Länsimaiset johtajat ovat viestineet yksityisesti Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, ettei Ukraina voi voittaa sotaa Venäjää vastaan, vaan sen pitäisi aloittaa rauhanneuvottelut vastineeksi läheisemmistä suhteista Natoon sodan jälkeen.

Länsijohtajien yksityinen viestintä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille on jyrkässä ristiriidassa heidän julkisten lausuntojensa kanssa, joissa he vannovat tukeaan Ukrainalle.

Wall Street Journal raportoi yksityisistä huomautuksista Zelenskyille:

”Julkinen retoriikka peittää Britannian, Ranskan ja Saksan poliitikkojen syvenevät yksityiset epäilykset siitä, pystyykö Ukraina karkottamaan venäläiset Itä-Ukrainasta ja Krimiltä, joita Venäjä on hallinnut vuodesta 2014 lähtien, ja uskon, että länsi voi vain auttaa ylläpitämään sotaponnistuksia niin pitkään, varsinkin jos konflikti asettuu umpikujaan, kolmen maan viranomaiset sanovat.

“Toistamme jatkuvasti, että Venäjän ei pidä voittaa, mutta mitä se tarkoittaa? Jos sota jatkuu riittävän pitkään tällä intensiteetillä, Ukrainan tappiot tulevat sietämättömiksi”, eräs korkea ranskalainen virkamies sanoi. “Eikä kukaan usko voivansa saada Krimiä takaisin.””

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoivat Zelenskyille Élysée Palace -illallisella aiemmin tässä kuussa, että hänen on harkittava rauhanneuvotteluja Moskovan kanssa.

Lehden lähteen mukaan Macronin kerrotaan sanoneen Zelenskyille, että “jopa verivihollisten, kuten Ranskan ja Saksan, oli tehtävä rauha toisen maailmansodan jälkeen”.

Macronin kerrotaan myös kertoneen Zelenskyille, että “hän on ollut suuri sotajohtaja, mutta hänen täytyisi lopulta siirtyä poliittiseksi valtiomieheksi ja tehdä vaikeita päätöksiä”.

Toisaalta Macron oli sitä mieltä, että Ukrainan tulisi edetä sotilaallisella hyökkäyksellä alueen takaisin saamiseksi pakottaakseen Venäjää neuvottelupöytään.


Consortium News -sivuston asiasta kertovan artikkelin mukaan Britannian pääministeri Rishi Sunak sanoi Münchenin konferenssissa, että ehdotus Ukrainan tuomisesta lähemmäs Natoa ja entistä laajempi pääsy aseisiin sodan jälkeen tulisi olla Naton vuosikokouksen asialistalla heinäkuussa. Brittiviranomaisen lausunto WSJ:lle on samansuuntainen.

Sopimus Naton kanssa ei kuitenkaan pitäisi sisällään jäsenyyttä sen 5 artiklan turvatakuiden kanssa, lehti kertoi.

Geopolitiikan analyytikko Alexander Mercouris sanoi videoraportissaan lauantaina, ettei Venäjällä todennäköisesti ole intressiä rauhanneuvotteluihin tietäen, että Ukraina olisi sodan jälkeen Naton toimesta raskaasti aseistettu. Hän arvelee Venäjän tavoittelevan pikemminkin Ukrainan demilitarisointia.

Lähteet: Wall Street Journal, Consortium News

Kuvituskuva: President.gov.ua, CC BY 4.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

7 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Yrjö
Yrjö
7 kuukautta sitten

Kiinan rauhanehdotuksessahan on kohta, että Ukraina pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana. Sama pykälä pitäisi ulottaa Suomeen asti.

Pekka
Pekka
7 kuukautta sitten
Vastaa  Yrjö

Itse asiassa oma arvaamukseni on juuri tämä, Ukrainan rauhanneuvotteluissa Venäjä-USA yksi rauhanehto tulee olemaan se, että Suomea eikä Ruotsia oteta natoon. Siinä tuleekin olemaan Suomen sotahulluille nielemistä…
Ukraina kyllä taistelee niin kauan, kuin sen oligarkit saavat avustuksia, kun avustukset hiipuvat, alkaa rauhakin kiinnostamaan.

Kansalainen
Kansalainen
7 kuukautta sitten

Olenkin ihmetellyt ukrainalaisten sotahullujen perimmäistä ajatuksenjuoksua siitä että ne alunperinkään olisvat voineet haastaa Venäjää ja tappaa kaikki slaavit Donbasin alueella. Samalla kun ihmettelin aikoinaan että eikö kukaan valvo “rauhan sopimusta”. Mutta kuten mama-Merkelkin sen sanoi, ei ollut tarkoituskaan ylläpitää rauhaa vaan ostaa aikaa että Ukraina pystyy valmistautumaan ja vahvistamaan itseään tulevaan sotaan.

