Helmikuussa 2022 alkaneen Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen on ollut sosiaalisessa mediassa monenlaista arviota, miten olisi käynyt, jos Yhdysvaltain presidenttinä istuisi Donald Trump eikä Joe Biden. Innokkaimmat Trump-fanit ovat arvioineet, että Venäjä ei olisi uskaltanut edes hyökätä, koska Trump olisi luvannut Ukrainalle paljon konkreettisempaa sotilaallista tukea kuin Biden.

Viime päivinä Donald Trump on aktivoitunut kommentoimaan Venäjän ja Ukrainan sotaa, kuultuaan että Biden aikoo lähettää tankkeja Ukrainalle. Trumpin linja näyttää olevan kuin Mika Niikon tai Paavo Väyrysen kynästä:

“26.1.2023: FIRST COME THE TANKS, THEN COME THE NUKES. Get this crazy war ended, NOW. So easy to do!”

https://www.newsweek.com/trump-warns-nuclear-war-over-west-sending-tanks-ukraine-1776855

“26.1.2023: IF I WERE PRESIDENT, THE RUSSIA/UKRAINE WAR WOULD NEVER HAVE HAPPENED, BUT EVEN NOW, IF PRESIDENT, I WOULD BE ABLE TO NEGOTIATE AN END TO THIS HORRIBLE AND RAPIDLY ESCALATING WAR WITHIN 24 HOURS. SUCH A TRAGIC WASTE OF HUMAN LIFE!!!”

https://www.newsweek.com/trump-says-he-could-end-russias-war-within-24-hours-negotiation-1776959

Euroopassa on nyt hegemonia päällä, että tätä sotaa ei unohdeta poliittisesti sataan vuoteen. Yhdysvaltain presidentinvaalit puolentoista vuoden kuluttua voivat kuitenkin muuttaa maailmanpolitiikan kurssia suurestikin. Yhdysvallat kun on perinteisesti ollut länsimaisen ulkopolitiikan suunnannäyttäjä, jota koko EU peesaa melko kiltisti, Suomi mukaanlukien. Koko Euroopan sotilaallinen puolustus kun sattuu olemaan varsin suuresti Yhdysvaltojen armon varassa.

 

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x