Ranska on tehnyt useita sitoumuksia Euroopan komissiolle uudistaakseen eläkejärjestelmäänsä. Joidenkin mukaan Ranskan laillisen eläkeiän nosto 62 ikävuodesta 64 vuoteen ei ole vain presidentti Emmanuel Macronin idea, vaan se on myös Euroopan unionin sanelema.

Pitkään jatkuneet protestit ja väkivaltaiset yhteenotot poliisin kanssa leimahtivat Ranskassa sen jälkeen, kun presidentti Emmanuel Macronin hallitus ohitti parlamentin viime torstaina 16. maaliskuuta hyväksyäkseen kiistanalaisen eläkeuudistuksen. Maan hallitus selvisi vain vaivoin kahdesta luottamusäänestyksestä alkuviikosta.

Puolan entisen ulkoministerin ja nykyisen europarlamentaarikko Witold Waszczykowskin mukaan EU:n toimielimet ovat jo jonkin aikaa puuttuneet laittomasti jäsenvaltioiden asioihin. Hän käytti tuoreena esimerkkinään Macronin painostusta eläkeuudistuksen hyväksymiseksi. Waszczykowskin kommentit nosti twitterissä esiin Les Patriotes -puolueen puheenjohtaja Florian Philippot.

“Kyse on Ranskan sisäisistä asioista, mutta mielestäni Ranskan mielenosoitukset ovat oikeutettuja, koska tällä hetkellä näemme hyökkäyksen demokraattista päätöksentekoprosessia vastaan”, Waszczykowski sanoi EURACTIV Polandille.

Eläkeuudistuksen tausta?

“Eläkeuudistus on EU:n neuvoston erityinen suositus ja hallitus antautuu!” tviittasi Nicolas Dupont-Aignan, Debout la France -puolueen kansanedustaja tammikuussa.

Rassemblement Nationalin kansanedustaja ja lähes Ranskan presidentiksi noussut Marine Le Pen kuvaili niin ikään tammikuussa eläkeuudistusprojektia Brysselin kiristyksen tulokseksi.

Euroopan neuvosto suositteli vuonna 2019 Ranskaa “uudistamaan eläkejärjestelmää eri eläkejärjestelmien sääntöjen asteittaiseksi yhtenäistämiseksi niiden oikeudenmukaisuuden ja kestävyyden lisäämiseksi“.

Reformien puolustukseksi Le Monden artikkeli perustelee, että EU ei muodollisesti velvoita Ranskaa uudistuksiin ja maa on toisaalta itse antanut EU:n elpymispaketin yhteydessä signaaleja halukkuudestaan uudistuksiin.

Eläkkeiden osalta Ranska ilmoitti vain halukkuudestaan uudistua, mutta se ei ole sitoutunut tarkkaan suunnitelmaan tai aikatauluun.

Lähteet: Euractiv, Le Monde

Kuvituskuva: Roland Godefroy, CC BY-SA 4.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

4 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
8 kuukautta sitten

Meillähän jo “keltaliivit” oli aliraportoitu ilmiö. Nyt tapahtuu sama kun ei ole selvää mihin “narratiiviin” tämä pitäisi liittää. Bensan hinta silloin, eläkeuudistus nyt eivät riitä mihinkään. Varsinkin ikiomalle Mediapoolillemme tämä on ongelma, Kanaalin toisella puolella vastaava mellakointi olisi helppo uutisoida. (Ja valtava uutinen.) Näin hullua on meno jos Euroopan Unionista erotaan, osa xyz.

Yrjö
Yrjö
8 kuukautta sitten

Kun Ranskassa valta kaapataan kansalta, syntyy valtava mellakka. Kun Suomessa valta kaapataan kansalta, kaikki istuvat hiljaa.
Meillä kiitos kuuluu vallankaappajien miehittämälle medialle.

Pekka
Pekka
8 kuukautta sitten
Vastaa  Yrjö

Juurikin näin, kun Ranskassa palavat autot ja roskikset mielenosoituksissa, Suomessa palaa päreet puuliiterissä halonhakkuussa. Ranskalaisilla on munaa vastustaa huonoja päätöksiä, suomalaiset vain tupisevat itsekseen ja tottelevat kiltisti.

Leino Kimmo
8 kuukautta sitten

Suomessa eläkejärjestelmä on kaapattu jo aikoja sitten: 10 vuotta sitten sen “hallintokulut” olivat 700 miljoonaa vuodessa; viime vuoden määrä taisi olla 2 miljardia .

Mutta Suomessa kaikki tehtiin toisin; suunnitelmallisesti: 2005 hallituksen tilaama tutkimus Media ja demokratia / kriittinen näkökulma. Poimintoja tuosta tutkimuksesta : “Ratkaisevassa roolissa tässä on YLE.” “Tärkeää on myös pienten, mutta merkittävien lehdistötukien käyttö”.

Ranskassa lehdistö on vapaampi erilaisille ajatuksille; Suomen keskusjohtoisen uutislevityksen sijaan.

Suomen eläkejärjestelmän kaapauksesta jätetty julkinen rikosilmoitus Kansalaistorilla 25.5. 2021 ( Tokentube Kimmo Leino puhuu ); poliisi kirjasti S-diaariin . ( minne polkupyörävarkaudet menevät ).

Julkinen todiste Iltalehti 7.4. 2012 “Eduskunnassa muhii miljardikaappaus”. “Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurahat aiotaan kaapata.”

Miten eduskunta lahjottiin tekemään tämä miljardivarkaus ? Iltalehti 19.2. 2013 “Miljoonien rahavirrat puolueille.” Jorma Heikkinen: “Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.” “Rahalla on saatu omanlaista lainsäädäntöä”.

Laki 444/2012 ( miljardivarkauslaki); PL 118 § 3 momentti : Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa. YEL-lakimuutos yrittäjien eläkevarojen varastamiseksi … “Lakia tulee muuttaa niin, että nykyiset yrittäjät suoraan maksavat eläkkeellä olevien yrittäjien eläkkeet .” Miljardirahastoja ei siis enää “tarvita” vaan ne voidaan lahjoittaa pois rahoittamasta yrittäjien eläkkeitä !

Valta WHO:lle : Perustuslain tarkastamiskomiten mistintö 9 /2010 : “Poikkeusoloja koskevaa lakia tulee muuttaa niin, että poikkeusolot voidaan sotatilan lisäksi julistaa kansainvälisen elimen ilmoittaman pandemian seurauksena.” ( laissa pandemia korvattu sanahässäkällä, joka tarkoittaa pandemiaa) . Tämä muutos siis perustuslakiin tehtiin 2011 .

Suomessa rauhallisuus johtuu massiivisesta asioiden salaamisesta !Contact Us

4
0
Kommentoi ja keskustele!x