Meksiko jatkaa keskeisten teollisuudenalojen kansallistamistoimia. Washington uhkaa miljardien tuontitulleilla meksikolaisille tavaroille, mikäli maan energiamarkkinoita ei avata amerikkaisille yrityksille.

Meksikon hallitus hyväksyi 13 voimalaitoksen ostamisen espanjalaiselta energiayhtiöltä Iberdrolalta 6 miljardilla dollarilla 4. huhtikuuta. Päätöksen myötä Meksikon valtion omistaman sähköyhtiön Commission Federal de Electricidadin (CFE) hallinnassa on nyt 56 prosenttia maan sähkömarkkinoista. Asiasta kertoo Yahoo finance.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopes Obrador kutsui päätöstä osaksi “uutta kansallistamista” joillakin maan tärkeimmillä teollisuudenaloilla, mukaan lukien mineraalien ja öljyn tuotanto.

Yhdysvallat ja Kanada ovat vastustaneet voimakkaasti Lopes Obradorin toimia ja uhanneet kauppasodalla, jos Meksiko jatkaa kansainvälisten yritysten pääsyn rajoittamista Meksikon sähkö- ja öljymarkkinoille.

“Meksiko on itsenäinen ja vapaa maa, ei Yhdysvaltojen siirtomaa tai protektoraatti”, Lopes Obrador on sanonut Yhdysvaltain vaikutusvallasta maan taloudessa. Presidentti on nähnyt Yhdysvallat uhkana Meksikon taloudelliselle itsemääräämisoikeudelle.

Reutersin raportin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto aikoo antaa Meksikon hallitukselle uhkavaatimuksen lähiviikkoina ja pyytää Meksikoa avaamaan energiamarkkinansa amerikkalaisille yrityksille. Mikäli Meksiko ei taivu, Washington ja Ottawa voivat viime kädessä määrätä kostoksi miljardien dollareiden tullimaksuja meksikolaisille tavaroille.

Kommentti:

Juuri hiljattain maaliskuussa republikaanien sotahaukat vaativat sotilaallista interventiota Meksikon huumekartelleja vastaan.

Republikaaniedustajien esitysten taustalla oli virallisesti neljän amerikkalaisen sieppaus koillis-Meksikossa, mikä johti heidät vaatimaan kovempia toimia maan järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Liekö rikollisuus kuitenkaan todellinen syy vaatimusten taustalla, kun huomioidaan nämä taloudelliseen vaikutusvaltaan liittyvät kiistat?

Yhdysvallat on tällä hetkellä menettämässä otettaan maailmantaloudessa, kun BRICS-maiden johdolla maailma on ryhtynyt voimakkaasti haastamaan dollarin asemaa maailman reservivaluuttana.

Meksikon presidentti Lopes Obrador kuvaili republikaaniedustajien ehdotuksia sotilaallisesta interventiosta uhkaksi Meksikon suvereniteetille.

Lähteet: Yahoo finance, Reuters

Kuvituskuva: Valkoinen talo/David Lienemann, Public domain

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x