Ukrainan hallitus yksityistää kovalla kädellä valtion omaisuutta, kirjoittaa Ben Norton Geopolitical Economy -julkaisussa. Irakin sodalla voittoja käärinyt ja korruptioskandaaleissa ryvettynyt amerikkalaisyritys Halliburton on jälleen etsimässä hyötyjä sieltä, missä soditaan.

Yhdysvaltalaiset fossiilienergian jätit, kuten ExxonMobil, Chevron ja Halliburton osallistuvat keskusteluihin Ukrainan öljy- ja kaasuteollisuuden haltuunotosta, kun maa pyrkii lisäämään tuotantoa korvatakseen Venäjän energiaviennin.

Hiljattain Ukrainan lännen tukema presidentti Volodymyr Zelenskyi lähetti ystävällisen videoviestin yhdysvaltalaiselle yrityslobbariryhmälle kiittäen yrityksiä, kuten BlackRockia, JP Morgania, Goldman Sachsia ja Starlinkia, ja lupaillen “isoa bisnestä” muille.

Syyskuussa Zelenskyi ilmoitti, että hänen maansa on “avoin liiketoiminnalle”, tarjoten yli 400 miljardin dollarin “julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia, yksityistämistä ja yksityisiä hankkeita” yhdysvaltalaisille yrityksille.

Naftogaz ja Halliburton vahvistavat yhteistyötään

Ukrainan valtion energiayhtiö Naftogaz houkuttelee yhdysvaltalaisia yrityksiä, kuten Irakin sodasta hyötynyttä Halliburtonia. Naftogazin toimitusjohtaja Oleksiy Tšernyšov lensi huhtikuussa Washingtoniin tapaamaan Yhdysvaltain poliitikkoja ja yritysjohtajia.

Financial Timesin mukaan Tšernyšov tapasi ExxonMobilin ja Halliburtonin edustajia samoin, kuin Chevronin edustajia tammikuussa. Lehden mukaan neuvottelut ovat osa strategista pyrkimystä lisätä maakaasun tuotantoa.

Halliburton on maailman suurin ympäristölle haitalliseen kaasuntuotantomenetelmään särötykseen liittyvien palveluiden toimittaja ja kuuluisa osallisuudestaan korruptiosuunnitelmiin, joihin liittyy isoja valtion sopimuksia. Vuonna 2017 Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssiviranomainen määräsi sille 29,2 miljoonan dollarin sakot Foreign Corrupt Practices Act -lain rikkomisesta Angolassa.

Tšernyšov sanoi Halliburtonin läsnäoloon ja toimintaan Ukrainassa viitaten Financial Timesille: “Haluamme heidän laajentavan dramaattisesti. Haluamme heidät sinne vakavasti – saappaat maahan”.

Marraskuussa Tšernyšov tapasi Halliburton-johtaja Joe Raineyn Ukrainassa. Naftogaz tiedotti tapaamisen jälkeen, että yhtiöt vahvistavat yhteistyötään.

Halliburton kuuluu Irakin sodasta hyötyjiin

Halliburton oli Yhdysvalloissa 2000-luvulla käytännössä synonyymi korruptiolle.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin varapresidentti Dick Cheney oli työskennellyt vuosia Halliburtonin puheenjohtajana ja toimitusjohtajana.

Kovan linjan neokonservatiivina tunnettu Cheney oli avainarkkitehti Yhdysvaltain laittomassa hyökkäyksessä Irakiin vuonna 2003. Samana vuonna Halliburtonille annettiin NPR:n mukaan merkittävä sopimus Irakissa.

Kymmenen vuotta myöhemmin International Business Times raportoi, että Halliburtonin tytäryhtiö KBR oli saanut enemmän Irakiin liittyviä sopimuksia kuin mikään muu yksityinen yritys sodan 10 vuoden aikana.

IMF pakottaa Washingtonin tahdon

Washingtonin matkallaan huhtikuussa Naftogazin toimitusjohtaja Tšernyšov tapasi myös edustajia Kansainvälisestä valuuttarahasto IMF:stä, Yhdysvaltojen hallitsemasta rahoituslaitoksesta. Naftogaz julisti tapaamisen jälkeen lehdistötiedotteessa, että “onnistunut ja johdonmukainen yhteistyö IMF:n kanssa on ratkaisevan tärkeää Ukrainan sietokyvylle sodan aikana”.

IMF teki maaliskuussa ennennäkemättömän päätöksen hyväksyä 15,6 miljardin dollarin laina Ukrainalle. IMF ei ollut koskaan aikaisemmin rahoittanut maata, joka käy sotaa.

Yhdysvaltain valtion tiedotusvälineen NPR:n toimittaja myönsi, että IMF:n täytyi toteuttaa “sääntömuutos”, joka “oli ilmeisesti poliittisesti motivoitunut”.

IMF:n ehdot Ukrainalle ovat tyypillinen Washingtonin konsensuksen heijastus: uusliberaalit talouskuritoimenpiteet, jotka lisäävät ukrainalaisten työntekijöiden taakkaa, joiden elintaso laskee ja joilla on yhä vähemmän oikeuksia, samalla kun yhdysvaltalaisille yrityksille tarjotaan kannattavia mahdollisuuksia ostaa julkista omaisuutta.

Ukrainan hallitus hyökkää työntekijöiden oikeuksia vastaan

Ukrainan hallitus on sotaa tekosyynään käyttäen ajanut läpi aggressiivisia työntekijöiden oikeuksien heikennyksiä. Esimerkiksi Ukrainalaisten työntekijöiden järjestäytyminen ammattiliittoihin on laitonta.

Muutokset ovat räikeässä ristiriidassa Ukrainan ja EU:n välisen assosiaatiosopimuksen kanssa. Sopimuksen artiklassa 296 todetaan, että osapuoli ei saa heikentää tai vähentää lainsäädäntönsä tarjoamaa ympäristön tai työn suojelua edistääkseen kauppaa tai investointeja.

Lähde: Geopoliticial Economy

Kuvituskuva: Ragesoss/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
pöh
pöh
1 kuukausi sitten

Lännessä on tehty sankari tosta Ukrainan koomikosta, mutta sekin on vain rahan perään.
Olisi kiva joskus kuulla paljonko lahjoitetuista miljardeista on päätynyt pellen ja hänen lähipiirinsä ulkomaantileille?
Sanotaan että Putinille ihmiset on vain tykinruokaa, mutta niin on myös tuolle koomikolle joka ei naurata ketään.
Jos ei olisi tullut presidenttiä niin olisi pärjännyt hyvin kerjäläisenä.

Yrjö
Yrjö
1 kuukausi sitten

Kannattaa katsoa PosiTVn viimeinen uutislähetys, missä on USAn/Naton johtokeskuksen tuhoutumisesta Ukrainassa. Tuon iskun jälkeen, joka tapahtui viikolla 11, USAn sotavoimien päällikkö melkein itkua tuhersi.

Tuon iskun jälkeen Zelenski muuttui. Ensin oli viikon pois näkyvistä ja sitten on nähty paljon asiallisempi mies. Oliko kova isku, vai onko enää sama mies?

Mutta hienointa tuossa uutislähetyksessä on Trumpin puhe, jossa kertoo totuuksia suoraan: esim. Naton lopettaminen, Bidenin rikollisporukka jne.

Ei voi muutakuin päätellä, että Suomen koko televisio ja muu media on Bidenin rikollisporukan miehittämä.



Contact Us

2
0
Kommentoi ja keskustele!x