Kirjoitus julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 6.3.2023.

Kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) kirjoitti mielipidevieras-kirjoituksessaan (Hämeen Sanomat 25.2.) talouden pelastusreseptistä. Ranne tarjoaa kansalle pelastusvenettä, joka on umpisolmuin köytetty uppoavaan laivaan.

Keskeinen tekijä surkean taloustilanteemme taustalla on jäsenyytemme euroalueessa. Euron ulkoinen arvo ei jousta Suomen vientiteollisuuden eikä taloutemme tarpeiden mukaan, mikä on vakavasti haitannut vientisektorimme kehitystä.

Esimerkiksi GnS Economicsin toukokuussa 2020 julkaistun tutkimuksen mukaan vientimme olisi vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä ollut lähes 50 prosenttia korkeammalla, jos olisimme pitäneet oman valuuttamme.

Perussuomalaiset moittii EU-sosialismia, mutta ei tarjoa vaihtoehtoja. Ikään kuin Suomi voisi olla osallistumatta euron pelastuspaketteihin, mutta jatkaa eurossa ongelmitta. Samalla logiikalla voi pelastaa itsensä puusta putoamiselta sahaamalla oksaa, jolla istuu.

Ranne kirjoittaa, että hänen reseptissään ei tuhlata ideologisiin hankkeisiin, kielletään rahojen lähettäminen ulkomaille eikä uskota satuja, mutta Ukrainan sotimiseen maailman suurinta ydinasevaltaa vastaan on perussuomalaisten tuella hävitetty 930 miljoonaa, mikä vastaa maamme vuosittaista kehitysapua.

Oikeassa Ranne on siinä, että kasvua ei ole näköpiirissä. Sellaista politiikkaa ei aja yksikään eduskuntapuolue. Ne ajavat näivettävää, ideologisen idästä eristäytymisen politiikkaa.

Suomen Kiinan-viennistä hiljattain laaditun selvityksen mukaan monet yritykset toteavat, että toiminta Suomessa on voitu pitää nykytasolla suurelta osin tai kokonaan Kiina-liiketoimintojen ansiosta. Jos Suomi haluaa kasvua, on bilateraalisesti varmistettava mukanaolo Aasian ja BRICS-maiden nousussa. Venäjä on tärkeä myös kauttakulkumaana, mihin Finnairinkin voittava strategia perustui.

Taloudelliset ennusteet kertovat, että maailman seitsemästä suurimmasta taloudesta kuusi tulee olemaan nousevia talouksia vuoteen 2060 mennessä. BRICS-maiden taloudellinen vaikutusvalta kasvaa teollisuusmaiden kustannuksella. Niiden yhteenlasketun bruttokansantuotteen on arvioitu nousevan peräti 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. EU:n osuus maailman bruttokansantuotteesta putoaa alle 10 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä.

Millään talouspoliittisella toimella ei ole väliä, jos emme kykene tarjoamaan kohtuuhintaista energiaa sekä ruokkimaan kansaamme kaikissa kuviteltavissa olevissa geopoliittisissa skenaarioissa.

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Kimmo Kautio

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.

Linkki kirjoittajan omille sivuille

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x