Tuoreen kannatusmittauksen mukaan kilpailu on tasainen pääministeri-puolueen asemasta tulevissa vaaleissa.

https://yle.fi/a/74-20020367

YLE jättää tahallaan kertomatta monia asioita puolueiden kannatuksesta. Liike Nytin jälkeen tulee vain “Muut”. Tämä on melkein sama kuin jos YLE uutisoisi jääkiekon tai jalkapallon sarjataulukon siten, että taulukon puolivälin jälkeen on vielä yksi rivi lisää, jossa on “Muut” summattuna yhteen. Näin ei toimita urheilussa, koska siihen ei ole mitään poliittista motiivia. Politiikassa tällainen uutisointi on kuitenkin systemaattista. Lasikatto ei murru: pienpuolueista ei uutisoida, eikä niiden kannatusta haluta kertoa tarkasti.

YLE tekee nyt sellaisen poikkeuksen, että Liberaalipuolue saa armon tulla mainituksi ihan nimeltä, ja sen kannatuskin kerrotaan luultavasti noin 0.1 desimaalin tarkkuudella. YLE mainitsee Liberaalipuolueen olevan “suurin nousija” pienpuolueista, ja saavan “kolmasosan” ryhmän Muut kannatuksesta 3.4 %. Siis noin 1.1 %.

Nämä molemmat tiedot voivat olla totta, ilman että Liberaalipuolue olisi eniten kannatettu puolue ryhmässä Muut. Uutisessa kun ei väitetä, että Liberaalit olisivat “suurin” puolue ryhmässä Muut. Sanatarkka lausunto on, että se on suurin “nousija” (verrattuna edelliseen mittaukseen) ryhmässä Muut.

Avoin ja neutraali uutisointi ilman poliittisia taka-ajatuksia ei kuulu YLEn käytäntöihin.

 

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x