Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde totesi maanantaina New Yorkissa, että olemme matkalla jakautuneeseen maailmaan. Talousoimittaja Izabella Kaminska näkee, että Lagarden puhe antaa viitteitä siirtymisestä sotatalouteen.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde puhui maanantain varsin merkityksellisiä sanoja New Yorkissa ulkosuhteiden neuvostossa C. Peter McColoughin Kansainvälisen talouden sarjassa.

Lagarden puhetta kommentoi Twitterissä Izabella Kaminska, joka on The Blind Spot -julkaisun perustaja ja päätoimittaja sekä Politico Europen vanhempi taloustoimittaja. Hän näkee, että Lagarden puhe moninapaisuudesta antaa viitteitä “siirtymisestä sotatalouteen”.

“Olemme todistamassa globaalin talouden pirstoutumista kilpaileviksi ryhmittymiksi, jotka voivat hyvinkin sulautua kahden maailman kahden suurimman talouden johtaman blokin ympärille”, Lagarde sanoi.

Kaminska tulkitsee tämän tarkoittavan käytännössä sitä, että “sota on tulossa ja olet joko puolellamme tai meitä vastaan”.

Lagarden mukaan saatamme ensinnäkin nähdä enemmän epävakautta, kun globaali tarjonnan joustavuus hiipuu; ja toiseksi voimme nähdä enemmän moninapaisuutta geopoliittisten jännitteiden kasvaessa edelleen. Kaminska tulkitsee, että inflaatio jatkuu ja saattaa jopa esiintyä tilapäisiä tarjontapuolen häiriöitä.

“Yhdysvallat on nykyään täysin riippuvainen vähintään 14 kriittisen mineraalin tuonnista, ja Eurooppa on riippuvainen Kiinasta 98-prosenttisesti harvinaisten maametallien hankinnassa. Näiden rintamien toimitushäiriöt voivat vaikuttaa talouden kriittisiin sektoreihin, kuten autoteollisuuteen ja sen siirtymiseen sähköautojen tuotantoon”, Lagarde sanoi.

Luottamus dollarijärjestelmään hiipuu

Dollarihegemonia on tavallaan antanut kaiken tapahtua, sanoo Kaminska. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen puolestaan myönsi CNN:lle sunnuntaina, että Washingtonin yksipuoliset pakotteet maille ympäri maailmaa “voivat heikentää dollarin hegemoniaa”.

Yellenin huomautukset edustavat Yhdysvaltain korkeimman tason virkamiehen merkittävää julkista tunnustusta siitä, että sen lisääntyvä sanktioiden käyttö on ruokkinut kasvavaa pyrkimystä purkaa dollarin asema globaalissa etelässä.

“Uudet kauppatavat voivat myös johtaa uusiin liittoutumiin. Eräässä tutkimuksessa todetaan, että liittoutumat voivat lisätä valuutan osuutta kumppanin varantotalletuksista noin 30 prosenttiyksikköä”, sanoi Lagarde.

Kaikki tämä luo Lagarden mukaan mahdollisuuksia tietyille maille vähentää riippuvuuttaan länsimaisista maksujärjestelmistä ja valuuttakehyksistä. Hän toisin sanoen myöntää, että pakotteet ovat saattaneet heikentää dollarin neutraalisuutta ja heikentää luottamusta dollarijärjestelmää kohtaan.

“Kehityssuuntaukset eivät viittaa välittömään Yhdysvaltain dollarin tai euron määräävän aseman menettämiseen. Toistaiseksi tiedot eivät osoita olennaisia muutoksia kansainvälisten valuuttojen käytössä. Ne viittaavat kuitenkin siihen, että kansainvälisen valuutan asemaa ei enää pitäisi pitää itsestäänselvyytenä”, Lagarde huomautti.

“Älkää siis panikoiko ihan vielä, mutta panikoikaa vähäsen”, Kaminska tulkkaa Lagardea.

“Jos riippumattomat keskuspankit kohtaavat jatkuvia tarjontahäiriöitä, ne voivat ja tulevat jatkamaan hintavakauden varmistamista. Mutta tämä voidaan saavuttaa pienemmillä kustannuksilla, jos muut politiikat ovat yhteistyöhaluisia ja auttavat täydentämään tarjontakapasiteettia”, Lagarde sanoo.

Kaminska tulkitsee Lagarden viestivän, että keskuspankkien riippumattomuus tulee todennäköisesti olemaan haitallista tässä vaiheessa ja yhdenmukaistettujen keskuspankkien olisi parempi tukea toisiaan tarvittaessa.

Lagarde varoittaa, että mikäli finanssipolitiikka keskittyy pääasiassa tulojen tukemiseen kustannuspaineiden kompensoimiseksi, se yleensä nostaa inflaatiota, lisää lainakustannuksia ja vähentää investointeja uuteen tarjontaan.

Kaminska tulkitsee Lagardea:

“Käännös: meillä on yksi mahdollisuus olla tulematta Neuvostoliitoksi vuonna 1990 ja meidän on keskityttävä heittämään kaikki jäljellä oleva pääomamme energia- ja valmistusriippumattomuuden saavuttamiseen.”

“Vaikka 50-60 prosenttia USA:n ulkomailla olevista lyhytaikaisista varoista on sellaisten hallitusten käsissä, joilla on vahvat siteet Yhdysvaltoihin – eli niitä ei todennäköisesti myydä geopoliittisista syistä – tärkein yksittäinen kansainvälisen valuutan käyttöön vaikuttava tekijä on edelleen perusasioiden vahvuus”, sanoo Lagarde.

Kaminskan mukaan tämä tarkoittaa, että noin 40–50 prosenttia Yhdysvaltojen lyhytaikaisista varoista on sellaisten hallitusten käsissä, joilla on valtava vaikutus “perusasioihin” (eli hyödykkeisiin).

