Pääministeri Sanna Marinin osallistuminen äärioikeistohahmon glorifiointiin Ukrainassa on kirvoittanut kritiikkiä Suomessa ja myös muualla Euroopassa. Kun eurooppalaiset johtajat ovat valmiita tekemään mitä tahansa huomiosta ja hyvästä tilaisuudesta tulla valokuvatuksi suuren sotajohtajan rinnalla, fasismin kuntoutus etenee mukavasti siinä sivussa.

Pääministeri Sanna Marin osallistui Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin rinnalla “Ukrainan sankariksi” nostetun Dmytro “Da Vinci” Kotsiubailon hautajaisiin Kiovassa perjantaina 10. maaliskuuta.

Siis Suomen sosialistipääministeri, joka ei osallistunut oman isänsä hautajaisiin ja joka on haukkunut perussuomalaiset rasistikseksi puolueeksi torjuen hallitusyhteistyön heidän kanssaan, päätti kuitenkin esiintyä muistotilaisuudessa kunnioittaen äärioikeistolaista Oikea sektori -puoluetta edustaneen Kotsiubailon muistoa.

Presidentti Zelenskyi nosti marraskuussa 2021 Kotsiubailon Ukrainan sankareiden joukkoon muun muassa pahamaineisen natsin Stepan Banderan rinnalle.


Marinin toiminta kääntää valokeilan suomalaisen valtamedian Ukraina-propagandan kannalta kiusallisesti suoraan Ukrainan vaiettuun natsiongelmaan, jota se on kieltäytynyt näkemästä samaan aikaan, kun äärioikeistoleimat lentävät kotimaassa herkästi syystä jos toisestakin.

Saksalaisjulkaisu Overton Magazin kirjoittaa aiheesta:

“Oikea sektori ja Kotsiubailo eivät ole koskaan piilottaneet sitä tosiasiaa, että he palvovat Banderaa ja että tarkoituksena on ottaa Donbass takaisin sotilaallisesti. Kaikkia Donetskin ja Luhanskin kansantasavallan asukkaita pidetään terroristeina, joille ei puhuta, vaikka he ovat myös ukrainalaisia.”

Marin totesi lehdistötilaisuudessa Zelenskyin rinnalla Kiovassa, että “Ukraina puolustaa eurooppalaisia arvoja”. Kotsiubailon glorifiointiin osallistuminen on jokseenkin ristiriidassa lausunnon kanssa.

Toisaalta koko kollektiivisen lännen, mukaan lukien Suomen viime marraskuussa tekemä päätös äänestää YK:ssa natsismin glorifioinnin tuomitsevaa YK:n päätöslauselmaa vastaan tulee tämän myötä hivenen ymmärrettävämmäksi. Vielä vuonna 2021 Suomi äänesti vastaavassa äänestyksessä tyhjää.

Oikea sektori kutsuu itseään “sotilaspoliittiseksi liikkeeksi”, joka haluaa kehittää “älyllistä ja ideologista koskemattomuutta aggressiivisia venäläisiä ja länsimaisia ​​kulttuurivaikutuksia vastaan” Ukrainan väestössä. “Venäläinen ja länsimainen kulttuuri, kosmopolitismi ja monikulttuurisuus eivät ole ukrainalaisten hyväksymiä”, puolueen ohjelma sanoo Overton Magazin -lehden artikkelin mukaan.

Oikean sektorin mukaan “Ukrainan ei pitäisi liittyä Euroopan unioniin, koska sen velvoitteet johtavat sen täydelliseen uuskolonialistiseen orjuuteen ja kansalliseen rappeutumiseen.”

Aikakauslehti Seuran mukaan Oikean sektorin aatemaailmaa on luonnehdittu äärioikeistolaiseksi ja uusnatsistiseksi ja se muistuttaa Azov-pataljoonaa, joka toimii nykyisin osana Ukrainan asevoimia. Oikean sektorin aktivistit ovat tehneet yhteistyötä muun muassa suomalaisten uusnatsien kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kanssa.

Oikea sektori on muun muassa uhannut hyökätä Kiovan pride-paraatiin vuonna 2015. Marin itse osallistui Helsingin pride-kulkueeseen viime kesänä.

“Vihaan uhreja, jotka kunnioittavat teloittajiaan”, kirjoitti ranskalaisintellektuelli Jean-Paul Sartre näytelmässään Altonan vangit. Jostakin syystä tämä pulpahti mieleen.


Ukrainan uusnatsien todellisuus on kaukana Kremlin propagandasta, kirjoitti Lev Golinkin The Hillissä 9. marraskuuta vuonna 2017. Kirjoitimme aiheesta tammikuussa artikkelissamme Ukraina ja natsit: Olemmeko historian oikealla puolella?

Golinkinin mukaan länsimaiset tarkkailijat, jotka liittävät Ukrainan natsielementit Kremlin propagandaan ja väittävät, että Ukrainassa ei ole uusnatseja, ovat valitettavasti väärässä.

Vaikka Ukrainaa ei Golinkinin mukaan ole oikeutettua kutsua “natsien maaksi”, hän pitää huolestuttavana sitä, että Ukrainan natsielementtejä ei uskalleta ääneen tuomita, vaikka asiantuntijat ja poliitikot eivät säästelleet sanojaan esimerkiksi tuomitessaan Charlottesvillen marssia, jossa yksi ihminen sai surmansa ja 19 loukkaantui auton ajettua natseja vastustavan mielenosoituksen väkijoukkoon.

“Ukrainassa on todellakin uusnatsimuodostelmia. Tämän ovat vahvistaneet lähes kaikki suuret länsimaiset mediat. Se, että analyytikot pystyvät hylkäämään sen Moskovan levittämänä propagandana, on syvästi huolestuttavaa. Se on erityisen huolestuttavaa, kun otetaan huomioon uusnatsien ja valkoisten ylivallan kannattajien nykyinen nousu ympäri maailmaa”, Golinkin kirjoitti.

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

4 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Vähän Hämäläinen
Vähän Hämäläinen
8 kuukautta sitten

Voi kun sinne olisi lähetetty (tai siis itse itsensä kutsunut) Kirsi Piha selfiesannan sijasta. Kyllä olisi natseja valokeilassa.

Jussi Neuvonen
Jussi Neuvonen
8 kuukautta sitten

Loistava pääkirjoitus. Pidetään silti mielessä että meille Suomen Nato-jäsenyyttä vastustaville Ukrainan demokraattisuus tai natsilaisuus ei ole tärkein kysymys. Tällaisista nokitellaan maailman tappiin ja Ukrainassa natsilaisuuskin voidaan katsoa osaksi “kansallista kertomusta”, se on heidän asiansa. – – – Suomen pääministeri näissä hautajaisissa oli joka tapauksessa absurdi. Olkoon että poliittinen korrektius kaikkialla heittää nyt mielettömiä kuperkeikkoja, sekään ei ole Suomen valtion asia. Mutta suomalaisten selviytymisen ainakin pitäisi olla eikä sitä palvele fotogeeninen pääministerimme. Lupasi hornetteja, miksi ei luvannut joukko-osastoja? Koska kukaan ei pyytänyt? Ei jatkoon.

Yrjö
Yrjö
8 kuukautta sitten

Entä voisiko Marinin touhut olla Kokoomus-USA-Zelensky -porukan kutoma vaaliansa?

trackback

[…] Pääkirjoitus 12.3.2023: Pääministeri Marin käänsi valokeilan Ukrainan vaiettuun natsiongelmaan […]Contact Us

4
0
Kommentoi ja keskustele!x