Suomen toimitusministeristön ulkoministeri Pekka Haaviston tiistaina 4.4.2023 allekirjoittamasta Nato-sopimuksesta on tehty kantelu oikeuskanslerille. Asiasta kertoi ensimmäisenä MV-lehti.

Ex-diplomaatti Jali Raita on jättänyt tiistaina kantelun oikeuskansleri Tuomas Pöystille asiana mahdollinen valtiopetos tiistaina 4. huhtikuuta liittyen Suomen ottamiseksi Naton jäseneksi Brysselissä. Raita on kirjelmöinyt asiasta myös presidentin kansliaan.

Suomea kokouksessa edustaneen ja Nato-sopimuksen allekirjoittaneen Ulkoministeri Pekka Haaviston sekä kokoukseen osallistuneen puolustusministeri Antti Kaikkosen toimivalta on perustunut vuonna 2019 valitun eduskunnan toimivaltaan. Eduskunnan toimikausi päättyi 29.3.2023.

Raidan mukaan Suomen Natoon liittyvissä toimissa olisi pitänyt odottaa uuden hallituksen muodostamista. Vanha hallitus toimii perinteisesti niin sanottuna toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on saatu muodostettua.

Toimitusministeristöllä on oikeuskanslerin verkkosivujen mukaan “muodollisesti sama toimivalta kuin hallituksella ennen eduskuntavaaleja tai eronpyyntöä. Toimitusministeristön toimivaltaa rajoittaa kuitenkin se, että toimitusministeristön asema ei perustu perustuslain edellyttämällä tavalla eduskunnan luottamukseen.”

“Toimitusministeristön katsotaan voivan hoitaa välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle. Toimitusministeristö ei voi enää toteuttaa hallitusohjelmaa, ja sen tulee pidättäytyä uusista tai laajakantoisista poliittisista aloitteista, jotka vaikuttaisivat uuden hallituksen toimintamahdollisuuksiin”, oikeuskanslerin verkkosivut selvittävät.

Raidan kantelun mukaan Suomen Natoon liittymisen estävät myös kansainväliset sopimukset, joita on päätöksellä rikottu. Hän viittaa muun muassa Moskovan rauhansopimukseen (SopS 3/1940) 12.3.1940, Pariisin rauhansopimukseen (SopS20/1947) 10.2.1947 ja Suomen ja Venäjän väliseen sopimukseen suhteiden perusteista (SopS 63/1992) 20.1.1992.

Lähde: MV-lehti

Kuvituskuva: Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia, CC BY 2.0

Toimitus
Kirjoittanut Toimitus

Tilaa
Ilmoita
guest

9 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Puolueeton
Puolueeton
5 kuukautta sitten

Suomi on totalitarismissa niin pitkällä, että tuollaiset kantelut jäävät pöytälaatikkoon haalistumaan. Kehittyminen on myös niin pitkällä, että mahdollisesti kokoomus korvaa vihreät ja keskustan hallituksessa, ja hallitustoiminta jatkuu entisellään. Tuloslaskennassa ilmenevä 156000 äänilipukkeen katoaminen liittynee varmistukseen, etteivät persut ja uudet kansallismieliset pääse sotkemaan politiikkaan mitään uutta.

Minä
Minä
5 kuukautta sitten
Vastaa  Puolueeton

Ei ole osoitettu, että olisi kadonnut äänestyslipukkeita. On selvinnyt, että äänioikeutettujen lukumäärä oli kahdessa lähteessä erilainen ja sitä kuulemma selvittelevät, että miksi.

Puolueeton
Puolueeton
5 kuukautta sitten
Vastaa  Minä

Tietenkin siksi, että asia ei paljastuisi. Miten äänioikeutettujen lukumäärä muka voisi vaihdella eri alueilla jopa yli 10%?
Kaikilla alueilla on lippuja kadonnut. Persut saattoivat jo viime vaaleissa olla pääministeripuolue.

Persut ovat todellakin valeoppositio
Persut ovat todellakin valeoppositio
5 kuukautta sitten
Vastaa  Puolueeton

persutkin vaan on globalistipuolue. Juuri tänään erosivat kansallismielisten EU -ryhmästä ja liittyivät EU -liittovaltiota ajavaan ryhmään.

