Ne ihmiset ovat harvassa, joiden mielestä NATOn jäseneksi liittyminen ei ole yksi merkittävimmistä poliittisista päätöksistä Suomessa viimeiseen sataan vuoteen. Vaalikoneiden julkaisijoiden mielestä se ei kuitenkaan ole aihe eikä mikään. Suurten medioiden julkaisemat vaalikoneet, nuo pyyteettömät ja neutraalit demokratian palvelijat, eivät ole kysyneet ehdokkailta, kannatatko Suomen liittymistä NATOn jäseneksi.

Yksi suuri media poikkesi ruodusta, ja kysyi tätä ehdokkailta suoraan ja kiertelemättä. Nimittäin YLEn vaalikone. Kysymys numero 15 / 50 oli otsikoitu: “Suomen on liityttävä Natoon”. Ehdokkaat saivat vastata tähän joko “täysin eri mieltä”, “jokseenkin eri mieltä”, “jokseenkin samaa mieltä”, tai “täysin samaa mieltä”. (Jostain syystä YLEn vaalikone ei salli ehdokkaiden jättäytyä neutraaliksi: keskimmäistä vaihtoehtoa ääripäiden puolivälissä ei ole tarjolla missään kysymyksessä.)

Tämä ei ole ollut mikään valtionsalaisuus, että YLE esitti tämän kysymyksen ehdokkaille. Melkein kaikki ehdokkaat ovat vastanneet YLEn vaalikoneeseen jo viikkoja sitten, toiveikkaista poliitikon aluista aina vaikutusvaltaisimpiin eduskunnan konkareihin asti. Kaikki tiesivät että sellainen kysymys on esitetty, ja vastaukset ovat tulossa julkiseksi maaliskuun alussa.

Silti töpseli vedettiin irti seinästä ilmeisesti vasta viime hetkellä, tänään. Eräs Vapauden Liiton ehdokas oli ottanut kuvakaappauksen kaikista omista vastauksistaan YLEn vaalikoneeseen. Myös tästä NATO-aiheisesta kysymyksestä. Hän väittää kuulleensa tänään aamulla uutisissa maininnan tästä kysymyksestä YLEn vaalikoneessa, ja että ehdokkaiden vastaukset olivat “erilaisia” kuin vuonna 2019. Tuolloin enemmistö vastusti liittymistä NATOn jäseneksi, mutta nyt varmaankin enemmistö kannatti sitä. Uutisissa ei mainittu prosenttilukua, kuinka suuri osuus ehdokkaista kannattaa NATOn jäseneksi liittymistä.

Sitten töpseli vedettiin irti seinästä. Sitä kysymystä ei ole YLEn vaalikoneessa. YLE esitti ehdokkaille 50 kysymystä, jotka on lueteltu alla mainitussa uutisessa 8.2.2023. YLE julkaisi näistä kysymyksistä kuitenkin vain 30. Loput 20 kysymystä YLE pitää omana tietonaan. Ehkä nuo loput kysymykset ovat tarpeettomia. Tai kuka tietää, ehkä jopa haitallista tietoa?

https://yle.fi/a/74-20017075

Jotkut poliitikot, kuten esimerkiksi Jussi Halla-aho, ovat esittäneet julkisuudessa toivomuksen, että NATO-jäsenyydestä ei muodostuisi vaaliteemaa näihin vaaleihin. Vallan vahtikoirat tottelevat poliitikkoja varsin nöyrästi tällä kertaa. Hyvä on, ei tehdä siitä vaaliteemaa. Piilotetaan kysymys ja tilasto ehdokkaiden antamista vastauksista. Hys hys, puhutaan jostain muusta aiheesta näissä vaaleissa.

 

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Pekka
Pekka
6 kuukautta sitten

Eihän tämä ole mitään uutta, olen kommentoinut kriittisesti US:n sivuilla natoa ja sitä härdelliä, mitä siihen liittymisestä on tullut, jostain syystä kaikki kommenttini jäävät nykyään moderointiin. Tämä on sitä parempaa sananvapautta?Contact Us

2
0
Kommentoi ja keskustele!x