Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador on aiemmin syyttänyt USAID:ia vallankaappauksesta maataan vastaan. Kritiikki Yhdysvaltojen interventionismia kohtaan ei ole mitään uutta auringon alla.

Toimittajille keskiviikkona lähetetyn kirjeen mukaan Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador pyytää Yhdysvaltain presidentti Joe Bideniä estämään Yhdysvaltain kansainvälisen kehityksen virastoa (USAID) rahoittamasta hänen hallitukselleen vihamielisiä ryhmiä.

Lopez Obrador ei täsmentänyt mistä ryhmistä on kyse, mutta hän on jo aiemminkin kritisoinut Yhdysvaltain interventiotoimintaa.

“Yhdysvaltain hallitus, erityisesti USAID:n kautta, on jo jonkin aikaa rahoittanut avoimesti organisaatioita edustamaani laillista ja legitiimiä hallitusta vastaan”, hän sanoi kirjeessä.

“Tämä on selvästi interventiotoimi, joka on vastoin kansainvälistä oikeutta ja suhteita, joiden pitäisi vallita vapaiden ja suvereenin valtioiden välillä“, presidentti sanoi.

Yhdysvallat on ehdottanut yli 63 miljardin dollarin budjettia vuodelle 2024 ulkoministeriölle ja USAID:lle, mikä maan hallinnon mukaan “antaa meille mahdollisuuden jatkaa Yhdysvaltain kansallisten etujen edistämistä ja johtaa maailmaa globaaleihin haasteisiin vastaamisessa”.

USAID:iin ja NED:iin kohdistuva kritiikki ei ole uutta

Foreign Policy -lehti kirjoitti aiheeseen liittyen kesäkuussa 2021:

“López Obradorin lausunnot USAID:stä ja National Endowment for Democracysta (NED), Yhdysvaltain hallituksen rahoittamasta voittoa tavoittelemattomasta järjestöstä, herättävät myös julkista vihaa Yhdysvaltojen puuttumisesta Latinalaiseen Amerikkaan. Vaikka USAID ei ehkä “aio hyökätä minnekään”, virastoa on epäilemättä kritisoitu Yhdysvaltojen sotilaallisten tavoitteiden tukemisesta. Pehmeän vallan käyttämisenä Yhdysvaltain hallituksen rahoitus, erityisesti USAID:n kautta, on viime vuosina osallistunut yrityksiin kaataa Venezuelan ja Kuuban hallitusta.”

Viime toukokuussa Kiinan ulkoministeriö puolestaan julkaisi verkkosivuillaan laajan tietopaketin Yhdysvaltain demokratian edistämissäätiöstä National Endowment for Democracysta (NED).

Kiinan ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat on pitkään käyttänyt demokratiaa työkaluna ja aseena heikentää demokratiaa demokratian nimissä, lietsoa eripuraa ja vastakkainasettelua sekä sekaantua muiden maiden sisäisiin asioihin katastrofaalisin seurauksin.

Kiinan mukaan NED on yksi Yhdysvaltain hallituksen tärkeimmistä “jalkasotilaista”, “valkoisista käsineistä” ja “demokratian ristiretkeläisistä”, joka on kukistanut laillisia hallituksia ja viljellyt Yhdysvaltoja tukevia nukkejoukkoja ympäri maailmaa demokratian edistämisen varjolla. Sen häpeällinen historia on raportin mukaan herättänyt suurta tyytymättömyyttä kansainvälisessä yhteisössä.

Lähteet: Reuters, Foreign Policy

Kuvituskuva: Valkoinen talo/David LienemannPublic domain

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x