Puolueeton
Puolueeton
5 kuukautta sitten
Vastaa  Puolueeton

Tapauksesta tarkemmin lähteenä lienee https://vaalit.yle.fi/ev2023/tulospalvelu/fi/municipalities/893/

Lainaus: “Olen tarkastellut Ylen hyvin tehtyjen vaaliuutisien tuloksia. Olen havainnut merkillisiä virheitä. Alueilla joissa RKP on ylivoimainen, äänestysprosentti on yleensä korkea. Nyt hukattujen vaalilippujen määrä on suuri tai sitten äänestysprosentti on ilmoitettu liian suureksi, se onkin poikkeuksellisen matala.
Esimerkiksi Uusikaarlepyy: Äänestysprosentti on 77,9, kuten yleensä ruotsinkielisillä seuduilla. Äänestyslippuja on kadonnut 661 (13,3%) tai äänestysprosentti onkin 67,8 eli yli 10% yksikköä alempi kuin ilmoitettu. Tämä osoittaa selvästi korkean äänestysaktiivisuuden alueella, että ääniä on hukassa. Samoin on monella muulla ruotsinkielisellä alueella. (Kristiinan kaupunki 19,8%, Kemiön saari 12,8% äänistä kadonnut.) Suomenkielisillä alueilla ääniä on kadonnut 2-3,5% niillä alueilla, joita tarkastelin.”

Jos äänilaskennassa valitaan hukatut äänet sopivasti, edustajan paikkoja voidaan jakaa valitusti.

Viimeksi muokattu 5 kuukautta sitten by Puolueeton
Puolueeton
Puolueeton
22 päivää sitten
Vastaa  Puolueeton

Äänilippujen puuttumisepäilyyn selvisi ratkaisuna valtion tilastoista. Yle oli ottanut äänioikeutettujen määräksi suomessa asuvat suomalaiset, mutta oikeus äänestää oli myös ulkomailla asuvilla suomalaisilla. Kun tämän ottaa huomioon, selviää ruosinkielisten alueitten isommar erot, koska ruotsinkielisiä kansalaisia asuu paljon naapurin alueella. Voipa olla, että äänilippuja oli muutamia tuhansia liikaakin.
Kun laskennassa on näin epäselviä piirteitä, vaalivilppikin on mahdollista.

On se jo nähty niin monesti
On se jo nähty niin monesti
5 kuukautta sitten
Vastaa  Minä

Ainahan noi keksii hyvät tekosyyt petoksilleen.

Jukka
Jukka
5 kuukautta sitten

Hjallis you tube

Sanna Marin pakenee vastuuta -jälleen kerran

Sanna Marin on vaarallinen poliitikko

Helsingin kaupunginvaltuutetut LIIKE NYT

Harry Harkimo joel Harkimo** Mikael Jungner*

VS 

Mikael Jungner
 kehui Twitterissä Marinin saavutuksia.IS JUTTU 

– Hattu päästä. Ja tarina jatkukoon, Jungner kirjoitti.

Sori Mutta en tajua tätä 

voisiko hän ehkä perustella tämän naisen politikan hyvyyksiä ja tekoja

MARININ potentiaalille Jungner ei näe varsinaista kattoa. 

Vahva kokemus valtionjohdon huipulta luo pohjan haastaviin tehtäviin.

kuinka sekaisin tämä Mikael Jungner oikein on 

kun mietitään Marinin oikeita saavutuksia.suomen politiikassa

ja sen oikeita ääri negatiivisista vaikutuksia suomalaisten arkeen 

Esim talous Velka henkinen jaksaminen 

Pekka
Pekka
5 kuukautta sitten

Pöystin tuntien hän vastaa tähän kanteluun monisivuisella kapulakielellä ja kantelu jää käsittelemättä. Pöystihän oli S. Niinistön veto oikeuskansleriksi ohi alkuperäisen esitetyn ehdokkaan, eli Pöysti on Salen taskussa ja ei tee mitään vastoin “hand i hand” Niinistön tahtoa.Contact Us

9
0
Kommentoi ja keskustele!x