Lisää EU:ta – patenttiratkaisu kaikkiin ongelmiin

Lagarde sanoo suoraan, että on saatava valmiiksi Euroopan pääomamarkkinaliitto. Hänen mukaansa se on ratkaisevassa asemassa määritettäessä, pysyykö euro maailman johtavien valuuttojen joukossa vai tulevatko muut sen tilalle.

“Se, miten keskuspankit navigoivat digitaalisella aikakaudella – kuten innovoivat maksujärjestelmiään ja laskevat liikkeeseen digitaalisia valuuttoja – on myös kriittistä sille, mitkä valuutat lopulta nousevat ja laskevat. Tämä on tärkeä syy, miksi EKP tutkii perusteellisesti, miten digitaalinen euro voisi toimia parhaiten, jos se käynnistetään”, Lagarde sanoo.

Lagarden mukaan aika miettiä, miten reagoida muuttuvaan geopolitiikkaan ei ole silloin, kun pirstoutuminen on käynnissä, vaan ennen sitä.

“Lainatakseni Ernest Hemingwaytä, pirstoutuminen voi tapahtua kahdella tavalla: vähitellen ja sitten yhtäkkiä”, Lagarde sanoi.

Lähteet: Twitter, Euroopan keskuspankki, Geopolitical Economy

Kuvituskuva: Michael Wuertenberg, CC BY-SA 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

5 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Down with the US
Down with the US
7 kuukautta sitten

Kyllä pienemmätkin muutokset merkkaavat. Jos petrodollarin käyttö vähenee 2% tekee se yli 1%:n loven USA:n valtion tuloihin ja maan ollessa hyvin velkainen niin sekin jo vaikuttaa ja saatika jos luvut suurenevat.

Kimmo Leino
7 kuukautta sitten

Kaksinapaisuus tarkoittaa esim. Suomen kansallisvarallisuuden ryöstämistä . Lahjonnat, joilla nämä “lait” Suomeen on jo saatu on suoritettu ajat sitten.
Iltalehti 19.2. 2013 “Miljoonien rahavirrat puolueille.” “Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.” “Rahalla on saatu omanlaista lainsäädäntöä”.
EU:n piti markkinapuheiden valossa vahvistaa ihmisoikeuksia; kuinka Suomessa on käynyt ! Suomen “perustuslain” 118 § 3 momentti: Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.” EOA päätös 876/2/05 … Poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa kansalaisen sille ilmoittamassa presidentin- ja ministerinvastuuasiassa.
Seuraava vaihe 2017 “sähköisen panttikirjalain seurauksena”: Pankit pitäneet valehtelemalla: “ei sellaisia panttikirjoja enää”; myös jo maksetut mökit ja talot omissa nimissään tuossa sähköisessä järjestelmässä.
EKP antaa 7 kertaisesti lainaa pankeille Suomessa tällaista “vapaata panttikirjaa” vastaan .
Ei tarvitse kun kaataa pankit Suomessa, niin EKP omistaa puolen Suomea ja sen sotakassa on taas täysi .
Onneksi Suomen liittymiset tähän rikollis-organisaatioon on tehty maanpetoksilla, joten eroaminen on poliisin suoritettava toimenpide !
Archive.today/kimmoleaks.fi ( google ei löydä; vain archiven siäinen hakukone löytää )

Juha
Juha
7 kuukautta sitten

Kiitos Kimmo hyvä kirjoitus. Kun talous romahtaa, sota on siihen ainoa ratkaisu.
Kiina ja Venäjä ovat uhka dollarille ja pikkuveli eurolle. Gerald Celente kiteyttää tämän kaunopuheisesti Bronxin kielellä

https://www.youtube.com/live/pLs7YfEdnro?feature=share

Luulenpa että USA on niin kiireinen Taiwanissa että ei kerkeä Suomea puolustamaan kun tuomiopäivä koittaa. Mutta vaalit osoittivat että 99 %a Suo-maan kansasta haluavat sotaa. No sitä saa mitä tilaa..

Leino Kimmo
7 kuukautta sitten
Vastaa  Juha

Tosin valveutuneilla kansalaislla on nyt mahdollisuus toimia; kuten minä 2 vuotta siitten ja vaatia vapaat panttikirjat istelleen; pois EU:n sotakassasta. Tätä tietoa vaan pitää jakaa kansalasille Suomen pelastamiseksi. Ne jotka haluavat pönkittää nykyistä järjestelmää omalla omaisuudellaan; saavat mitä tilaavat.

Ranskassa ainakaan eivät enää näytä haluavan ? Suomessa mediauskovaisia on vielä liikaa; mutta aika hoitanee tämänkin puolen.

Se miten Suomen poliisivoimat on saatu suostutelluksi noudattamaan selvästi rikollisia lakeja ja sääntöjä on täysin käsittämätöntä .

Ikävä kyllä monelle Suomen korruptoituneen järjestelmän käsittäminen tulee aivan liian myöhään; vasta kun itse joutuvat sen suoriksi uhreiksi.

Itselle joutuminen ”myllyyn” 2005 oli itse asiassa pelastus pidemmän päälle; järjestelmän ymmärtäminen auttaa taistelussa sitä vastaan.

Mutta sensuuri tulee kovenemaan sähköpostitasolle asti; suunnitelmat on jo tehty.

Pikku jutuilla parannuksia
Pikku jutuilla parannuksia
7 kuukautta sitten
Vastaa  Juha

Vaihtakaa heti hakukoneeksi DuckDuckGo. Se ei sensuroi eikä seuraa hakuja. Lisäksi selaimeksi Brave niin vähenee toi mielipuolisten kyttääjien kyttääminen.Contact Us

5
0
Kommentoi ja keskustele!x