Pankkikriisi on tällä kertaa pahempi kuin vuosina 2007-2008, kirjoittaa Kreikan entinen valtiovarainministeri ja Ateenan yliopiston taloustieteen professori Yanis Varoufakis Project Syndicatessa.

Kreikan entinen valtiovarainministeri Yanis Varoufakis sanoo, että kaatunut Silicon Valley Bank oli ollut tarpeeksi typerä ottaakseen äärimmäisen korkoriskin palvellessaan enimmäkseen vakuuttamattomia tallettajia. Credit Suissella puolestaan oli surkea historia rikollisten, huijareiden ja korruptoituneiden poliitikkojen kanssa. Mutta toisin kuin vuonna 2008, yhtään ilmiantajia ei hiljennetty, pankit noudattivat vuoden 2008 jälkeisiä tehostettuja säännöksiä ja niiden varat olivat suhteellisen vakaat.

“Sääntelijät ja keskuspankit tiesivät kaiken. Heillä oli täysi pääsy pankkien liiketoimintamalleihin. He näkivät selvästi, etteivät nämä mallit selviäisi pitkien korkojen merkittävän nousun ja äkillisen talletusten vetäytymisen yhdistelmästä. Siitä huolimatta he eivät tehneet mitään”, Varoufakis paaluttaa.

Varoufakisin mielestä todellinen syy, miksi keskuspankit eivät tehneet mitään on se, että niiden vastaus vuoden 2008 talouskriisiin oli synnyttänyt nuo liiketoimintamallit – ja päättäjät tiesivät sen. Hänen mukaansa vuoden 2008 jälkeisellä ankaralla säästöpolitiikalla useimmille ja valtiososialismilla pankkiireille Euroopassa ja Yhdysvalloissa, oli kaksi vaikutusta, jotka ovat muokanneet finanssikapitalismia viimeisten 14 vuoden aikana:

“Ensinnäkin se myrkytti lännen rahat. Toiseksi, koska oli yleisesti tiedossa, että mikään yksittäinen korkotaso ei kyennyt saavuttamaan sekä hintavakautta että rahoitusvakautta, länsimaiset pankkiirit olettivat, että jos ja kun inflaatio jälleen nostaisi päätään, keskuspankit nostavat korkoja ja pelastavat niitä”, Varoufakis kirjoittaa.

Kun inflaation hillitsemisen ja pankkien pelastamisen välillä joudutaan kovien valintojen eteen, keskuspankkeihin vedotaan, jotta ne tekisivät molempia, etteivät pankit kaatuisi kuin dominopalikat.

“Ainoastaan tämä strategia – rahansilmukan kiristäminen yhteiskunnan kaulan ympärillä samalla, kun pankkijärjestelmän pelastustoimet jaetaan – voi palvella samanaikaisesti velkojien ja pankkien etuja. Se on myös varma tapa tuomita useimmat ihmiset tarpeettomaan kärsimykseen samalla kun kylvetään seuraavan pankkipalon siemeniä”, Varoufakis sanoo.

Olisiko digitaalisesta keskuspankkitilistä ratkaisuksi?

Varoufakisin mukaan pankit muodostavat järjestelmän, joka ei pysty noudattamaan hyvin toimivien markkinoiden sääntöjä, mutta toistaiseksi ei ole ollut vaihtoehtoja kanavoida rahaa ihmisille, mikä on muuttanut yhteiskunnan panttivangiksi yksityisten pankkien verkostolle, joka monopolisoi maksuja, säästöjä ja luottoja.

Varoufakisin mukaan keskuspankki voisi yhtä hyvin käyttää pilvipohjaista teknologiaa tarjotakseen ilmaisen digitaalisen pankkitilin. Vapautuessaan pakosta pitää rahansa yksityisessä pankissa ihmiset voisivat vapaasti valita, käyttävätkö he yksityisiä rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat riskinvälitystä säästäjien ja lainanottajien välillä. Tällaisissakin tapauksissa heidän rahansa pysyvät edelleen täydellisessä turvassa keskuspankin kirjanpidossa.

