Brasilian presidentti Lula da Silva peräänkuulutti dollarin boikotoimista tällä viikolla vierailullaan Kiinassa.Hän vaati myös aloittamaan vuoropuhelun rauhasta Ukrainassa.

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva on sanonut, että kehitysmaiden on siirryttävä pois Yhdysvaltain dollarista omien valuuttojensa hyväksi vastustaakseen Yhdysvaltain määräävää asemaa globaalissa rahoitusjärjestelmässä.

Lula vieraili tällä viikolla Kiinassa. Hän sanoi, että BRICS-ryhmän – johon kuuluvat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka – tulisi etsiä vaihtoehtoista valuuttaa dollarille kauppaa varten.

“Joka ilta kysyn itseltäni, miksi kaikkien maiden täytyy perustaa kauppansa dollariin. Miksi emme voi käydä kauppaa, joka perustuu omiin valuuttoihimme” Financial Times lainasi presidentin sanoja.

“Kuka päätti dollarin olevan valuutta kultastandardin katoamisen jälkeen?”, Lula kysyi.

Peking edistää yhä enemmän oman valuutan, juanin, käyttöä kansainvälisten transaktioiden selvittämisessä. Viime kuussa Venäjä ilmoitti ottaneensa juanin yhdeksi tärkeimmistä varantovaluutoistaan ​​Ukrainan konfliktin johdosta asetettujen pakotteiden vuoksi, mikä korosti asteittaista siirtymistä pois läntisestä rahoitusjärjestelmästä.

Lula, joka osallistui Shanghaissa myös Brasilian entisen presidentin Dilma Rousseffin nimitysseremoniaan Uuden kehityspankin johtajaksi, käytti tilaisuutta hyväkseen puhuakseen kiihkeästi BRICS-maiden tarpeesta käydä kauppaa omilla valuutoillaan. BRICS-maiden lisäksi pankin jäseniä ovat Egypti, Bangladesh, Uruguay ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Shanghaissa pitämänsä puheen jälkeen Lula suuntasi Pekingiin, jossa hän tapasi Kiinan presidentti Xi Jinpingin.

Lula vaati myös Yhdysvaltoja ja EU:ta lopettamaan sodan tukemisen ja aloittamaan vuoropuhelu rauhasta.

Lähde: Financial Times

Kuvituskuva: Lula Marques/Agência PT, CC BY 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

7 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Down with the US
Down with the US
7 kuukautta sitten

Sieltähän tuli asiaa. Brasseja ei pidä aliarvioida. Olen ollut siellä töissä kolme vuotta ja sieltä löytyy myös järkeä.

p.grandell
p.grandell
7 kuukautta sitten

ollut myös Rio dejaneirossa , heidän valuuttansa devalvoitiin 5 kertaa 4 viikon aikana,silloin oli kyllä jenkki taala kova sana,mutta vuosi oli 1980, joten varmaan sielläkin on ajat muuttuneet,

Minä
Minä
7 kuukautta sitten

Vaan tuo Lula taitaa olla enemmänkin kommunismiin kallellaan. Kuka tietää, tekeekö hän Brasilialle venezuelat.

Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
7 kuukautta sitten

Tämä on sikälikin merkittävää että monet olettivat vasemmistolaisemman presidentin olevan jenkkimyönteisemmän. Pitäisi ehkä laittaa vasemmisto lainausmerkkeihin mutta se ei tässä ole tärkein pointti vaan “yksinapaisen” maailman päättyminen.

Minä
Minä
7 kuukautta sitten

Lulan mielestä ei saa auttaa Ukrainaa torjumaan Venäjän hyökkäystä ja imperialismia, vaan hylätä Ukraina ja auttaa Venäjää saavuttamaan tavoitteensa helpommin.

Miksi Lula ei ehdota Venäjälle, että lopettaisi hyökkäyksen, sillä sehän sitä sotaa pitää yllä, ei Ukrainan puolustautuminen. Ilmeisesti siksi, että hän haluaa auttaa Venäjää.

pöh
pöh
7 kuukautta sitten

Korruptio lula ei ole kovin kannatettava henkilö, mutta tässä asiassa on oikeassa.

Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
7 kuukautta sitten
Vastaa  pöh

Ja Lula on ehkä myös valtavirtaa siinä että haluaa ottaa etäisyyttä jenkkilään. Monet jotka pystyvät ottavat. Meillä on sitten lähellä esimerkki päinvastaisesta toiminnasta. Jos tulevaisuudessakin on historiaa niin miettivät oliko tämä älykästä vai trendikästä, typerää vai muodikasta.Contact Us

7
0
Kommentoi ja keskustele!x