BRICS-maat viittaa viiteen kehittyvään maailman talouden moottoriin: Brasiliaan, Venäjään, Intiaan, Kiinaan ja Etelä-Afrikkaan. Lyhenne on muodostettu näiden maiden englanninkielisten nimien alkukirjaimista. BRICS:issä ei ole kyse vapaakauppa-blokista, mutta ne tekevät vahvaa taloudellista yhteistyötä keskenään.

BRICS-maiden taloudet ovat kasvaneet nopeasti. Maat kattavat neljänneksen maailman maapinta-alasta, yli 40 prosenttia maailman väestöstä sekä arviolta 20–25 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.

Ekonomistien mukaan on odotettavissa, että maiden taloudellinen vaikutusvalta kasvaa tulevaisuudessa muun muassa teollisuusmaiden kustannuksella. Maiden yhteenlasketun bruttokansantuotteen on arvioitu nousevan peräti 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Alkuvuodesta 2022 BRICS ilmoitti olevansa avoin uusille jäsenille ja sen jälkeen lukuisat maat ovat hakeneet jäsenyyttä. Nopeimmalla aikataululla uusia todennäköisiä jäseniä ovat Iran, Argentiina, Turkki, Saudi-Arabia ja Egypti. Uusien maiden liittyminen nopeuttaa kehitystä entisestään.

On esitetty arvioita, että maista tulee hallitsevia teollisuustuotteiden, palvelujen ja raaka-aineiden toimittajia vuoteen 2050 mennessä.

BRICS-maat työskentelevät yhdessä esimerkiksi uuden, muun muassa kultaan, hopeaan ja uraaniin perustuvan varantovaluutan perustamiseksi. Tämä on valtava haaste Yhdysvaltain dollarin hallitsevalle asemalle, joka ei perustu kultaan tai mihinkään muuhunkaan, vaan se on niin sanottu Fiat-valuutta.

Ne ovat myös perustaneet kehityspankin (New Development Bank) koordinoimaan infrastruktuurilainoja.

Miksi Suomen kannattaisi liittyä?

Kuten mukana olevien maiden luettelo kertoo, BRICS:issä ei ole kyse mistään arvoyhteisöhapatuksesta, vaan ennen muuta yhteistyöstä, taloudesta ja kaupasta. BRICS-kumppanuus on läntisen blokin ulkopuolella haluttu kumppanuus.

Business Finland on arvioinut tulevaisuuden skenaarioita hahmotellessaan, että jakautuneessa maailmassa parhaiten pärjäävät yritykset, joiden tuotteilla on kysyntää Aasian markkinoilla ja Suomen kyvykkyys toimia kahden maailman välissä – kuten puolueettomuuspolitiikan idea oli – olisi ajankohtaisempaa, kuin koskaan.

Sitran työpaperissa vuodelta 2014 tiede-, teknologia- ja innovaationeuvoksena Suomen Tokion suurlähetystössä toimiva Teppo Turkki kirjoittaa, että Suomen pitää kirjoittaa itsensä sisään Aasian nousuun.

“Tulevaisuudessa Suomen suhde Aasiaan ei voi olla vain kaupallinen. Meidän tulee luoda kaupankäyntiä kokonaisvaltaisempi läsnäolo itään ja Aasiaan. Suomessa tulisi pikaisesti käydä vakava keskustelu siitä, miten kurotamme nopeammin ja kauemmaksi itään sekä rakennamme strategista lähestymistä vahvistuvan Aasian, erityisesti Itä-Aasian maiden kanssa”, Turkki kirjoittaa.

Turkki kirjoittaa myös:

“Resurssitarve, liittyen erityisesti Kiinan talouskasvuun, heiluttaa raaka-aineiden, öljyn ja kaasun, metallien, riisin ja viljan sekä veden maailmanmarkkinahintoja. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Suomen luonnonvarat ovat osa maailmanlaajuista resurssipoolia ollen tulevaisuudessa kiinnostava investointikohde aasialaisille yrityksille.”

Turkin laatiman Sitran työpaperin mukaan vahvat EU-jäsenmaat ovat vahvistaneet pragmaattisesti kahdenvälisiä suhteita erityisesti Kiinan kanssa EU:n näyttäessä aasialaisten silmissä idealistisena normienviejänä. Tällainen on omiaan luomaan epäluuloja pyrkimyksistä vaikuttaa maiden sisäisiin asioihin.

Sitran työpaperissa todetaan myös, että ruotsalaisen tutkijan Mikael Weissmanin mukaan EU:lle ei voi syntyä vahvaa poliittista asemaa Aasiassa, jos se jatkaa korostuneen arvopohjaista politiikkapuhetta. Vaarana on, että EU tullaan yksinkertaisesti sivuuttamaan.

Sitran työpaperin neljä suositusta Suomelle sisältävät kahdenvälisten suhteiden kehittämisen, investointeja Aasian infrastruktuuriin, vientituotteen tekemisen suomalaisesta kestävästä hyvinvoinnista sekä suomalaisen Aasian tuntemuksen laajentamisen.

Työ- ja elinkeinoministeriön, Business Finlandin, Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos BOFIT:in ja ulkoministeriön Team Finland -yhteistyössä Suomen Kiinan-viennistä laatiman laajan selvityksen mukaan monet yrityksistä toteavat, että toiminta Suomessa on voitu pitää nykyisellä tasolla suurelta osin tai kokonaan Kiina-liiketoimintojen ansiosta.

Voisiko tehokkain tapa edistää Suomen taloudellisia suhteita Aasiaan olla hakea BRICS-maiden jäsenyyttä ja sitä kautta etulyöntiasemaa? Tämä tulisi luonnollisesti yhdistää kekkoslaiseen ulkopolitiikkaan, joka antaa kansainvälisesti uskottavan selkänojan ja raamit kahden maailman välissä toimimiselle.

Lähteet: Sitra, Valtioneuvosto, Business Finland, Wikipedia

Kuva: Kremlin.ru, CC BY 3.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

3.9 9 Äänet
Arvostele artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest

4 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Puolueeton
Puolueeton
1 kuukausi sitten

Hyvä ajatus, mutta ei toteudu tämän eduskunnan toimesta. Marin ja Niinistö luottavat romahtavaan läntiseen mutukulttuuriin.

Sensuroimaton Totuus
Sensuroimaton Totuus
1 kuukausi sitten

Ilman muuta pitäisi mutta ei onnistu niin kauan kun maamme “johdossa” on sielunsa myyneitä maanpettureita.

Make
Make
1 kuukausi sitten

Ei voida liittyä, koska euro perseennuolemta kieltää tämän

Kalewa
Kalewa
1 kuukausi sitten

Niin koko maailmanhan on tulevaisuudessa tarkoitus liittyä tähän virtuaalivaluuttoineen, kunhan länsimaat on tarpeeksi pohjalla ja keskiluokat tuhottu. Kaikki on käsikirjoitettua makaaberia teatteria ja yllättävän harva sen osaa ymmärtää.Contact Us

4
0
Kommentoi ja keskustele!x