Helsingin Sanomat on julkaissut paljon julkista keskustelua herättäneen vaalikoneensa algoritmin, jolla äänestäjälle suositellaan ehdokasta.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009410993.html

https://www.suomenuutiset.fi/mita-ihmetta-hs-vaalikone-pudotti-ehdokkaan-karkijoukosta-jos-eduskuntaan-pyrkiva-ehdokas-ei-kannattanut-sukupuolten-moninaisuutta-mista-oikein-on-kyse/

Maallikko voisi kuvitella, että äänestäjälle suositellaan niitä ehdokkaita, joiden vastaukset poikkeavat äänestäjän vastauksista vähiten matemaattisesti. Pienimmän keskihajonnan perusteella.

Hesarin uusi algoritmi ei kuitenkaan toimi näin, vaan lehden toimitus on suuressa viisaudessaan päättänyt, että politiikassa on kaksi “arvojen ulottuvuutta”, jotka ovat talous-oikeisto vs. talous-vasemmisto, sekä konservatiivi vs. woke. Jokainen kysymys vaikuttaa ehdokkaan ja äänestäjän sijoittumiseen näille kahdelle ulottuvuudelle, siten kuin lehden toimitus viisaudessaan tulkitsee. Mutta ei edes neutraalisti samalla painoarvolla, vaan toimitus on antanut kysymyksille myös erilaisia painoarvoja. Väitetysti “tieteellisin menetelmin”, mutta koko tämä himmeli on epätieteellinen ylimielisen ajattelun huipentuma.

Oikeasti jokainen kysymys on periaatteessa jopa täysin erillinen muista aiheista, tai mistään kuvitellusta “ulottuvuudesta”, ja äänestäjällä tulisi olla oikeus löytää ehdokkaita, jotka ovat tilastollisesti mahdollisimman samaa mieltä hänen kanssaan. Pitäisikö Suomen valtion alkaa lyhentämään velkaansa? Hesarin toimitus varmaankin tulkitsee, että myöntävä vastaus tarkoittaa henkilön olevan “oikeistolainen”. Koska nehän ovat SDP ja Vasemmistoliitto, jotka puoltavat elämistä velaksi tulevien sukupolvien laskuun. Ja ne ovat “vasemmistolaisia” puolueita.

Ei näin, vaan kuka tahansa oikeistolainen tai vasemmistolainen voi olla sitä mieltä, että on vastuutonta että nykyinen sukupolvi elää yli varojensa meidän lastemme piikkiin. Samoin maanpuolustukseen jne. liityvät kysymykset Hesarin toimitus ylimielisessä viisaudessaan kadottaa periaatteessa kokonaan näiden kahden ulottuvuuden himmeliin. Vaikka maanpuolustus ei ole oikeisto vs. vasemmisto aihe, varsinkaan nyt kun kaikki vasemmiston puolueetkin ovat puoltamassa NATO-jäsenyyden hakemista. Hesari ei toki edes kysy, puoltaako ehdokas NATO-jäsenyyden hakemista, mutta vaikka olisi kysynyt sitä, tämä algoritmi olisi kadottanut tuon kysymyksen vastaukset niin syvälle himmelin uumeniin, että siitä ei olisi Erkkikään ottanut selvää, mistä on kyse.

Hesari onnistuu alittamaan itsensä joka asiassa, tällä kertaa vaalikoneen suunnittelussa.

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x