PERSUFARSSI

 

Kuohunta eronneen ministeri Vilhelm Junnilan ympärillä oli vasta persufarssin alkunäytös. Jatkoa on seurannut tasaisesti ja näytöksiä jatko-osineen lienee luvassa lisää. Pieneksi ohikiitäväksi hetkeksi sivurooleja pääsivät kokeilemaan perussuomalaisten ministerit Mari Rantanen, Leena Meri sekä Ville Tavio. Sitten näyttämölle asteli valtiovarainministeri Riikka Purra.

Purran vanhat kirjoitukset kaivettiin naftaliinista päivänvaloon. Ensin Purra ei aikonut pahoitella tekstejään, mutta ääni kellossa muuttui nopeasti. Alkoi anteeksipyytelyt koottuine selityksineen. Kirjoitukset tuovat esiin sen synkemmän ja pimeämmän puolen nykyisestä valtiovarainministeristä. Samankaltaista kuin hänen oppi-isänsä Jussi ”scripta” Halla-ahon tarinointi vuosien varrelta tähän päivään. Ajat ovat muuttuneet, koska Halla-ahon kaltaiset pimeyden ruhtinaat voivat toimia ulkoasiainvaliokunnan johdossa ja jopa eduskunnan puhemiehenä.

Koko oppositio vaati suurieleisesti eduskunnan koolle kutsumista Purran vanhojen kirjoitusten johdosta. Perussuomalaisten puhemies Halla-aho ei nähnyt sitä kuitenkaan tarpeelliseksi. Kolmen oikeustieteilijän mielestä eduskunnan istuntotauon keskeyttämiselle olisi ollut pätevät perusteet. Parlamentarismin keskeinen idea on hallituksen ja opposition vuoropuhelu. On poikkeuksellista, että koko oppositio pitää tarpeellisena istuntotauon keskeyttämistä. Oli aihetta tai ei, mutta puhemies Halla-ahon toiminta näyttäytyy nyt ainoastaan omien suojeluna. Pelkkää ajanpeluuta, asiaan palataan syksyllä uudestaan opposition toimesta.

Perussuomalaiset ovat syytelleet oppositiota ajojahdista. Opposition tehtävä on nimenomaan haastaa hallitusta sen toimista sekä ministerien luottamuksesta. Kyllä edellinenkin oppositio yritti ponnekkaasti haastaa demareiden pääministeriä Sanna ”bailando” Marinia. Perussuomalaiset voivat katsoa peiliinkin. Anteeksipyytelyt selityksineen ja yhden ministerin ero vain ruokkivat tulta. Harjalla tietenkin voisi siistiä, se vaan täytyisi aloittaa ihan sieltä huipulta.

Kyllä persufarssissa alkaa kokoomuksen pääministeri Petteri Orponkin paidankaulus hiertämään. Omatkin jo osoittelevat sormella ja entinen kokoomuspoliitikko Kirsi Piha on jopa mieltä, että kokoomuksen hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa oli virhe. Piha kertoo nyt myös häpeävänsä sitä, että hän äänesti kokoomusta kevään eduskuntavaaleissa. Pienemmistä hallituskumppaneista RKP:stä ja kristillisdemokraateista kuuluu jatkuvaa kitinää asian tiimoilta. Petteri vaan pitää pelisääntökeskusteluja. Aika näyttää, saavatko perussuomalaiset lopulta tehdä yksinään hiekkakakkuja hiekkalaatikon nurkassa.

 

Ari Saukko, Tervola

 

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ari Saukko

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ari Saukko
Kirjoittanut Ari Saukko

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x