Yhdysvallat on omaksunut Kiinan vastaisen lähestymistavan erityisesti teknologiasektorin osalta. Euroopan unioni on pyrkinyt löytämään tasapainon Yhdysvaltojen mielistelyn ja Kiinan taloudellisten suhteiden välillä.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kertoi perjantaina, että Euroopan unioni ei ole täysin samaa mieltä Yhdysvaltojen kanssa Kiinan vastustamisessa.

“Kiina ei voi olla ulkona, Kiinan on oltava mukana. Tämä on näkemysero, joka meillä on Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä”, Le Maire sanoi Davosissa Maailman Talousfoorumi WEF:in paneelissa.

“Emme halua vastustaa Kiinaa, haluamme olla tekemisissä Kiinan kanssa. Haluamme Kiinan noudattavan samoja sääntöjä”, hän sanoi.

Vaikka eurooppalaiset viranomaiset ovat sanoneet Kiinan olevan strateginen kilpailija, he tunnustavat myös haluavansa kehittää kaupallisia suhteita Pekingin kanssa.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kerrotaan suunnittelevan tulevien viikkojen aikana matkaa Kiinaan keskustelemaan energiasta ja kaupasta sekä Venäjän Ukrainan hyökkäyksen laajemmista seurauksista.

Kommentti:

Tiede-, teknologia- ja innovaationeuvoksena Suomen Tokion suurlähetystössä toimivan Teppo Turkin laatiman Sitran vuoden 2014 työpaperin Katse itään mukaan vahvat EU-jäsenmaat ovat vahvistaneet pragmaattisesti kahdenvälisiä suhteita erityisesti Kiinan kanssa EU:n näyttäessä aasialaisten silmissä idealistisena normienviejänä. Tällainen on omiaan luomaan epäluuloja pyrkimyksistä vaikuttaa maiden sisäisiin asioihin.

Samaisessa Sitran työpaperissa todetaan myös, että ruotsalaisen tutkijan Mikael Weissmanin mukaan EU:lle ei voi syntyä vahvaa poliittista asemaa Aasiassa, jos se jatkaa korostuneen arvopohjaista politiikkapuhetta. Vaarana on, että EU tullaan yksinkertaisesti sivuuttamaan.

Vuonna 2023 EU näyttää kuitenkin edelleen tuputtavan sääntöjään maailman johtavalle talousmahdille. Samaan aikaan BRICS-maiden tekemän taloudellisen yhteistyön on arvioitu nostavan blokin vaikutusvaltaa maailmassa.

Ekonomistien mukaan on odotettavissa, että BRICS-maiden taloudellinen vaikutusvalta kasvaa tulevaisuudessa muun muassa teollisuusmaiden kustannuksella. Maiden yhteenlasketun bruttokansantuotteen on arvioitu nousevan peräti 50 prosenttiin koko maailman bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

Lähde: CNBC

Kuva: Dean Calma / IAEA, CC BY 2.0

Kimmo Kautio
Kirjoittanut Kimmo Kautio

Kirjoittaja on Vastaan Sanomien perustaja ja päätoimittaja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x