Niinsanotut paljous-alennukset rikostuomioissa ovat sen verran näkyvästi esillä Kokoomuksen ja Perussuomalaisten poliitikkojen sosiaalisessa mediassa, että voisiko seuraava hallitus ehkä lakkauttaa tämän käytännön, tai ainakin kiristää sen ehtoja?

Yhdysvalloissa voi saada satoja vuosia vankeutta yhdestä teosta, jos se tulkitaan moneksi erilliseksi teoksi. Esimerkiksi joukkomurhasta saa moninkertaisen elinkautisen. Tämä ei ole pelkästään hyvä asia, koska siihen sisältyy mahdollisuus vaientaa toisinajattelijoita, tulkitsemalla että heidän vähäinen rikoksensa on itse asiassa kymmeniä erillisiä rikoksia, joista annetaan jokaisesta erillinen tuomio, ja ne lasketaan yhteen. Sananvapauden ja ihmisoikeuksien sankaria Julian Assangea uhkaa jopa 175 vuoden tuomio Yhdysvalloissa, vaikka hän ei ole tappanut ketään, eikä hänen julkaisemiensa tietojen tiedetä edes välillisesti aiheuttaneen yhtäkään kuolemantapausta.

Gansta-räppäri Milan Jaffin tapaus herättää nyt suuria tunteita poliitikoissa. Hän pääsi ilman rangaistusta pahoinpitelystä, sillä perusteella että hänellä on muitakin tuomioita, joten menköön tämä yksi pahoinpitely ilmaiseksi kaupan päälle.

https://yle.fi/a/74-20013783

Tällainen sankaritarina, että gansta hakkaa kenet tahtoo, eikä yhteiskunta voi asialle mitään, on valitettavaa, ei ainoastaan kyseisen pahoinpitelyn uhrin kannalta, joka joutuu nyt toteamaan, että tekijä päästettiin ilman rangaistusta. Vaan myös siksi, että Suomessa on ihan todellinen ongelma nuorisojengien kanssa, jotka ihannoivat väkivaltaa, ja monet kuuntelevat Milan Jaffin musiikkia ja seuraavat hänen elämänvaiheitaan mediasta. Vapauttava tuomio pahoinpitelystä fanien rakastamalle ganstalle on juuri sellainen signaali, jota Jaffia ja väkivaltaa jo valmiiksi ihannoivat katujengit eivät olisi tarvinneet tähän väliin.

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Vapauden Liitto, ehdolla ek-vaaleissa 2023, Uudenmaan vaalipiiri, ehdokasnumero 461. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x