“Kryptoveljeskunta syyttää minua Big Brother -keskuspankin ajamisesta, joka näkee ja valvoo jokaista tekemäämme transaktiota”, Varoufakis sanoo. Hänen mukaansa valtiovarainministeriöllä ja muilla valtion viranomaisilla kuitenkin on jo pääsy kaikkiin liiketoimiimme.

Yksityisyys voitaisiin turvata paremmin, jos transaktiot keskitettäisiin keskuspankin kirjanpitoon jonkinlaisen “Monetary Supervision Jury” -tuomariston valvonnassa, joka koostuu satunnaisesti valituista kansalaisista ja useista eri ammattien asiantuntijoista”, Varoufakis selittää.

Varoufakisin mukaan pankkijärjestelmä, jota pidämme itsestäänselvyytenä, on korjaamaton, mutta hyvä uutinen on hänestä se, että meidän ei enää tarvitse luottaa mihinkään yksityiseen, vuokraa tavoittelevaan, sosiaalista epävakautta aiheuttavaan pankkiverkostoon, kuten tähän mennessä.

“On tullut aika räjäyttää peruuttamaton pankkijärjestelmä, joka tuottaa kiinteistönomistajille ja osakkeenomistajille enemmistön kustannuksella”, Varoufakis sanoo.

Lähde: Project Syndicate

Kuva: DTRocksCC BY-SA 4.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

5 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Leino Kimmo
8 kuukautta sitten

Mutta kaikki tämä palvelee agenda 2030:tä kansalaisten omaisuuden takavarikoimiseksi . Esimerkiksi Suomessa eduskunta 2017 sääti lain 2,5 miljoonan panttikirjan muuttamiseksi sähköiseen muotoon syksyllä 2017 Turun Maanmittaualaitoksen rekisteriin.

Koko ”media” vaan unohti uutisoida yleisölle tästä muutoksesta.

Syy selvisi 2 vuotta sitten, kun pankit saavat lainasta viimeisen erän ne pyrkivät pitämään panttikirjat omissa nimissä tässä sähköisessä järjestelmässä; olematta kertomatta asiakkaille sähköisestä järjestelmästä tai valehtelemalla; ettei sellaista panttikirjaa enää.

Näin on saatu myös maksettuja taloja ja mökkejä pankkien taseisiin.

EKP tahtoo nämä pantit, koska lupaa jopa 7 kertaa ”vapaan panttikirjan” summan pankille Suomessa.

Näin omaisuutta Suomesta on kätevästi siirretty EKP:n taseisiin SUUNNITELTUA loppurysäystä varten: Kaadetaan pankit Suomessa, niin puoli Suomea on EKP:n omistuksessa; myös jo maksetut talot, joissa velka on maksettu, mutta panttikirjan prosessointi omiin nimiin on jäänyt tekemättä.

Ymmärrän tämän sillä oma tällainen taistelu pankin kanssa muutama vuosi sitten kesti 7,5 kuukautta .

Tämä nyt vaan on jokaisen tehtävä Suomen itsenäisyyden rippeiden olemassaolon pelastamiseksi.

Samalla Suomen pankkien kaato tuhoaa todisteet 90-luvun laittomuuksista; joista osan prosessointi ei ole vielä vanhentunut.

Näyttää siis siltä, että 90-luvun toisinto on tulossa, ellei kansa sitä tule estämään.

Suomen hallituksen esitykset 99 – 104 / 2022 vp sisältää mm. seuraavaa: Huoltovarmuuskeskukselle on luotava uusi tehtävä: Suomeen on saatava päivittäismaksamisen hätä-pankkijärjestelmä, koska kaikkien pankkien serverit ovat maan rajojen ulkopuolella.

Nämä hallituksen toimet 2022 tukevat teoriaa tulevasta 2030-agendasta ihmisten omaisuuden varastamiseksi; eläkerahat on jo varastettu: archive.today/kimmoleaks.fi ( me suoraan pilvipalvelun sisään, vain sen sisäinen hakukone löytää kimmoleaks.fi

Kansalaiset: nyt on aika.