Euroopa johtajat siis kahdeksan vuotta valmistautuivat yhdessä sotaan Venäjää vastaan !!

Ja mitä sitten tapahtuikaan? Kun Venäjä yhdessä muiden maiden kanssa julistikin Donetskin ja Luhanskin omiksi valtioikseen, meni johtajilta pasmat sekaisin. Ja sen jälkeen kun nämä valtiot pyysivät sotilaallista apua, oli euroopan johajien pakat täysin sekaisin. Siinä vaiheessa mama-Merkelin patsas jo näytteli vapaamuurarien käsimerkkiä mutta ei voittoon johtaneena johtajana, vaan sodanlietsojana.

No, nyt kun Hersoninkin asukkaat äänestivät yhdessä Donsailaisten kanssa Venäjään liittymisestä ja Venäjä hyväksyi sen, mitä länsi ja sen johtajat enää kuvittelevat? Niille kun ei kelpaa demokratia jollei se aja niiden agendaa. Ei Venäjä luovi omista maistaan. Pitää myös muistaa että sillä on veto-oikeus.

Ukrainalaisten on otettava lusikka kauniiseen käteen ja nieltävä räkä-roiskuen huudettut puheensa/uhkauksensa. Ja nöyrryttvä rauhanneuvotteluihin sekä valmistauduttava läntisen rahanpesun sijaan maksamaan sotakorvaukset Venäjälle. Sekä valmistauduttava siihen että myös muut maat saattavat ottaa entiset alueensa takaisin.

Tämä konflikti tullaan muistamaan lännen johtajien typeryytenä. Ja toivottavasti ehto Suomen liittoutumattomuudesta sisällytetään näihin ehtoihin.

Johan Pomppas
Johan Pomppas
7 kuukautta sitten
Vastaa  Kansalainen

Nuo Venäjän järjestämät äänestykset ovat melkoisia irvikuvia, samaa luokkaa kuin vaikkapa Iranin presidentinvaali jossa ties kuinka monta ehdokasta hylätään kun ei kelpaa ajatollahille, ja sitten jotain kelvollista tyyppiä kutsutaan presidentiksi.

Joskus 80-luvun alussa yksi innokas kommunisti selitteli että Neuvostoliitossa ehdokasvalinta on niin demokraattinen prosessi että riittää kun varsinaisessa vaalissa on vain yksi ehdokas. Silti kaikkien piti äänestää tai saattoi käydä huonosti. Ei ole Venäjällä vaalit nykyään juuri kummempia.

Myöhemmin tämä tyyppi kertoi ylpeänä olevansa Suomi – Pohjois-Korea yhdistyksen asuinläänin alajärjestön sihteeri, mutta jo pari vuotta myöhemmin ei enää halunnut ollenkaan muistella asiaa. Pitkään oli uskollisesti SKP:n ehdokkaana kunnallis- ja eduskuntavaaleissa.

Juha
Juha
7 kuukautta sitten
Vastaa  Kansalainen

Juuri näin sotahulluilla kädet kyynärpäitä myöten veressä kun koomikko näyttelee kenraalia.
https://news.antiwar.com/2023/01/22/germany-ukraine-losing-hundreds-of-soldiers-every-day/

Johan Pomppas
Johan Pomppas
7 kuukautta sitten
Vastaa  Juha

Venäjä on tainnut menettää aika paljon enemmän, ja siellä on kuitenkin ns ammattilaiset johdossa. Moni pomoihminen on tippunut salaperäisesti.

Puolueeton
Puolueeton
7 kuukautta sitten

Olin aikaisemmin luulossa, että Vastaansanomat on kaikkea valehtelua vastaan, mutta vastaan merkitsee myös vastaamista pahojen ongelmien ratkaisemiseksi.

Tämä uutinen oli mukavaa luettavaa, ehkä sota raukeaa ja Venäjä voi osoittaa, ettei olekaan se paha valloittaja, minkä kuvan valehteleva media on luonut, vaan kansalaistensa turvallisuudesta huolehtiva suurvalta. Se asiallisen rauhan tultua pitäisi Suomessa myös vallanpitäjien tajuta.

Yrjön kommentti on tervettä ajattelua. Erilaisten sivilisaatioiden välissä tulisi olla maita, jotka ymmärtävät valita sellaiset vallanpitäjät, että sivilisaatioiden ristiriidat tasoittuvat sen sijaan, että kallistuvat jyrkästi toisen sivilisaation tukijoiksi ja sotatantereeksi ristiriitoja selvitettäessä. Tämä onnistui Suomelta hyvien johtajien ansiosta erinomaisesti viime sotien jälkeen. Nyt näyttää Unkari olevan tällä hyvin valitulla polulla.

Viimeksi muokattu 7 kuukautta sitten by Puolueeton


Contact Us

7
0
Kommentoi ja keskustele!x