Tilastokeskuksen ja Oikeusministeriön tiedoissa on ristiriitaisuuksia äänioikeutettujen määrässä. Aiemmissa eduskuntavaaleissa vaalien tieto- ja tulospalvelun äänioikeutettujen määrät ovat täsmänneet Tilastokeskuksen ilmoittamien tietojen kanssa.

IT-asiantuntija Janne Pohjala havaitsi maanantai-iltana epäselvyyksiä eduskuntavaalien virallisissa luvuissa. Pohjala kirjoittaa havainnoistaan Facebookissa.

Pohjalan havaintojen mukaan Tilastokeskus kertoo äänioikeutettujen määräksi koko maassa 4 545 443. Kuitenkin Oikeusministeriön vaalien tieto- ja tulospalvelussa äänioikeutettujen määräksi kerrotaan 4 540 437, mikä on 5006 äänioikeutettua vähemmän, kuin Tilastokeskuksen tiedoissa.

“Äänioikeutettujen määrä EI VOI olla eri luku valtion tiedoissa. Väestötietojärjestelmästä tehdään otos ennen kutakin vaalia ja viedään se Äänioikeustietojärjestelmään. Otos lukitaan 12 päivää ennen vaaleja. Tästä saadaan YKSI kokonaisluku äänioikeutettujen määrästä, jota täytyy käyttää kaikessa laskennassa”, Pohjala kirjoittaa.

Aiemmissa eduskuntavaaleissa äänioikeutettujen määrät, jotka löytyvät Tilastokeskuksen verkkosivuilta, ovat täsmänneet Oikeusministeriön tieto- ja ja tulospalvelun ilmoittamiin äänioikeutettujen määriin.

Erot eri tahojen ilmoittamissa luvuissa ovat aiheuttaneet epäselvyyksiä ja tulkintavaikeuksia. Aiemmin tänään Seinäjokinen -lehti ennätti jo uutisoimaan verkkosivuillaan, että Ylen tulospalvelun ilmoittamista tilastoista laskettuna 156 000 ääntä puuttuisi kokonaan.

Helsingin Sanomat puolestaan uutisoi maanantaina, että Helsingin vaalipiirissä isoja äänimääriä saaneita ehdokkaita jäi kokonaan ilman ääniä Kalasataman A-äänestysalueella.

Eduskuntavaalien tarkistuslaskenta valmistuu keskiviikkoiltana.

Lähteet: Facebook/Janne Pohjala, Seinäjokinen, Helsingin Sanomat

Kuvituskuva: Pexels free photosToimitus
Kirjoittanut Toimitus

Tilaa
Ilmoita
guest

6 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Evplasse
Evplasse
6 kuukautta sitten

Q Ano? Poistuu kuin lammas onko luvattu jokin tyhjien mappien virka saa nähdä.

Yrjö
Yrjö
6 kuukautta sitten

Meidän vaalijärjestelmäkin näyttää tulevan USAsta.

Tehdäänkehitysmaayhdessä
Tehdäänkehitysmaayhdessä
6 kuukautta sitten

Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin sanoi aikoinaan, että ”ei äänestäjät vaaleja ratkaise. Ääntenlaskijat ne ratkaisevat”.

Puolueeton
Puolueeton
6 kuukautta sitten

Nämä tiedot panevat ottamaan selvää asioista ja tulos ainakin yhden kunnan äänissä viittaa tehtyyn vaalipetokseen. Kunnassa oli 6172 äänioikeutettua ja äänestys % 70,9, joten ääniä oli annettu noin 4376 (johtuen äänestysprosentin epätarkkuudesta laskettu luku on välillä 4370-4382). Hyväksyttyjä ääniä oli 4272 ja hylättyjä 16 yhteensä 4288. Äänestyslappuja oli siis jätetty huomioimatta 82-94.

Merkittävintä tässä on, että todistetusti eräs ehdokas sai varmasti äänen selvästi kirjoitetulla lapulla, mutta tuloksessa tällä ehdokkaalla ei ole kunnan tuloksessa yhtään ääntä. Onko tässä kysymyksessä sattunut vaalilipun katoaminen vai tahallinen teko. Pitääkö tehdä rikosilmoistus?

Turussa ääniä on kadonnut noin 6596 virallisen tilaston mukaan.Pikkukunta Utsjoki äänioikeutettuja 1230 ja äänestys % 70.1, joten äänestystuloksia pitäisi olla 883. Hyväksyttyjä ääninä 701 ja hylättyjä 3, joten äänestyslaatikoihin on vahingossa jäänyt 79 lappua. Lippuja kadonnut jonnekin 79, 9%!

Yrjö
Yrjö
5 kuukautta sitten

Jos jotain pientä on todistettavasti säädetty, niin se on merkki suuremmasta suhmuroinnista. Itse ihmettelen Kokoomuksen ja SDPn suuria ennakkoäänimääriä, kun taas Perussuomalaisilla oudon vähän ennkkoääniä. Järki sanoo, että asian pitäisi olla perinteisesti päinvastoin.

tarkkailija
tarkkailija
5 kuukautta sitten
Vastaa  Yrjö

hs 11.2.23 “google haluaa turvata vaaleja”….Contact Us

6
0
Kommentoi ja keskustele!x