEn kesätoimittaja julkaisi lyhyen ennakkotiedon sellaisella sivulla, johon kerätään nopeita nostoja juuri nyt tapahtuvista aiheista, joista yleensä kirjoitetaan varsinainen artikkeli hieman myöhemmin. Mitään varsinaista artikkelia ei ilmeisesti tehty koskaan. Muissa suomalaisissa medioissa en ole havainnut minkäänlaista uutista tästä aiheesta. “Ei ylitä uutiskynnystä?” Hmm. Miksi Venäjän aluevaltaukset Ukrainalta ylittävät uutiskynnyksen tuhannen uutisen voimin, mutta Marokon aluevaltaukset Länsi-Saharan alkuperäiseltä väestöltä eivät ylitä uutiskynnystä lainkaan?

https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-165235

Israelin ja Marokon diplomaattisuhteiden normalisoiminen on aiemmin kaatunut Marokon kriittisyyteen Länsirannan siirtokuntia kohtaan, mutta ehkä kyse ei lopulta ole niin vahvasta moraalisesta periaatteesta, ettei siitä voisi luopua jos hinnasta sovitaan. Näin suuri vastalahja Marokon suuntaan riittänee siihen, että Marokko alkaa suhtautua aiempaa myönteisemmin siihen että Länsirannan ei tarvitse olla palestiinalaisten aluetta, ainakaan kaikilta osin. Israelin pääministeri Netanyahu onkin matkustamassa Marokkoon lähipäivinä. Siellä luultavasti edistetään maiden diplomaattisuhteita ja yhteisymmärrystä siitä, että valtion alueen laajentaminen sotatoimin aluevaltausten kautta ei ehkä olekaan mennyttä aikaa.

EU ei ole virallisesti tunnustanut Länsi-Saharaa osaksi Marokkoa, mutta käytännössä EU-maat ovat kalastaneet Länsi-Saharan aluevesillä Marokon myöntämällä lisenssillä, kysymättä mitään Länsi-Saharan alkuperäiseltä väestöltä. Juuri nyt heinäkuussa 2023 tuo sopimus on päättymässä, eikä sopimuksen jatkamisesta ole mitään indikaatiota. Onko EU:lla ehkä omatunto, joka kolkuttaa? Rohkenen epäillä, että Brysselin seurapiireillä olisi omaatuntoa lainkaan. Sellainen ei voi kolkuttaa, mitä ei ole edes olemassa.

https://wsrw.org/en/news/confirmed-eu-fishing-in-occupied-western-sahara-ends-in-july

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x