Bidenin hallinto painostaa lainsäätäjiä ja liittolaisia siirtämään ihmisoikeushuolet syrjään, koska tavanomaisten ammusten varastot ovat tyhjentyneet.

Yhdysvallat suunnittelee kiellettyjen rypälepommien lähettämistä Ukrainaan, kun presidentti Joe Bidenin hallinto painostaa kongressia siirtämään syrjään huolet ihmisoikeuksista ja ammusten siviileille aiheuttamista haitoista, Washington Post raportoi lauantaina.

Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat lehdelle, että Valkoinen talo vastusti aiemmin rypälepommien lähettämistä Ukrainaan, mutta tarkastelee nyt tilannetta uudelleen. Myös ulkoministeriö vastusti ajatusta, mutta ulkoministeri Antony Blinken on perunut vastalauseensa.

Rypälepommit levittävät pieniä ammuksia suurille alueille, mikä tekee niistä erityisen vaarallisia siviileille, jotka voivat löytää ne vuosia pudotuksen jälkeen. Rypäleammukset ja muut räjähtämättömät amerikkalaiset pommit ovat tappaneet ja vahingoittaneet siviilejä Vietnamissa ja Laosissa vuosikymmeniä Vietnamin sodan jälkeen.

Yli 100 maata on kieltänyt rypälepommit niiden mielivaltaisen luonteen vuoksi. Yhdysvallat, Ukraina ja Venäjä eivät ole kyseisiä ammuksia koskevan sopimuksen osapuolia.

Ukrainan nykyisen konfliktin molemmat osapuolet ovat tiettävästi käyttäneet rypälepommeja, ja Kiova käytti niitä Donetskin asuttuja alueita vastaan Donbasin sodassa vuoteen 2014 asti.

Lähteet: Washington Post, Human Rights Watch

Kuvituskuva: Kranaatteja Vietnamin sotahistorian museossa, Ukumar17/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

1 Kommentti
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
2 kuukautta sitten

Maamiinat paha, rypälepommit hyvä? Kun ollaan keskellä lapsellista narratiivia pitää typerimmätkin kysymykset hyväksyä. Siis myös tämä: kuka ulkopuolinen tai sisäpuolinenkaan pystyy erottamaan hyökkäysaseen puolustusaseesta? Tähän on jopa vastauskin: ainakin kuolemaa rakastavat hevarit ja verenhimoiset sivarit. Ja hehän meillä ovat aina keskuudessamme.Contact Us

1
0
Kommentoi ja keskustele!x