Johan Pomppas
Johan Pomppas
8 kuukautta sitten

Hänet on näköjään nimitetty Kreikan valtiovarainministerksi v. 2015. Saivatko Kreikan pankit palaa?

Leino Kimmo
8 kuukautta sitten

Suomessa valtaa pitää suoraan jo pankki-vakuutuslaitokset: Iltalehti 19.2. 2013 ”Miljoonien rahavirrat puolueille”. Jorma Heikkinen: ”Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.” ”Rahalla on saatu omanlaista lainsäädäntöä”.

Koko Suomen lainsäädäntö jo pyörii pankki-vakuutuslaitosten ympärillä; ja lainsäädäntö on median sensuurin avulla jätetty kansalta pimentoon.

Rikokset ovat jo niin suuria, että ne on koitettu perustuslakipetoksella peittää: PL 118 § 3 momentti : Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa. Suomi on siis 2011 muutettu kastijärjestelmäksi; ihmisoikeudettomat kansalaiset ja syyteoikeudettomat varkaat; lahjoman vastaanottajat !

Jo 2005 tämä oli tiedossa: EOA päätös 876/2/05 …Poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa kansalaisen sille ilmoittamassa presidentin- ja ministerinvastuuasiassa.

Tämän tutkinnan estämiseksi lopulta tehtiin maan / – valtiopetos eli PL 118 § 3 momentti ja lahjottiin Kansainvälinen rikostuomioistuin: He 55/2007 rikoslakimuutos sekä sitä seurannut ”sopimus” Kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa: Suomi maksaa ja pitää Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivaltaan kuuluvia sotarikos-”oikeudenkäyntejä”, kunhan Kansainvälinen rikostuomioistuin tulee toimivallattomaksi käsittelemään Suomea koskevia yksittäistapauksia.

Tämä ”tarvittiin”, koska muuten kaikki PL 118 §:n mukaiset tapaukset olisi voinut lähettää Kansainväliseen rikostuomioistuimeen .

Kansa on tätä lahjontaa tähän mennessä maksanut noin 10 miljoonaa euroa näinä ”oikeudenkäyntikuluina”; saanko minä oman osuuteni takaisin, koska olen ihmisoikeudeton Suomen kansalainen; EOA ”päätöksen” kaltainen rikosilmoitus jätetty Porin poliisille 8.9. 2005 . Tapaus yhä odottaa esitutkintaa; siis kunnollista sellaista.

Virkamafia.fi / lue kuinka poliisi Suomessa toimii näissä rikostutkinnoissa.

Hema
Hema
8 kuukautta sitten

Tuo mies – Janis – puhuu kyllä fiksuja, kuten 2015, kun viimeksi kuulin hänen ajatuksiaan. Luotettavuutta hänellä ei valitettavasti ole. Ovelasti jää sanomatta, mitä – hänen mukaansa – sitten tapahtuu kun osa pankeista on kaatunut ja digivaluutta ainoa vaihtoehto. Jos valtioita kielletään puuttumasta talouteen välittömästi tai välillisesti, estetään verotus ja pankit joutuvat jälleen fyysisesti omistamaan vastineen lainaamalleen, niin voin harkita digirahaa. Muutoin ainoastaan Bitcoin on varteenotettava. Se ei tule ainakaan toistaiseksi olemaan pankkien ja hallitusten manipuloitavana ihan jo ”rakenteensa” vuoksi. Polttakaa kaikki pankit !!! Poliitikot mäkkäreihin kassoille loppuiäksi ilman palkkaa.

Johan Pomppas
Johan Pomppas
8 kuukautta sitten

> Näin on saatu myös maksettuja taloja ja mökkejä pankkien taseisiin.

Finanssivalvonnan mukaan rahalaitokset eivät voi käyttää varainhankintaan sellaisia osakekirjoja joihin pankeilla ei ole luottosaatavaa.Contact Us

5
0
Kommentoi ja keskustele!x