Oletko koskaan kuullut sellaista käsitettä kuin “lasikatto”? Luultavasti olet, ja sillä tarkoitettiin naisten systemaattisia vaikeuksia nousta korkeimpiin vastuutehtäviin yrityksissä tai politiikassa. On olemassa muitakin lasikattoja, ja sellaisia ylläpitää jopa valtion virallinen media YLE. Nimittäin pienpuolueet eivät kovin helpolla saa suurilta medioilta sellaista armoa osakseen, että myös heidän kannanottonsa kerrottaisiin kansalle. Ei ainakaan missään hyvässä asiassa. Jos sanoo tai tekee jotain pahaa, siinä tapauksessa voi kyllä saada osakseen huomiota.

Liberaalipuolue onnistui tänään rikkomaan tätä lasikattoa, esittelemällä leikkauslistansa, joka vähentäisi valtion menoja 9 miljardia vuodessa. Liberaalit keräisivät valtiolle myös uusia verotuottoja mm. laillistamalla nuuskan ja kannabiksen. Suomen luetuin sanomalehti Iltalehti antoi näkyvyyttä tälle pienpuolueen kannanotolle. Ja niin armollisella asenteella, että Iltalehden toimittaja ei vaivautunut edes kritisoimaan tai kyseenalaistamaan Liberaalien linjaa kovin selkeästi missään asiassa.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/771d6b92-5fd4-4de7-b62e-982ab158f2f2

https://liberaalipuolue.fi/leikattavaaloytyy/#37_valtionvelan_vahentaminen

Tämä näyttää olevan Iltalehden valitsema linja, että pienpuolueistakin kerrotaan, eikä niihin kohdisteta kohtuuttoman ankaraa kritiikkiä. Viime viikolla Iltalehti uutisoi, että 77-vuotias laulaja Frederik osallistuu vaaleihin Vapauden Liiton listalta. Kaikki muut suuret suomalaiset mediat sen sijaan ylläpitävät edellä mainittua lasikattoa pienpuolueiden yllä. Selasin äsken suurten medioiden nettisivuja, ja tulin siihen tulokseen, että yksikään näistä medioista ei uutisoinut kumpaakaan yllä mainituista pienpuolueiden tempauksista: YLE, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, Kauppalehti, Maaseudun Tulevaisuus, Uusi Suomi. Sen sijaan kaikki tässä mainitut mediat uutisoivat tänään sen että Perussuomalaiset julkaisi budjettiehdotuksensa.

Näin se lasikatto toimii: kaksi vaaleihin valmistautuvaa puoluetta julkaisi budjettiehdotuksensa, toinen melko maltillisen ja yllätyksettömän, ja toinen radikaalin haasteen vallitsevalle konsensukselle. Suuri media uutisoi näistä vain salonkikelpoisen aseman saavuttaneen suuren puolueen kannanoton, ja pienpuolueen yllättävämpi ja kiinnostavampi (joskaan ei välttämättä parempi) ehdotus vaiettiin kuoliaaksi. Mainittakoon, että Uusi Suomi ei ole lisännyt Puheenvuoroon teknistä mahdollisuutta blogistille merkitä omaksi puolueekseen Vapauden Liitto, vaikka asiaa on pyydetty monta kertaa jo kuukausien ajan. Lasikatto ei murru: pois silmistä, pois mielistä.

Jos minulta kysytään, järkevä linja olisi perua puolet Liberaalipuolueen ehdottamista leikkauksista. Ja toteuttaa toinen puolet, eli 4.5 miljardia vuodessa. Esimerkiksi yritystukien lakkauttaminen kokonaan on kapeakatseinen ja utopistista ideologiaa hehkuva ajatus. Muuten hyvä, mutta kun kaikki muut valtiot maailmassa tukevat omia yrityksiään jopa yli sen rajan minkä katsotaan olevan reilua ja luvallista. Siinä kilpailussa pitäisi sitten yrittää pärjätä suomalaisen köyhän kansan omilla rahoilla. Kun idealismi ja realismi ovat ristiriidassa, olen jo tarpeeksi vanha valitsemaan realismin. Niin kivaa kuin idealismikin olisi.

Tämän kirjoituksen Vastavuoro -palstalle on kirjoittanut

Ion Mittler

Vastavuoro-kirjoitukset edustavat ainoastaan kirjoittajiensa näkemyksiä.
Ion Mittler
Kirjoittanut Ion Mittler

Vapauden Liitto, ehdolla ek-vaaleissa 2023, Uudenmaan vaalipiiri, ehdokasnumero 461. Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Sisältöpalautteet
Näytä kaikki kommentit


Contact Us

0
Kommentoi ja keskustele!x