Bulgaria lykkäsi liittymistään euroalueeseen vuodella. Parlamenttivaalien tulos saattaa lykätä maan suunnitelmia euroon liittymiseksi edelleen. Varazhdane-puolue onnistui pakottamaan kansanäänestyksen levan säilyttämiseksi.

Bulgaria ei liity euroalueeseen 1. tammikuuta 2024, toisin kuin maa oli ilmoittanut kolme vuotta sitten, valtiovarainministeri Rositsa Velkova sanoi Sofiassa perjantaina 17. helmikuuta. Sen sijaan maa asetti uuden tavoitepäivän liittymiselle tasan vuotta myöhemmin.

Bulgarian huhtikuun alun vaalit eivät tuottaneet asiassa ratkaisevaa tulosta, mikä saattaa johtaa entistä suurempaan poliittiseen epävakauteen ja lykätä entisestään maan suunnitelmia liittyä euroon.

Vaikka monet Bulgarian liike-elämästä kannattavat euroalueen jäsenyyttä, noin 50 prosenttia bulgarialaisista vastustaa maansa omasta rahayksiköstä levasta luopumista.

Näyttönä vastustuksesta Vazrazhdane-puolueen järjestämä kansalaisaloitekampanja kansanäänestyksen järjestämiseksi Bulgarian levan säilyttämisestä maan virallisena valuuttana päättyi 10. huhtikuuta. Vetoomuksen allekirjoitti peräti 604 000 bulgarialaista.

Kansanäänestyksen pakottamiseksi Bulgariassa vaadittava vähimmäismäärä on 400 000 allekirjoitusta. Tämä tarkoittaa sitä, että että ilman demokratian vastaista puuttumista prosessiin, bulgarialaiset voivat valita taloudellisen riippumattomuutensa Brysselistä tulevassa kansanäänestyksessä. Kansanäänestys ehdotetaan järjestettäväksi maan kunnallisvaalien yhteydessä tänä syksynä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Itä-Euroopan kansalla on mahdollisuus hylätä Euroopan unionin globalistinen politiikka.

“Ensimmäistä kertaa Bulgarian kansalaisilta kysytään, haluavatko he säilyttää Bulgarian levan vai menettää sen”, EU-, euro- ja Nato-kriittisen Vazrazhdanen puheenjohtaja Kostadin Kostadinov sanoi toimittajille. Hän luottaa kansanäänestyksen onnistumiseen.

Lähteet: Euractiv, Express, The Balkan

Kuvituskuva: Pixabay

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
7 kuukautta sitten

Meillähän on vieläkin porukkaa jotka puhuvat “kaalimaista”? Kaalimaiden kakarat kepittävät suomalaiset setäoletetut ja tätioletetut 6-0. Eikä siihen tarvita kuin rahtunen historiantajua ja itsesäilytysvaistoa. Nämähän loistavat meillä poissaolollaan. SUOMI 106.

Johan Pomppas
Johan Pomppas
7 kuukautta sitten

Mites inflaatio, tällä hetkellä luokkaa 20 % vuodessa? Aikanaan mm Liisa J selitti että euroaikana devalvaatio ei ole talouspolitiikassa optio. Ei kuitenkaan osannut sanoa että miten aikaisempina vuosikymmeninä olisi menetelty devalvoinnin vaihtoehtona.Contact Us

2
0
Kommentoi ja keskustele!x