Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi vieraili etäyhteyden välityksellä Paavo Väyrysen Pohjantähtikeskuksen järjestämissä ulkopolitiikan Pohjanranta-keskusteluissa sunnuntaina.

Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) esitti kommenttipuheenvuoron Paavo Väyrysen alustukseen Suomen ulkopolitiikasta uudessa Euroopassa.

Mustajärvi kertoi heti kättelyssä omista taustoistaan ja muistutti:

“Olen vannonut sotilasvalani Suomelle, en puna- tai Nato-armeijalle”, Mustajärvi sanoi.

Mustajärveä vaivaa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa argumentti siitä, että emme saa jäädä yksin, koska puolustukseen liittyviä sopimuksia on tehty lukuisia muiden kanssa, kahden tai kolmenvälisinä, ja aina seuraava askel on kielletty, mutta se on lopulta kuitenkin otettu. Toisin sanoen Natoa on hivutettu askel kerrallaan.

Mustajärvi kertoo, että häntä huolestuttaa eniten, ettei mitään ennakkoehtoja Nato-jäsenyydelle ole asetettu, ei edes ydinaseiden osalta.

Hän sanoo myös, että Suomen tulevan hävittäjähankinnan hinnaksi markkinoitu 10 miljardia euroa ei pidä paikkaansa. Kun ylläpitokustannukset luetaan mukaan, Mustajärvi arvioi, että puhutaan kaikkiaan vähintään 30 miljardin sitoumuksesta.

Mustajärvi on pitänyt linjansa Naton suhteen:

”Suomen ja Ruotsin sotilaallinen liittoutumattomuus on luonut vakautta Pohjolaan ja arktiselle alueelle, se on kiistaton tosiasia“, hän sanoo.

Hän kuitenkin kertoo, että prosessin aikana paine on ollut valtava. Mustajärvi kertoo systemaattisesta painostuksesta, joka liittyy myös poliittisiin ryhmittymiin.

“En ole saanut koskaan tällaista määrää tappouhkauksia”, Mustajärvi sanoi puhuessaan tapahtumassa etäyhteydellä.


Vastaan Sanomat seurasi Keminmaalla Pohjanrannassa järjestettyä ulkopoliittista seminaaria koko viikonlopun ajan.

Kuva: Ville OksanenCC BY-SA 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

2 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit
Yrjö
Yrjö
8 kuukautta sitten

Suosittelen lukemaan myös MV-lehdestä Sinikka Tyynelän “Eurooppa valitsi poltetun maan taktiikan” -mielipidekirjoituksen.

pekka janatuinen
pekka janatuinen
8 kuukautta sitten

Tappouhkauksia? Kaikki USAn juoksupojat oikeuteen ja heti vaan. Mustikankeräilijä kansa on vaan pöhköjä suurin osa. Tai siis harvinaisen tyhmä kansa kuten eräs tuttu ex-merimies tokaisi jo 20 vuotta takaisin. Ja oli oikeassa,maailmaa nähnyt mies.Contact Us

2
0
Kommentoi ja keskustele!x